VIII. Nyíregyházi Borbál Az apának meghagyták a céges homokozót

Az apának meghagyták a céges homokozót

146

{jb_redbox}Bárány László: maximálisan hiszek a generáció váltásban, nálunk bejött.{/jb_redbox}

Bárány Laci és fiai-1

A több mint százéves családi hagyományt folytatva, Magyarországon az elmúlt években piacvezető a baromfi feldolgozás és értékesítés területén a Master Good cégcsoport, amelyet 2008 óta a három Bárány, az apa, László, valamint két fia, ifjabb László és Péter vezet.

A László név amúgy is hagyomány náluk, az ötödik generációs, a családban csak V. László néven emlegetett Bárány csemete ifjabb László gyermekeként született.  2013-ban az Év embere a megyében szavazáson a civil zsűri a három Bárányt szavazta meg az Év emberének, az ünnepélyes díjkiosztó gála, egyben a VIII. Nyíregyházi Borbál 2014. március 1-én Nyíregyházán, az Egészségügyi Főiskola Zilahi Termében 19 órakor kezdődik. A cégcsoport történetét az apa, Bárány László mesélte el számunkra. 

– Nagyapám az 1900-as évek elején kezdte a baromfi tenyésztést, Békés megyében a Széchenyi uradalmi birtokon, ahol a grófi szérűn ismerte meg a nagymamát. A 30-as évek elején barátságban, békében elvált a birtok gazdájától, Békéscsabára költözött, ahol sorra járta a keltető állomásokat, rendbe hozta az egyiket, majd ment a másikhoz. Nemsokára úgy döntött, hogy belekezd egy nagyszabású fejlesztésbe, az amerikai Buckey cégtől az akkor világszínvonalú keltetőt vásárolt, ahova apám, mint elsőszülött fiú, 16 évesen állt be dolgozni. Egy hatalmas integráció is kezdődött, egyfajta szövetkezi modell, a kihelyezett csibékért tojással fizettek a környékbeliek, akiknél nagyapám ellenőrizte a minőséget. A második világháború szétrombolt mindent, a szovjetek darabokra lőtték a keltetőt, ráadásul nagyapám lebetegedett, abbahagyta a tenyésztést. Apám, miután az orosz fogságból hazatért, Derecskén a helyi országos hírű keltető üzemet irányította, sajnos, nagyon korán elhunyt. Amikor elvégeztem az agáregyetemet, akkor a kisvárdai Hunniacoop-ot irányító Molnár Gyula és Bige András Kisvárdára hívott, hallották, a Bárány fiú sikeresen diplomázott. 1988-ig dolgoztam náluk, majd amikor a szocializmus „recsegett”, akkor eljöttem és egyéni vállalkozóként kezdtem a baromfi tenyésztésbe, amihez a közelben vásároltam 2 db csirke ólat. Az igazi áttörés 1994-ben történt, akkor megvásároltam a nyírkércsi téesz majorját, majd egy hatalmas keltetőt. Akkorra megalapítottam a Baromficoop céget, amely az első évben 5 fővel 25 milliós árbevételt ért el. Ugyanez a cég 2000-re már 4 milliárdot termelt 250 fővel, 2004-re, amikor a Hajdú-Bét csődbe ment már 6,5 milliárdot 370 fővel. 2004. április 7-én, lassan tíz éve vásároltam meg a Hajdú-Bét kisvárdai csirkevágó üzemét, nyírmadai takarmánytelepét és 82 ezer négyzetméternyi baromfi istállóját, ezzel a teljes vertikum kialakult a tenyésztéstől a vágáson át a piaci eladásig. 

– Ugyanabban az évben kezdődött fiaim pályafutása a cégnél, Laci általános agrármérnökként, Péter agrár-közgazdászként végzett, mindketten egy évig angol nyelvterületen éltek, úgyhogy perfektül beszélik az angolt. Laci azonnal Kisvárdára került, ahol 2008-tól ügyvezetőként vette át a Master-Good-ot, Péter a Baromficoop ügyvezetője. Akkorra két olyan csapás érte a céget, amely majdnem megroppantott bennünket. 2006-2007-ben a madárinfluenza járványtól való félelem miatt a hazai fogyasztás 30-40 százalékkal, az árak 20 százalékkal csökkentek. 2008-ban a gabona ár robbanás miatt duplájára nőttek az árak, emiatt ebben az évben voltunk kénytelenek veszteséget elkönyvelni. 

– Tudás, tőke, piac. Ez a három alapelvünk kezdetektől fogva, ez most sem változott. Amikor a két fiam a kettős sokk után körbejárta Európát, rá kellett jönnünk, hatékonyságban elmaradtunk Nyugat-Európától, a 6 ezres óránkénti feldolgozás nagyon kevés, legalább 10 ezer kell feltornázni, amihez a legkorszerűbb, leghatékonyabb gépek szükségesek. Ezt felismerve az elmúlt 10 évben 27 milliárd forint fejlesztést hajtottunk végre, ebből az elmúlt 4 évre 15 milliárd jutott. Ahhoz, hogy ezt a fejlesztést üzemeltetni tudjuk, 5 holland, illetve német tanácsadót szerződtettünk, akik levezényelték a fejlesztést és közben a takarmány receptúrát is átalakítottuk. 2012-re elértük a 10 ezres óránkénti feldolgozást, évente így 600-620 ezer csirkét dolgozunk fel. A vevőkörünk is átalakult, 2008-ban az export 30, 2013-ra már 60 százalékot ért el. Nekünk az export az igazi célunk, a belföldi fogyasztás ilyen mértékben, mint ahogy mi növeltük a termelésünket, nem növekszik. A magyar piac kicsi, alulfizetett, bár az idehaza elfogyasztott minden 4. csirke tőlünk származik. Szerintem a stabil vevőkör külföldön van, ahol nagy volumennel és jó minőséggel lehet növekedni és ezt a külföldi vásárlók vissza is igazolják. 

– Maximálisan hiszek a generáció váltásban, az európai tapasztalatok alapján, aki későn, rossz időben lépi meg, vagy egyáltalán nem meri meglépni, azoknak a cégeknek a jelentős része átalakul, idegen kézbe kerül, felvásárolják, vagy a cég a tulajdonos apa halála után mélyzuhanásba kezd. Az én korosztályomat úgy hívom, a sikereken edződött generáció. Ennek a generációnak már eljött az ideje arra, hogy hátrébb vonuljon, átadja a helyét a szakmailag, emberileg érett fiataloknak. Én egy dolgot kértem tőlük: legyen nekem is a cégcsoportban egy úgynevezett homokozóm, ahol én is tudok még építeni. Így foglalkozom a gabona felvásárlási stratégiával, a beruházások műszaki ellenőrzésével, az akvizíciók ellenőrzésével, ez teljesen kielégít, a két fiú önállóan dönt a cég ügyeiben, a felelősség is az övék. Ezért is örülök, hogy hárman kaptuk az Év embere díjat. Feleségemmel sokat utazunk, nekem ez a hobbim, egy évben egy alkalommal 3 hétre távolabbi országokba utazunk, s 4-5 alkalommal 1-1 hétre. Ilyenkor annyira feltöltődöm, hogy olyan vagyok után, mint egy Duracell nyuszi. Az unokák, a már említett Laci mellett, Szofi, Panna és Zsuzsi is megaranyozzák a napjaimat.   

Év embere díjkiosztó gála, VIII. Nyíregyházi Borbál

Nyíregyháza, Egészségügyi Főiskola, Zilahi Term, 2014. március 1-e, szombat, 19 óra.
Sztárvendégek: Csepregi Éva, Hevesi Tamás
Sztárborászok: Áts Károly, Légli Ottó
A négy fogásos tányér szervizes vacsorát összeállította: Krivács András, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke
Akik elkészítik: baktai Fenyves Szálloda és Konferencia Központ séfjei
A vacsora előtt és után pálinka ízlelgető, kávésarok, csokoládé, sajt és sonka kóstoló, fantasztikus koktélbár.
A Borbál belépőjegyének ára: 17.500 Ft, ami a teljes szolgáltatást tartalmazza.
Éjfélkor értékes ajándékokért tombola, majd jótékonysági borárverés.
Borbál belépők igényelhetők: Máthé Csaba 20/9656-444, Nagy Gábor 20/397-1915, vagy a gazi.kft@chello.hu email címen. 
A 2014- év társasági eseménye!

Főtámogató:
 Marso logo 01 allo cube

Kiemelt támogatók:

alpin Vela logo vela auto logo
Tokaj Kereskedohaz Szabolcs RGB woodex
 agroforg   mindenami2 

Támogatók:

Tarpa  logo chocome

MEGOSZTÁS