Borestek Németh Janó és Posta Péter először jön Nyíregyházára, és Mátészalkára

Németh Janó és Posta Péter először jön Nyíregyházára, és Mátészalkára

1413

Egy kis otthoni karácsonyi borozgatás és szilveszteri pezsgőzés után máris gőzerővel pörgetjük a Nyíregyházi és Mátészalkai Borestek rendezvénysorozatát!

Ott folytatjuk, ahol tavaly az évzáró Maul-Tiffán kóstolón abbahagytuk – akkor 13 borral zártuk az évet – január 16-án a 19.00 órától a Chloé New York különtermében, január 17-én 19.00 órától a Szatmári Múzeumban Németh Janó és Posta Péter 12 remek szekszárdi borral rúgja be a 2020-as esztendő borkóstoló-kapuját!

Az új szekszárdi borászgeneráció két fiatal, de már igen népszerű borásza együtt most mutatkozik be először Nyíregyházán és Mátészalkán. Borbemutatójuk, az utóbbi időben népszerű baráti párbaj formulát veszi fel, hiszen 6-6 bort hoznak amellyel, “megvívnak” a vendégek elismeréséért.

A két népszerű borász közül a Nyírségben jelenleg még Németh Janó az ismertebb, lévén ő a Iván-völgyi bortúrák ötletgazdája és évek óta egyik vendéglátója.

Ennek kapcsán sok nyíregyházi borkedvelő kóstolgatta már borait látogatta pincéjét.

Álljon itt a borászatával kapcsolatos ars poeticája:

„Büszkék vagyunk, hogy családi borászatunk legalább négy generációra visszatekintő tradícióval rendelkezik Iván-völgyben, mégis a fiatal, dinamikusan fejlődő szekszárdi pincék közé tartozunk. Az idei szüret, már a 21. önálló szüretelése volt Janónak.

Több, mint 10 hektáron gazdálkodva, évjárattól függően kb. 50.000 palack bort készítünk, legelőnyösebben kidomborítva a terroir és a régió előnyeit, lehetőségeit. Kínálatunkban a Szekszárdon hagyományos Kékfrankos és Kadarka mellett a világfajták is – köztük Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah – megtalálhatóak.

Mottónk: „Dülőből, spontán. Ebben a két szóban minden benne van, amit a borászkodás alatt értünk és érzünk.”

Németh Janó borai a kóstolón:

 • Fehér cuvée 2018
 • Rosé 2019
 • Kadarka 2018
 • Decsi-hegyi Kékfrankos Prémium 2017
 • Cabernet Franc Prémium 2017
 • Serius Cuvée 2017

Gondolataiban Pósta Péter sem adja alább:

“Meggyőződésünk, hogy a legjobb a természetes, ezért célunk, hogy olyan borokat hozzunk létre a természet segítségével, amely minden manipulációtól mentesen, hűen tükrözi a borvidék, dűlő, és az évjárat sajátosságait. Borainkba mindössze három dolgot teszünk, szőlőt, a szívünket, és a lelkünket. 14 hektáron dolgozunk, nagy részt vörösborszőlőt érlelnek a szelíd szekszárdi dombokon a napsugarak, de egy szép területen a családi hagyományokat tisztelve Olaszrizlinget, és Sauvignon Blanc-t is szüretelünk. Célunk egyedi autentikus, hagyományos eljárással, de a legmodernebb technológiával elkészített természetközeli borok alkotása, mindig az adott évjárat különlegességeihez igazodva”

Posta Péter borai:

 • Amfórás Olaszrizling 2018
 • Siller 2018
 • Kadarka 2017
 • Kékfrankos 2014
 • Cabernet franc 2014
 • Noir 2015

A nyíregyházi rendezvényen a részvételt a borászok kérésére, regisztrációhoz kötöttük és összesen 40 főt várunk!

Úgyhogy arra kérnénk mindenkit, akit érdekelnek Szekszárd két TOP borászának prémium vörösborai, hogy a következő két e-mail cím egyikén jelezze részvételét, január 15-e, szerdáig! gazi.kft@gmail.com, illetve mathe.csaba001@gmail.com

A regisztráció telefonon is lehetséges: Nagy Gábor : 20/397-1915, Máthé Csaba: 20/9656-444 valamint SMS-ben, Viberen és Messengeren is!

Mátészalkán pedig arra kérnénk mindenkit, akit érdekelnek a két szekszárdi TOP borász borkülönlegességei, hogy részvételi szándékát jelezze dr. Cservenyák Lászlónál (cherryland@keletnet.hu, igazgato@szatmarimuzeum.hu) címen, vagy a 06/30 903-0711 telefonszámon.
A kóstoló a 12 remek boron kívűl magában foglalja a Vela Pékség remek péksüteményeit, a Buborék Szikvíz pezsdítő szódavízét, a 383 The Kopjáry Water prémium ásványvizét, házi füstölt sonka, és kolbászkülönlegességeket, és sajtfalatkákat is.