Kisvárdai Borestek Kreinbacher csúcspezsgői a poharakban

Kreinbacher csúcspezsgői a poharakban

610

Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi igazgatója olyan pezsgőket kóstoltat a Mátészalkai Boresteken, amelyek 2016-ban a világ talán legrangosabb champagne/pezsgő megmérettetésen nemzetközi szinte is kategóriájuk csúcsára jutottak. Kreinbacher pezsgői megjelenésükkel átrendezték a hazai pezsgőkínálat felső szegmensét, újrafogalmazták a magyar minőségi pezsgő fogalmát.

A pezsgők mellett nagyszerű fehér és vörös borok is a poharakba kerülnek. A borbarátok mindezeket február 22-én, csütörtökön, 19 órától a mátészalkai Szatmári Múzeumban kóstolhatják.

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta első dűlőit a Somló hegyen. 2003 óta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a borászat fejlesztése, hogy a terroirt leginkább kifejező borok születhessenek meg. Mára mintegy 43 hektáron gazdálkodnak organikusan és évente további 20-30 hektárról szüretelnek. Történetük 2011-ben érkezett következő nagy állomásához az Európai Uniós támogatással megvalósult új birtokközpont, borászat és pezsgőpincészet átadásával. Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, újabb fejezetet nyitva a borvidék történetében.

2015 tavaszától egyedi kialakítású szobák és bistro, borbár várja mindazokat, akik még közelebbről szeretnék felfedezni Somló borait és dűlőit, vagy a tradicionális pezsgőkészítés lépéseivel ismerkednének.

A Nagy-Somlói borvidék története 4-5 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a felszínre tört láva megszilárdult bazalttömege fokozatosan kiemelkedett az egykori beltenger kiszáradt medréből. A hegy felszínét borító, masszív kőzet megvédte a talaj alsó, laza üledékes részét az eróziótól, a szelek és folyók hatásától – a Somlót éppen ezért, időtállósága miatt nevezik tanúhegynek. Jellegzetesen ásványos karakterű, lassan fejlődő és koncentrált borai épp ezt az örökséget képviselik, híresek hosszú eltarthatóságukról. A Kreinbacher Birtok területei kiváló fekvésű, a bazaltorgonák alatti dűlők, amelyeket organikusan művelnek. A fő szőlőfajták a juhfark, a furmint, az olaszrizling és a hárslevelű. Ezek mellett syrah-val is dolgoznak és eddigi eredményeik jele, hogy Somló elismert szőlőfajtái között kapott helyet.

Christian Forget, a champagne-i Paul Bara pincemestere útmutatásával a Méthode Traditionnelle, azaz palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítés minden mozzanatánál a világhírű borvidék, Champagne több száz éves tapasztalataira építkeznek. A Kreinbacher pezsgők hóvirág motívumai a Somlón őshonos, számukra szimbolikus erejű növény inspirálta. A hely szikláinak tövében a hóvirág bont elsőként virágot a tél után, ahogy a Kreinbacher Classique is felvállalja, hogy a somlói pezsgők jövőjének hírnöke lesz.

Bővebb információ: nyhborozo.hu, Máthé Csaba (20-9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (20-397-1915, gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS