Borestek A pezsgőkirály először Mátészalkán

A pezsgőkirály először Mátészalkán

1383

Garamvári, Konyári, Légli… a Balaton borászlegendái! Ikonikus figurái ők a modern magyar borászatnak, mindhárman büszkék viselik az Év Bortermelője címet. Garamvári Vencel a több mint fél évszázados borászati tevékenységét megkoronázandó 2006-ban vehette át a kitüntető címet, és a nevét viselő pincészet először lesz vendégünk Mátészalkán 2019.október 11-én, pénteken 19.00-órától a Szatmári Múzeumban!

Garamvári Vencel 1966-ban szerezte meg diplomáját a Kertészeti Egyetem borász szakán majd a következő negyed évszázadban alapos tapasztalatot szerzett az ország akkori legnagyobb pezsgőüzemének kereskedelmi igazgatójaként a bor és pezsgőkészítés területén.

Garamvári Vencel borász
Fotó: Németh András Péter

1993-tól a kereskedelmet felváltotta a borásza szelleme és álma, a szőlőtermesztés és a borkészítés, a Dél- Balaton csodálatos panorámájú szelíd dombjain vásárolták meg első dűlőiket, Balaton boglár, Szőlősgyörök, Balatonlelle térségében.

1996 újabb nagy váltás, a család tulajdonába kerül Budafokon egy kiváló adottságú pezsgőspince, majd a közel 5000m2-es terület felújítását követően megkezdődhet a methode-champagne- technológián alapuló tradicionális pezsgőkészítés.

2003 óta a cég Garamvári Pincészet néven, 2 helyszínen, Balatonlellén és Budafokon készít minőségi borokat és tradicionális pezsgőket, immár 80 hektárról szüretelve.

Számtalan nemzetközi elismerés, kitüntetés birtokosa, pezsgői borai megkerülhetetlen tényezők a mai magyar gasztronómiában, úttörő szerepe a magyar tradicionális pezsgőkészítés újjáélesztésében megkérdőjelezhetetlen!

Mátészalkára három pezsgő különlegességet, és öt bor remeket hoz magával:

  • Garamvári Brut Natur ’15 (Vinagóra Nagydíjas)
  • Garamvári Lellei Furmint Brut ’17
  • Garamvári Optimum Brut ’14
  • Prémium Sauvignon Blanc ’18
  • Rosé Gold ’18
  • Prémium Syrah ’17
  • Sinai Cabernet Sauvignon ’15
  • Sinai Cabernet Franc ’15

A remek borok mellett, vendégeinknek a szokásos borkorcsolyákat is szervírozzuk (sajt, péksütemények, házi füstölt, kolbász, sonka, tarja).

A Borestre dr. Cservenyák Lászlónál +36 /30 9030711 telefonszámon (cherryland@keletnet.hu, igazgato@szatmarimuzeum.hu ) lehet jelentkezni.

MEGOSZTÁS