Év embere 2015 Exkluzív borok kóstolója és árverése az Év embere gálán

Exkluzív borok kóstolója és árverése az Év embere gálán

495

3416

Titokborral startol, Betsek furminttal folytatódik és akár a Vylyan 2012-es Cabernet Franc-al zárul az ínyenc borkedvelők számára az Év embere gála, X. Nyíregyházi Borbál 2016. február 27-én a Zilahi Teremben. Novák Tibort, a Nobilis Zrt. tulajdonosát, feleségét, Erikát és két lányát, Évát és Mariannt díjazzuk, majd finomabbnál finomabb nedűket kóstolhatunk és különleges, ritka borokra licitálhatunk. 

3202

{jb_redbox}TitokborSzenpéteriék Titokbor névre hallgató cserszegi fűszeresével kezdjük a borsort, amely hungarikum fajtából készült gyöngyöző bor. Elegáns, aranysárga megjelenés zöldes reflexekkel, finoman gyöngyöző buborékokkal, friss, intenzív virágos illat a fajtára jellemző izgalmas fűszerekkel kombinálva.{/jb_redbox}

{jb_info}Majd sorakoznak a négyfogásos ínyenc borvacsorához az exkluzív borok, az előételhez, a birsalmás libamájzserbó petrezselyem kaviárral, kakaós diós morzsa és tőkegomba variációhoz a mádi Bodvin Pincészet friss, ropogós nemrég palackozott Primőr furmintja, majd a leveshez, a gyömbéres céklakrém leves, tejföl labdával és póréhagymás gnocchival, az egri Juhász Pincészet országos sikert aratott 2015-ös rozéja társul. {/jb_info}

A főételhez, a szárnyas duett kelkáposztában gőzölve, lemezelt burgonyával, zeller pürével, fényezett répával és érlelt sajtmártással, egy kiváló szekszárdi vörös bor, Eszterbauerék Tüke Bikavére illik. Desszertként ezúttal is az Év tortáját kóstolhatják a bálozók, a Pannonhalmi sárgabarack pálinkás karamell tortához egy szenzációs édes bor érkezik az Angyal Pincészettől.

 3211

{jb_info}A vacsora után megnyílik a két exkluzív borkóstoló a tokaji Dobogó Pincészet és a villányi Vylyan Pincészet jóvoltából.{/jb_info}

 3258

Előbbinél Domokos Attila egy különleges bort, a Betsek Furmintot kóstoltatja, a 2013-as évjárat utolsó palackjait ízlelhetik a bálozók. A Dobogó emellett a Birtok Furmintot és a Satöbbi édes borát kóstoltatja. Ipacs Szabó István, a Vylyan főborásza a 2015-ös Kakas rozét, majd a 2011-es Merlot-t, a hasonló évjáratú Montenuovo Cuveé-t, végül a 2012-es Cabernet Franc-t kínálja. 

3411

A jótékonysági borárverésre megérkeztek az egyedi borok, a tételekből hármat emelünk ki. A Dobogó Pincészet csak kimondottan erre az alkalomra készített el egy dupla Magnum, vagyis 3 literes palackot, amelybe Birtok furmintot töltött. Tiszteletet parancsoló palack, hatalmas viasz pecséttel zárva, Zwack Izabella aláírásával. Az egri Gróf Buttler fadobozba zárta a Syrah Trilógiát, amely  2008 három exkluzív, magnum (1,5 l) palack Syrah-t takar, három különböző tengerszint feletti magasságról szüretelt Syrah szőlőből, három igazán izgalmas terroir jegyeivel. A három terroir közül a 200-300 m a Szarkás tetőről, míg a 300-400 m és 400-500 m az ikonikus Nagy-Eged hegyről származik. A Syrah fajtán keresztül megismerhetjük Eger legizgalmasabb és legkiemelkedőbb dűlőinek jellegzetes terroir jegyeit. A virágos jegyektől a málnán és a fekete bogyós gyümölcsökön keresztül, bőrős, füstös és jellegzetes fekete borsos karakterek egyaránt jelen lehetnek. A bort az ásványosság, az elegancia és a gyümölcsösség jellemzi. Illatára és ízeire a komplexitás jellemző. 

3418

A mádi Holdvölgy Pincészet Aszú Vertikálisa 6 egyedi fadobozba zárt palack. Első szüretük, 2006-óta, minden évjáratban elkészítik első osztályú aszúszemekből kimagasló minőségű hatputtonyos aszújukat, a Culture-t. Annak Örömére, hogy 2015-ben tízedik alkalommal tették ezt, korlátozott darabszámban, 500 doboz hatpalackos aszúkollekciót helyeztek forgalomba, melyben 2006-2011-ig minden évjáratból egy palack került. A kollekció darabjai egyedi készítésű, számozott fadobozokban, egy az évjáratokat és a borokat is bemutató, a borász aláírásával ellátott kísérőfüzettel kerültek forgalomba.

MEGOSZTÁS