VII Nyíregyházi borbál Sajtból van a bolt

Sajtból van a bolt

931

Bodnár SándorAz Év embere díjkiosztó gálán, VII. Nyíregyházi Borbálon a sajtkóstolót Bodnár Sándor, mádi sajtmester tartja, akiről a következőket írták: Mádon, egy hegynek szaladó, keskeny utcában van Bodnár Sándor sajtmanufaktúrája. Aki betér hozzá, vehet a csípős illatú kéksajtból, friss és érlelt félkeményet, gomolyát, zsendicét, házi joghurtot, áfonyás, ribizlis ordát. Egy nap 150-200 liter tejet dolgoz fel, magyar tarkákét, azoknak a teje legjobb ehhez.

– Májusban, amikor csupa zöldet legelnek, a tejük, így a sajt is szép sárga, ősszel meg, mikor szárazat kapnak, fehér. Szakács voltam, mindig is a jó minőségű alapanyagok érdekeltek, azokkal kísérleteztem. Készítettem szörpöket, lekvárokat, meg sonkával, kolbásszal foglalkoztam. A nagyapám hentes volt, még van olyan receptje, amit mostanában kezdtem csak nézegetni. A sajtkészítést Svájcban tanultam, kimentünk Sándor Tamás egri sajtmesterrel, és egy öreg bácsi műhelyében lestük el, amit lehet. Előtte évekig dolgoztam Németországban, de nem szerettem kint lenni, keresgéltem, mit lehetne tenni itthon. Két éve vágtam bele, és ebben megtaláltam a nyugalmamat. Igaz, rengeteg a munka vele, hiszen a teheneim Bodrogkeresztúron vannak, onnan jön be a tej, azt minden nap fel kell dolgozni, a kész sajtokat pedig forgatni, áttörölni. Néha még este nyolckor is „simogatom” őket. Mégsem ez a legnehezebb, hanem az eladás…

Mádi kéksajt

Bodnár Sándor az országban másodikként készít kéksajtot, sokáig próbálkozott vele. Az ilyesféle kincsek titkait ugyanis megőrzi, aki tudja. A kéksajt már a műhelyben is egy hétig van, tovább, mint a többi sajt. A megszűrt tejet felmelegítik, beoltják a sajtkultúrákkal, majd miután megalszik, feldarabolják és szétterítik. Miután formába kerül, préselődik, majd megszárad, külön pincében érlelődik öt-hat hétig, 9-10 °C-on, párás helyen. Egy hétre aszúfürdőbe kerül, az édes tokaji kívülről kellemes, édeskés ízt ad neki, de nem járja át. A pincében acéltűvel szurkálják, „pikírozzák”, ettől járja át a levegő, így jut a belsejébe a kék penész. Borokhoz, a helyi tokajikhoz is felséges! Híres kéksajtok: a francia Roquefort, az olasz Gorgonzola és az angol Stilton.

(forrás: Gasztrotúrán Magyarországon, Nők Lapja Cafe / Nők Lapja, Hulej Emese)

A RENDEZVÉNY FŐTÁMOGATÓJA: 
Marso logo 01 allo cube

A RENDEZVÉNY KIEMELT TÁMOGATÓI:

vela auto logo
VELA AUTÓ KFT. VOLVO MÁRKAKERESKEDÉS

tarpa logo masolata

Vela logo

Szabolcs RGB

agroforg
husqvarna

chocome

MEGOSZTÁS