XI. Nyíregyházi Borbál A Barbár cseppjeit hosszan élveztük

A Barbár cseppjeit hosszan élveztük

18705

Új becenevet kapott Novai Gábor, vagyis Nova az Év embere gála, XI. Nyíregyházi Borbál sztárvendége: Supernovára kereszteltük át és ehhez illően a soproni Orosz Csaba ilyen nevű borát adtuk át neki a színpadon. Nova nagyon meglepődött, de sokkal inkább akkor, amikor Marót Vikivel együtt „átölelték” őket a bálozók és a majd egy órás koncertjük után legalább annyi ideig készítettek velük közös fotókat. 

A táncparketten a legismertebb rock and roll nóták hangzottak Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar jóvoltából, a gála résztvevői pedig a táncparkett minden négyzetcentijét kihasználva hatalmas táncba kezdtek. Addigra már lezajlott a tányér szervizes borvacsora, a bálozók végig kóstolták a szenzációs koktélokat, pálinkákat, belemerültek a Nobilis csoki szigetébe, megízlelhették a sonka falatokat, a finom sajtokat és kortyolhatták a Dallmayr kávéjából. Ekkor már megnyílt a hármas borsziget, ahol a sztárborászok, Árvay János és felesége, Eszterbauer Ildikó és ifjabb Heimann Zoltán sorra bontották pincészetük legkiválóbb borait. 

 Az nekünk már nyilvánvaló volt a bál előtt, hogy a két fiatal szekszárdi borász, Ildikó és Zoltán egy párt alkottak, ezért is hívtuk meg őket együtt, az viszont szinte bombaként hatott, hogy érkezik az új jövevény, mindkét borászdinasztia legifjabbja, akit augusztus végére, szeptember elejére várnak. Árvay János a családi kincseket, vagyis a furmint csodákat hozta el, tőle megszokott szerénységgel magyarázta a készítés módjait. Büszkén tette hozzá, a borok már családi összefogásban készülnek, hiszen mindkét gyermeke, Angelika és Szabi is besegít a borászatba, olyannyira, hogy saját borokat is palackoznak. A családi összefogás egyik legfinomabb borát kóstolhattuk, a 2014-es Istenhegy Furmintot, amelynél János több évtizedes tapasztalatát Angelika kaliforniai gyakorlatával, illetve a londoni Wine & Spirit Education Trust diploma kurzusa során szerzett tudásával egészítette ki. 

Ildikó, aki a családjában a 11. generációt képviseli, a 2016-os Öröm Rozét, a nagyszerű Tanyamacskát és a kiváló Tüke Bikavért kóstoltatta. A Tüke Bikavér címkéjén Ildikó édesapjának, Jánosnak a dédnagyapja szerepel, aki a szekszárdi paraszt-polgári világ egyik meghatározó alakja volt. Édesapja (János ükapja) Szekszárd város bírája (1867), ő maga az 1910-es években a város képviselőtestületének tagja, 1919-ben a kommunista diktatúra túsza, az 1929-ben alakult országos hírű és sikeres Szekszárdi Pinceszövetkezet egyik alapítója. És egy azon „tüke” szekszárdi szőlőművelők közül, akiktől a Bikavért is örökölte az Eszerbauer család. Szekszárdon nem létezhet pincészet Bikavér nélkül, amelynek alapja a kékfrankos és a kadarka világfajtákkal házasítva.

Zoli a családi Kadarka és Bikavér mellett a bombasztikus Barbárt hozta el a bálozók számára. A 2013-as Barbárból 8800 palack és 111 Magnum palack készült, Zoli a következőképpen jellemezte: A Barbár pincénk vezető házasítása. Mi megtaláltuk benne mindazt, amit egy nagy borban keresünk: megfejtendő, rejtélyes ízeket, sok gyümölcsöt, mélységet, emlékezetességet, egyediséget és az izgató teljességet. A név és a történet apám, Heimann Zoltán lelke, amihez Bartók Béla adta az ihletet: amikor Bartók zenéjét egyes kritikusok barbáriasnak titulálták, válaszul megkomponálta az Allegro Barbarot. A Barbár jól harmonizál ezzel az eklektikus zongoradarabbal: úgy erős és tartalmas, hogy egyszerre megmarad elegánsnak, nagyon sokszínűnek és szerethetőnek. A 2013-as Barbár alkotói: 30 százalék cabernet franc, 30 százalék merlot, 23 százalék tannat, 16 százalék kékfrankos.

A legfiatalabb Barbár értelemszerűen a legfeszesebb most. Finom fanyar édes erdei gyümölcsök, sokszínűség, vibrálás, de arányos, nem nehézkes. Ízei hosszúak és élvezetesek. Mi pedig hosszan élveztük a kortyokat!

Beszámolónkat a gáláról folytatjuk, addig is élvezzék a báli fotókat Kerekes Kata és férje, Zoli jóvoltából. 

phoca_thumb_l_6957

MEGOSZTÁS