Egy kis otthoni karácsonyi borozgatás és szilveszteri pezsgőzés után máris gőzerővel pörgetjük a Nyíregyházi és Mátészalkai Borestek rendezvénysorozatát!
Ott folytatjuk, ahol tavaly az évzáró Maul-Tiffán kóstolón abbahagytuk – akkor 13 borral zártuk az évet – január 16-án a 19.00 órától a Chloé New York különtermében, január 17-én 19.00 órától a Szatmári Múzeumban Németh Janó és Posta Péter 12 remek szekszárdi borral rúgja be a 2020-as esztendő borkóstoló-kapuját!
Az új szekszárdi borászgeneráció két fiatal, de már igen népszerű borásza együtt most mutatkozik be először Nyíregyházán és Mátészalkán. Borbemutatójuk, az utóbbi időben népszerű baráti párbaj formulát veszi fel, hiszen 6-6 bort hoznak amellyel, „megvívnak” a vendégek elismeréséért.
A két népszerű borász közül a Nyírségben jelenleg még Németh Janó az ismertebb, lévén ő a Iván-völgyi bortúrák ötletgazdája és évek óta egyik vendéglátója.
Ennek kapcsán sok nyíregyházi borkedvelő kóstolgatta már borait látogatta pincéjét.
Álljon itt a borászatával kapcsolatos ars poeticája:
„Büszkék vagyunk, hogy családi borászatunk legalább négy generációra visszatekintő tradícióval rendelkezik Iván-völgyben, mégis a fiatal, dinamikusan fejlődő szekszárdi pincék közé tartozunk. Az idei szüret, már a 21. önálló szüretelése volt Janónak.
Több, mint 10 hektáron gazdálkodva, évjárattól függően kb. 50.000 palack bort készítünk, legelőnyösebben kidomborítva a terroir és a régió előnyeit, lehetőségeit. Kínálatunkban a Szekszárdon hagyományos Kékfrankos és Kadarka mellett a világfajták is – köztük Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah – megtalálhatóak.
Mottónk: „Dülőből, spontán. Ebben a két szóban minden benne van, amit a borászkodás alatt értünk és érzünk.”
Németh Janó borai a kóstolón:
- Fehér cuvée 2018
- Rosé 2019
- Kadarka 2018
- Decsi-hegyi Kékfrankos Prémium 2017
- Cabernet Franc Prémium 2017
- Serius Cuvée 2017
Gondolataiban Pósta Péter sem adja alább:
„Meggyőződésünk, hogy a legjobb a természetes, ezért célunk, hogy olyan borokat hozzunk létre a természet segítségével, amely minden manipulációtól mentesen, hűen tükrözi a borvidék, dűlő, és az évjárat sajátosságait. Borainkba mindössze három dolgot teszünk, szőlőt, a szívünket, és a lelkünket. 14 hektáron dolgozunk, nagy részt vörösborszőlőt érlelnek a szelíd szekszárdi dombokon a napsugarak, de egy szép területen a családi hagyományokat tisztelve Olaszrizlinget, és Sauvignon Blanc-t is szüretelünk. Célunk egyedi autentikus, hagyományos eljárással, de a legmodernebb technológiával elkészített természetközeli borok alkotása, mindig az adott évjárat különlegességeihez igazodva”
Posta Péter borai:
- Amfórás Olaszrizling 2018
- Siller 2018
- Kadarka 2017
- Kékfrankos 2014
- Cabernet franc 2014
- Noir 2015
A nyíregyházi rendezvényen a részvételt a borászok kérésére, regisztrációhoz kötöttük és összesen 40 főt várunk!
Úgyhogy arra kérnénk mindenkit, akit érdekelnek Szekszárd két TOP borászának prémium vörösborai, hogy a következő két e-mail cím egyikén jelezze részvételét, január 15-e, szerdáig! gazi.kft@gmail.com, illetve mathe.csaba001@gmail.com
A regisztráció telefonon is lehetséges: Nagy Gábor : 20/397-1915, Máthé Csaba: 20/9656-444 valamint SMS-ben, Viberen és Messengeren is!
Mátészalkán pedig arra kérnénk mindenkit, akit érdekelnek a két szekszárdi TOP borász borkülönlegességei, hogy részvételi szándékát jelezze dr. Cservenyák Lászlónál (cherryland@keletnet.hu, igazgato@szatmarimuzeum.hu) címen, vagy a 06/30 903-0711 telefonszámon.
A kóstoló a 12 remek boron kívűl magában foglalja a Vela Pékség remek péksüteményeit, a Buborék Szikvíz pezsdítő szódavízét, a 383 The Kopjáry Water prémium ásványvizét, házi füstölt sonka, és kolbászkülönlegességeket, és sajtfalatkákat is.