Borestek Pannonhalmi borok ezer éves hagyománnyal

Pannonhalmi borok ezer éves hagyománnyal

1643

A Pannonhalmi Főapátság Pincészetének története több mint ezer éves, hiszen a Pannónia Szent Hegyén 996-ban letelepedett bencés szerzetesek templomuk és monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a rómaiak által már korábban elkezdett, de feledésbe merült szőlő- és borkultúrát.

A hihetetlen hagyományokkal rendelkező pincészet legkiválóbb borait Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető kóstoltatja a Nyíregyházi Boresteken február 20-án, csütörtökön 18.30 órától a Chloé New Yorkban étterem nagytermében, a Mátészalkai Boresteken február 21-én, pénteken 19.00 órától a Szatmári Múzeum nagytermében.

„Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg az alatta ellapult sík felett, hosszan elnyúlt szőlők végében. Szent Márton a monostor alatt fekszik, játékos gyümölcseivel.” A magyar költő, Kazinczy Ferenc (1831) mondataiban mindaz benne van, amit a Pannonhalmára látogató vendégnek szeretnének megmutatni.

Ezek a Dunántúl, a pannontáj szelídsége és szépsége, a gondosan ápolt szőlő palackokba töltött leve, a bor, mint a teremtés és az emberi munka gyümölcse, kiegészülve mindazon kultúrértékkel, amit ebből az elmúlt küzdelmes ezer esztendőből a bencés szerzetesek környezetük és maguk örömére mindig újrateremtettek és megőrizni törekedtek.

Pannonhalma az európai és magyar kultúra élő tanúja, a kereszténység és műveltség, az emberszeretet és -szolgálat őrhelye. Újjáélesztett szőlészeti és borászati tradíciók bemutatásával gazdag múltjuk egy fontos, ma is vonzó részét ismertetik meg a borkedvelőkkel.

Az 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek a kezdetektől fogva szoros kapcsolatban voltak a rómaiak által meghonosított szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, évszázadokon át mindig az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi volt Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett szőlőültetvényekkel a Pannonhalmi Főapátság.

Már abban az időben palackozott formában értékesítette fehér- és vörösborait, amelyek a történelmi határokon túlra is eljutottak. A II. világháborút követő politikai és társadalmi átrendeződés lehetetlenné tette e több évszázados hagyomány folytatását, mivel a szőlőbirtok és a pincészet is állami tulajdonba került.

Az ezt követő évtizedekben a Pannonhalmán élő szerzetesek nem mondtak le a hagyományok újjáélesztéséről.

A rendszerváltás után 10 évvel kezdtek körvonalazódni azok a tervek, amelyek révén a Pannonhalmi Főapátság többségi és az MKB Bank kisebbségi tulajdonhányadával 2000 m² alapterületen 3000 hl tárolókapacitással 2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.

Az Apátsági Pincészet ültetvényei a pannonhalmi borvidéken találhatók, amelynek összterülete kb. 600 ha-ra becsülhető (ezzel a területnagysággal az ország 22 borvidéke közül a kisebbek közé tartozik). Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos tekintetben közepes fény-, hő- és jó csapadékellátottságú. A szőlőművelés főleg löszön, homokon kialakult barna erdőtalajokon folyik, a kémhatás pedig valamennyi dűlő összes talajrétegében lúgos, a talajok így meszesek.

Pincészetük közel 50 ha területen gazdálkodik, ültetvényeik jórészt a korábbi főapátsági területeken, négy nagyobb dűlőben helyezkednek el. Mivel Pannonhalma környezeti adottságai a felső Loire-völgyre illetve Elzászra emlékeztetnek, ezért a telepített területek kétharmadára olyan szőlőfajtákat ültettünk, amelyekből magas minőségű, jó ivású, üde fehérborokat készíthetnek. Ilyen borokat szeretnének előállítani elsősorban rajnai rizling, sauvignon blanc és fűszeres tramini szőlőkből. A fajtaválaszték kialakításánál a borvidék történelmi hagyományait is figyelembe vették, ezért területeiken olaszrizling tőkék is zöldelnek.

A turizmus miatt a világ minden tájáról Pannonhalmára látogató vendégekre gondolva a területek harmadán néhány hosszútávon is perspektivikusnak tűnő nemzetközi fajtával – chardonnay és pinot blanc fehér-, valamint pinot noir, merlot és cabernet franc kékszőlővel – is foglalkoznak. Vörösbort adó fajtáik között a pinot noir kiemelkedő szerephez jut, hiszen a borvidék klimatikus és talajtani adottságainál fogva ez a szőlő a legalkalmasabb Pannonhalma vörösbor-termő régióként történő sokarcú és egyedi leképezésére.

A kóstoló borai:

  • Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2019
  • Pannonhalmi Rajnai Rizling 2019
  • Pannonhalmi Hemina Fehér 2018
  • Pannonhalmi Tricollis Vörös 2018
  • Pannonhalmi Hemina Vörös 2018
  • Pannonhalmi Pinot Noir 2018
  • Pannonhalmi Infusio 2017

Bővebb információk: Máthé Csaba (20-9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (20-397-1915, gazi.kft@chello.hu).