XI. Nyíregyházi Borbál Nagyszabású gálával köszöntötték Pekó Lászlót és Lakatos Tibort az Év embere a...

Nagyszabású gálával köszöntötték Pekó Lászlót és Lakatos Tibort az Év embere a megyében 2016 díjazottjait

1713

Pekó László és Lakatos Tibor megosztva vehette át az Év embere a megyében 2016 díjat március 4-én a nyíregyházi Zilahi teremben megtartott nagyszabású Év embere díjkiosztó gálán, egyben XI. Nyíregyházi Borbálon. 

Máthé Csaba főszervező megnyitó beszédében hangsúlyozta, tizenegy javaslat érkezett a főszervezőkhöz kultúra, a tudomány, a sport, a gazdasági és a társadalmi élet területéről, s mivel mindkét jelölt egyenlő arányú szavazatot kapott, így megosztva vehették át az Év embere díjat. A gálák történetében már egyszer előfordult, hogy megosztva kapta a díjat dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bencze Antal, a nyíregyházi Ke-Víz 21 Zrt. vezérigazgatója. 

 

Pekó László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Nyírzem Zrt. vezérigazgatója a hazai szövetkezeti kereskedelemben végzett több évtizedes, a kamara elnökeként végzett másfél évtizedes kiemelkedő munkájáért, valamint a tradicionális szövetkezeti értékek megtartásáért kapja a díjat.

Az üzemgazdász végzettségű szakember a Zöldért Vállalatnál kezdte munkáját, majd a Kisvárdai ÁFÉSZ, később a Felső-Szabolcs ÁFÉSZ elnöke, 1999-től a Nyírzem Zrt. vezetője, később vezérigazgatója lett. Kiemelkedő szerpeet játszott a legnagyobb hazai kiskereskedelmi rendszer, a COOP gazdasági csoport létrejöttében és megerősödésében, a hazai szövetkezeti kereskedelem átalakításában és fejlesztésében. Vezetésével a Nyírzem a megye meghatározó gazdasági szereplője, az országos COOP üzletlánc zászlóshajója. A megyei kereskedelmi és iparkamarának 2002-től elnöke, tavaly ősszel újabb 4 évre választották elnöknek. 

Lakatos Tibor társadalmi szerepvállalásáért kapja a díjat, ő aktív szerepet vállal a közéletben, egyik kiemelkedő támogatója a megyei és a nyíregyházi kulturális és sportéletnek, tradicionális cége, a Vela Kft. idén ünnepelte 25. születésnapját.

A Vele Pékség elkötelezett híve a tradicionális értékek mellett az egészséges életmódnak. 2011-ben szerezte meg a gyümölcspálinka-készítő szakmunkás bizonyítványt, azóta egyre inkább gyarapítja a különleges pálinkák számát, amelyből akár kiállítást is nyithatna. Aktív tagja a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendnek, amely a pálinka értékeinek megőrzését tűzte ki célul. Egykoron építész-gépész diplomával a Száév-nél kezdte pályafutását, majd az Épszer-nél volt gazdasági igazgató, később lízinggel foglalkozott, majd társával megalapította a Vela Kft.-t. A cég a pékség mellett 2001-től a Volvo helyi márkakereskedése. A Magyar Pékszövetség elnökségi tagjaiként a szakma  megbecsüléséért küzd. Utóbbi években amatőr festőként is ismert, a nyaralásaikon szerzett élményeit festi vászonra.

 

A megye és a város egyetlen, tányér és borszervizes bálján a vacsorát ezúttal is Krivács András, a baktai Fenyves Szálloda és Konferencia Központ tulajdonosa állította össze. Az előétel harcsa és lazac duett friss roppanós zöldségekkel, a leves szárnyas consume házi betéttel, a főétel Kiváló Minőségű Magyar Sertés kétféleképpen, Souse-Vide sertés szűz édes, sós barnamorzsában, konfitált sertéscomb gombákkal, a desszert ezúttal is az Év tortája, az Őrség Zöld Aranya volt, amelyhez az Angyal Pincészet, Koch Csaba, Juhász Ádám és Orosz Gábor borait szolgálták fel. A vacsora előtt nem maradt el a pálinka ízlelgető sem a Tarpa Manufaktúra jóvoltából, valamint a nagyszerű alkoholos és alkoholmentes koktélok sem, illetve a Dallmayr kávék, emellett volt sonka, sajt és csokoládé kóstoló is, utóbbi a Nobilis Zrt. jóvoltából. A bál hivatalos zenekaraként az LK Beat zenélt, a sztárvendég idén Marót Viki és Nova Kultúr Zenekar volt, a sztárborászok pedig Árvay János, Eszterbauer Ildikó és ifjabb Heimann Zoltán. Éjfélkor jótékonysági borárverés volt, különleges és antik borokra lehetett licitálni, a szervezők a borárverésből befolyt bevételt idén a nemrég elhunyt két egykori kosaras, Páll István és Zentai Levente özvegyének ajánlották fel. Ezt követte a tombola értékes ajándékokért, majd hajnal háromig a tánc. 

MEGOSZTÁS