Borestek A 2018-as Év bortermelője Nyíregyházán

A 2018-as Év bortermelője Nyíregyházán

1261

Balla Géza, a 28. Év bortermelője Magyarországon cím birtokosa lesz a Nyíregyházi Borestek vendége október 24-én, csütörtökön, 19-től a Chloé New Yorkban étterem nagytermében. A diplomás borász 2018-ban első határon túli magyarként vehette át a díjat.

Májusban szerveztünk egy Áts-Balla borestet, ahol a két nagyszerű borász, Áts Károly és Balla Géza mutatta be a borait. Géza akkor nem tudott részt venni az eseményen, úgyhogy most pótolja a hiányzást.

A legendás vörös aszúk, a fűszeres Kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd Királyleánykák hírnevét szeretné visszanyerni Balla Géza. Az erdélyi, jobban mondva partiumi borász pincészetét 1999 hozta létre Ménesen, a hajdani híres történelmi borvidéken, Arad-hegyalján. Az Arad-hegyaljai, közismertebb nevén Ménesi borvidék, egy viszonylag keskeny sávban, Erdélyben, Aradtól 20 km-re keletre helyezkedik el. Ménes kiváló talaj adottsága és az adriai éghajlathoz hasonló klímája szülte a borvidék büszkeségeit, a vörösborokat! A borvidék a Villány-Szekszárd vonal folytatásaként, az Alföld keleti végén kezdődő Erdélyi-középhegység délnyugati nyúlványa. 120 hektáros szőlőbirtokuk 80%-án kék, 20%-án fehér szőlőt termesztenek, pincészetük 8000 hl-es tárolókapacitással rendelkezik.

Filozófiájuk szerint elsősorban hagyományos Kárpát-medencei szőlőfajtákat helyeznek előtérbe. Legismertebb fehérboruk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, valamint a 2008-ban telepített Furmint. Vörösborok közül méltán népszerű a Kadarka, a Kékfrankos és 2007-ben telepített belső-erdélyi szőlőfajta, a Feketeleányka. A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon.

Emellett természetesen világfajtákból, a fehérek közül Rajnai Rizlingből és Sauvignon Blancból, a vörösek közül pedig Cabernet Francból, Cabernet Sauvignonból, Merlotból is készítenek borokat, melyek gyakran házasításokban jelennek meg. Szőlészetben a földközeli, alacsony kordonos művelést, komoly hozamkorlátozást alkalmaznak, hektáronkénti átlagos hozam 50-70 mázsa. A 2009-ben bevezetett Sziklabor sorozatuk magasan fekvő, köves területekről, 40-50 mázsás hektáronkénti hozammal készülnek. A fehérborokat és a rosét többnyire reduktívan készítik, melynek köszönhetően ezek nagymértékben megőrzik frissességüket és gyümölcsösségüket. A must erjedése ellenőrzött hőmérsékleten megy végbe, max. 15 C°-on, az oxigén kizárásával 10000 l kóracél tartályokban. A spontán erjedés 2-3 hónap alatt fejeződik be, melyet stabilizálás és gyors, alacsony hőmérsékleten történő palackozás követ. Ezen könnyed borok további 2-3 hónapos palackos érlelést kapnak forgalomba kerülés előtt.

A Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Kékfrankos és a Kadarka és a Fekete Leányka ma is a Balla Pincészet kiváló borai. Zászlósboruk a Kadarka, amiből régen a vörös aszút készítették.

Bővebb információ: Máthé Csaba mathe.csaba001@gmail.com, vagy Nagy Gábor gazi.kft@gmail.com címen. Telefon: Máthé Csaba 20/9656-444, Nagy Gábor 20/397-1915.

MEGOSZTÁS