XI. Nyíregyházi Borbál Isteni Furmintok, a Tüke Bikavér és a Barbár az Év embere gálán

Isteni Furmintok, a Tüke Bikavér és a Barbár az Év embere gálán

1171

Árvay János, a 2003-ban Év bortermelőjének választott rátkai borász mellett két szekszárdi fiatal, Eszterbauer Ildikó és ifjabb Heimann Zoltán tart exkluzív borkóstolót az Év embere gála, XI. Nyíregyházi Borbálon. Március 4-én, szombaton 19 órától a Zilahi Teremben az év legelegánsabb megyei társasági eseményén díjazzuk az Év embere a megyében 2016 kitüntetettjét Pekó Lászlót, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnökét, a Nyírzem Zrt. vezérigazgatóját és Lakatos Tibort, a Vela Kft. ügyvezető-tulajdonosát. Idén a sztárvendég Marót Viki és Nova Kultúr Zenekar lesz. 

Eszterbauer-IldikoA hatvanadik életévét betöltő Árvay János első szőlős emlékeként a hajnali kelést, a több kilométeres gyaloglást említi. Nászajándékba apósától 450 szőlőtőkét kapott, amit csak hét végeken művelt, hiszen előbb a tokaj-hegyaljai állami borászati cégnél dolgozott, majd 1992-ben került a francia tulajdonú Disznókőhöz, később Sauskával alapított közös céget. 2009-től már saját családi cégében igazgatja 17 hektáros birtokukat, amelyben lánya, Angelika és fia, Szabolcs segít.

János szenzációs száraz illetve édes furmintot kóstoltat. Eszterbauer Ildikó családjának adatai már az 1746-os szekszárdi levéltári adatokban is szerepel, mint szőlőművelő. Ő már a 11. generációt képviseli, édesapja, János és Pálinkás László borász mellett hét éve vesz részt aktívan a borászat életében, elsősorban a kereskedelem és a marketing a szakterülete.

Munka mellett szívesen tanul a borokról, idegen nyelveket tanul, illetve heti 4-5 alkalommal spinning edzőként edzést tart az egyik szekszárdi fitness központban. Ildikó rozét, kékfrankost és a pincészet legismertebb borát, a Tüke Bikavért hozza magával. Ifjabb Heimann Zoltán 6 év világlátás utána 2013-ban vette át a borok készítését édesapjától egy olyan családban, amely 1758 óta Szekszárdon tevékenykedik. A szekszárdi alsóutcai sváb Heimannok a város vállalkozó szellemű rétegéhez tartoztak. Zoltán méltóképp ápolja az ősei által ráhagyott értékeket. Heimannék kínálatában a nagyszerű Kadarka, a Szekszárdi Bikavér és a pincészet zászlóshajója, a Barbár szerepel.

ifj. heimann zoltán

A megye és a város egyetlen, tányér és borszervizes bálján a vacsorát ezúttal is Krivács András, a baktai Fenyves Szálloda és Konferencia Központ tulajdonosa állította össze számunkra. 

árvay jánosAz előétel harcsa és lazac duett lesz friss roppanós zöldségekkel, a leves szárnyas consume házi betéttel, a főétel Kiváló Minőségű Magyar Sertés kétféleképpen, Souse-Vide sertés szűz édes, sós barnamorzsában, konfitált sertéscomb gombákkal, a desszert ezúttal is az Év tortája, az Őrség Zöld Aranya lesz. A vacsora előtt nem marad el a pálinka ízlelgető sem a Tarpa Manufaktúra jóvoltából, valamint a nagyszerű alkoholos és alkoholmentes koktélok sem. Idén is a Dallmayr lesz a kávépartnerünk, emellett lesz sonka, sajt és csokoládé kóstoló is, utóbbi a Nobilis Zrt. jóvoltából. A bál hivatalos zenekara az LK Beat, a sztárvendég idén Marót Viki és Nova Kultúr Zenekar. Éjfélkor jótékonysági borárverés lesz, különleges és antik borokra lehet licitálni, a szervezők a borárverésből befolyt bevételt idén a nemrég elhunyt két egykori kosaras, Páll István és Zentai Levente özvegyének ajánlják fel. Ezt követi a tombola értékes ajándékokért, majd hajnal háromig a tánc. 

Jegyrendelés és bővebb információ: Máthé Csaba (20/9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu).

 

MEGOSZTÁS