Uncategorized Csutorás a Nagyapa borát is hozza az Év embere gálára

Csutorás a Nagyapa borát is hozza az Év embere gálára

1839

Csutorás Ferenc Nagyapa nevű borát is kóstolhatjuk az Év embere gála, XII. Nyíregyházi Borbálon, amelyet a Zilahi teremben március 3-án, szombaton, 19 órától rendezünk. Eger-Almagyar kiváló borásza a Nagyapja és Puskás Öcsi tiszteletére készítette ezt a nagyszerű Bikavért, hiszen utóbbiak közösen nyitottak borozót a fővárosban, amit később Sándor „Csikarral” együtt működtettek 1960-ig. A sztárborász történelmi sportgyőzelmeket felidéző borával is köszöntjük Bede Józsefet, a Szabolcs Takarékszövetkezet elnök-igazgatóját, a november 1-i összeolvadás után a Tiszántúli Takarékszövetkezet alelnökét, aki a civil zsűri döntése alapján a gálán veszi át az Év embere a megyében 2017 díjat.

Csutorás Ferenc nagyapja egykoron híres középbirtokos borász volt, akinek a szovjet típusú rendszer bevezetésekor vagyona nagy részét az állam eltulajdonította. A találkozó Puskás Öcsivel, majd Sándor Csikarral egy szenzációs és nosztalgikus kalandnak bizonyult, amit az unoka ápol. A Csutorás pincészetet több mint 80 éve alapította a nagyapa, aki „beoltotta” a borászatba unokáját. A borkészítés módja megmaradt, tradicionális, fahordós, kézműves borokat készítenek. A nagy változás nyolc éve következett be, amikor a pszichológus, dr. Csernus Imre, a borász, Csutorás Ferenc és a grafikus, Mészáros Péter megalapította az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot az Almagyar-dombon kivágott legendás érseki szőlő megmentésére. A birtokon jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak az Almagyar dűlő dél-keleti fekvésű lankáin. Másfél hektár régi telepítésű leányka mellett két hektár saját telepítéssel is dolgoznak. Az új telepítéseik a 900 megmentett érseki oltvány: kadarka, medoc noir, valamint az Egri Csillagnak és a Lelkifröccsnek való olaszrizling, ottonel muskotály és az elfeledett mézes fehér. Mellette pinot noir, a menoir és a kékfrankos is megbízható, jó minőséget ad minden évben. Érdekesség, hogy a világon 40 hektár medoc noirt termesztenek, abból 1 hektár Csutoráséké.

A pszichológus dr. Csernus Imre jelenléte igazán különleges, kilenc éve él az egri régióban, Csutival való találkozása után döntötte el, hogy társul a fiúkkal a szőlőbirtokban. Már a közös munka elején megalkották a különlegesnek hangzó bor nevet, a Lelkifröccsöt, amely egy fehér házasítás. Tulajdonképpen egy munkával eltöltött nap után mondták egymásnak, most igazán jól jönne egy lelki fröccs, utalva Csernus munkásságára. Persze a doktor ihlette a Lelkibéke vörös cuvée-t is, vagy a Bevállalod? Rozé nevet. Igazán kiváló az Érseki Titokbor 2013-as változata és a Nagyapa bora Puskás Öcsi emlékére. Utóbbi Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot, Menoir és Kékfrankos házasítása, amelynek eredménye egy nagyszerű Bikavér. Csutorás 2008-ban nyerte el az év egri bortermelője címet, évente kb. 30 ezer palack bort készít.

Ahogy eddig is megszokhatták, március 3-án exkluzív gálán köszöntjük az Év emberét, a megye egyedüli tányér- és borszervizes vacsoráján, ahol a négy fogásos vacsora mellett pálinka, sajt, sonka, csokoládé, kávé és koktél kóstoló lesz. A vacsoráról Krivács András, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke vezetésével a baktai Fenyves Szálloda és Konferencia Központ gondoskodik, a másik borász sztárvendégünk, Kiss János Tállyáról érkezik, a csoki szigetet a mátészalkai Nobilis Zrt. biztosítja, a sztárvendég Szikora Róbert és az R-GO Gidák lesznek. Ezúttal is lesz jótékonysági borárverés értékes és exkluzív borokra valamint tombola sorsolás.

Jegyár: 20.000 Ft, ami a teljes fogyasztást tartalmazza. Jegyigénylés: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com, 20/9656-444), Nagy Gábor (gazi.kft@chello.hu, 20/397-1915).

EMLÉKEZTETŐÜL AZ EDDIGI ÉV EMBERE A MEGYÉBEN DÍJAZOTTJAI:

• Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark ügyvezető igazgatója,
• dr. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója,
• Szabó Dénes, a Cantemus Kórus vezetője,
• dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója, és Bencze Antal, a Ke-Víz 21 Zrt. vezérigazgatója,
• Marso Kft. tulajdonosai – Berecz Péter, Márkus József, Poroszka Ottó, Somlai Sándor-,
• Balogh István, a Carbon Black Kft. ügyvezető igazgatója, Balázs Attila, az MTVA fotóriportere (különdíj),
• Bige László, a Bige Holding cégcsoport tulajdonosa,
• Master Good cégcsoport tulajdonosai, Bárány László, ifj. Bárány László és Bárány Péter.
• Szabó Gabriella, a McDonald’s nyíregyházi üzletvezetője
• Novák Tibor, Novák Tiborné Erika, Novák Éva és Novák Mariann, a mátészalkai Nobililis Zrt. tulajdonosa, vezérigazgatója, export- és marketing teendőkért felelős vezetője
• Pekó László, a Nyírzem Zrt. elnök-vezérigazgatója, a CO-OP elnöke és Lakatos Tibor, a Vela Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója

MEGOSZTÁS