Borbál A 100 pontos és az ifjú titán kóstoltatott

A 100 pontos és az ifjú titán kóstoltatott

1034

Áts Károly és ifjabb Tiffán Zsolt. A 100 pontos és az ifjú villányi titán alkotta az Év embere gála, XIII. Nyíregyházi Borbál sztárbor duóját.

Karcsi nagyszerű fehér borait hozta el, Zsolt pedig a vacsora előételéhez ajánlotta rizlingjét, majd a rozét és két nagyszerű vörös bort kóstoltatott. Fucsovics Márton, az Év embere gála díjazottja kimaradt a nagyszerű borcseppekből, hiszen Budapestről és vissza ő vezette autóját.

A gálán minden évben kialakítunk egy úgynevezett borász asztalt, ahol a már említett Áts Karcsi és ifjabb Tiffán Zsolt mellett elfogadta meghívásunkat Kiss János, aki a saját Breitenbach borászata mellett a Trifecta Pincészet borait is készíti. A Kósa Krisztián, a Lugas Hotel séfje által elkészített négy fogásos vacsorához egy-egy nagyszerű bort kínáltunk, az előételhez ifjabb Tiffán Zsolt Csengéjét, amely Rajnai Rizling és Olaszrizling házasításából készült. Kiválóan illett hozzá az előétel a kecsege bonbon, tengeri spárgával tészta kosárban, kapor papírral.

A rozénál egy kicsit haza beszéltünk, hiszen a nyíregyházi származású és az azóta Villányban új borászatot kialakító Streit György Streit-Zágonyi kékfrankos rozéját töltöttük a poharakba. A leves, a gyöngytyúk consumé húsával töltött derelyével zöldség juliennel, szarvas gombával, pompás volt. A fő ételhez olyan vörös bort kerestünk, amely mind a hölgyeknek, mind a fiatalabb gálázók számára is telitalálat lehet, így választottuk az egri Bolyki János Indián Nyár házasított borát.

A visszajelzésekből ítélve jól választottunk, hiszen egy gyümölcsös, izgalmas bor került a poharakba. A fő étel igazán bőséges volt, a Fűszeres malaccsászár mentás cukorborsóval bio céklacsírás burgonyakrémmel, sült karottával – jussal, bardírozott szürkemarha krémmel töltött mangalica szűz mignon, finom füves polentával, petrezselyem olajjal igazi ínyencség volt. A desszertet ezúttal is a Görömbei Cukrászda kreálta, hozzá a poharakba Orosz Gábor késői szüretelésű cuvée-jét töltöttük.

A vacsorát követte az exkluzív borkóstoló, Karcsi a könnyű, elegáns, zamatos borával, a Koranyárral kezdte, majd bontotta a Furmintját, a Szamorodniját és az Aszúját. Zsolti először a 2018-as rozét kínálta, majd két nagyszerű vöröset, a 2016-os Immortalt, majd a 2015-ös Carissimae-t. Az emeleti kóstolótér villámgyorsan megtelt, hiszen a finom borok mellé sonkát és sajtot kínáltunk, a jobb oldali részen pedig a Nobilis klasszikus és abbahagyhatatlan csokiszigete kínálta az ínyencségeket.

Az látszott, hogy Fucsovics Marcinak a magyaros húsleves mellett a Nobilis csokiremekei aratták a legnagyobb sikert, módszeresen végig kóstolta őket, miközben a két tulajdonos, Novák Tibor és felesége, Erika mutatta be a készítési módokat. Természetesen a kis tüskék, vagyis a pálinkák is szépen fogytak, csakúgy mint a szivárvány színében pompázó koktélok. A vacsorát követően az LK Beat szólította színpadra a gálázókat.

Az Év embere gála fotóit Kerekes Kata és férje, Zoltán készítette, a beszámolót folytatjuk!

MEGOSZTÁS