Borestek Riczu Tamás, a villányi új generáció tagja a vendégünk

Riczu Tamás, a villányi új generáció tagja a vendégünk

558

Riczu Tamás egy új, villányi generációhoz tartozó fiatal, kreatív és tehetséges borász lesz a vendégünk a januári Mátészalkai, Kisvárdai és Nyíregyházi Boresteken egyaránt este 7 órától.

Az idei év első kóstolóit január 24-én, szerdán Mátészalkán a Szatmári Múzeumban, 25-én Kisvárdán a Művészetek Házában, 26-án Nyíregyházán a Chloé New Yorkban nagytermében tartjuk.

Riczu Tamás borászata Siklóson található az Akasztófa dűlőben. Tamás 15 éve „borászkodik”. Neki a borászat, a szőlő művelése, nem csak egy szakma, nem csak egy megélhetés, hanem elhivatottság, egy örök, végtelen „szerelem”, amiben mindig újabb és újabb kihívást talál. A családi vállalkozás saját 7 ha szőlőterületen tudatos, környezetbarát művelés alapján kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc szőlőfajtákat termel.

A vállalkozás korszerű, modern gépparkja segítségével mintegy 60 ha területen végez bérmunkában szőlőművelést és Tamás szakmai közreműködésével bérfeldolgozást, a környék borászatai részére.

Tamás borai csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, évente maximum 40 ezer palack mennyiségre korlátozva.. A borok kizárólag védett eredetű minősítéssel, cc. 70 % classicus, 30% prémium kategóriában.

A Villányba érkezők, a villányi borok ismerői és kedvelői már 10 éve folyamatosan tudják, hallják, hogy Tamás komoly tehetség, kiváló borász. Borai komplexek, ízben, illatban és zamatban gazdag, szép és emlékezetes borok. Ismertetőjük a különlegesen finom bársonyosság. Tamás borai 2006 óta a borversenyek állandó győztes résztvevői. 2009-től figyelve munkásságát, a Pannon régió és a Villányi borversenyeken kapott nagyarany és aranyérmeiből megállapítható, hogy Riczu Tamás volt a legeredményesebb villányi borász.

Sikerei, a hagyományok és a természet tisztelete mellett, a modern technikai eljárások alkalmazása és a szakma iránt érzett alázatának az eredménye. A januári borsorban pedig kóstolhatjuk a 2015-ös Kékfrankost, amely a tavalyi Villányi Borversenyen a borvidék legjobb kékfrankosa címet nyerte el.

„Ma már csak arra koncentrálok, hogy a szőlőben minden egyes „bogyóért” felelősséget tudjak vállalni. Felelősség tudatosságom alapelve, hogy a metszéstől kezdve a szőlő művelésén, a környezet és szőlő „barát” permetezésen keresztül, a szüretben, a kíméletes szőlő feldolgozásában (prés helyett szinte csak „simogatás” jár a bogyóknak, bár így nincs nagy lé nyereség, viszont a héjból kevesebb cserzesség jut a borba, viszont a magas extráktnak és az érett savaknak köszönhetően vörösboraim így is jól érlelhetőek és már viszonylag fiatalon élvezhetők), egészen a palack lezárásáig ott legyek minden mozzanatnál. Mindenről tudni szeretnék, ami a szőlőben és a borban történik.

Tapasztaltam már eleget ahhoz, hogy a birtokméretünket átlássam és tudatosan irányítani tudjam.”

Szlogenje: „ Egy tökéletes bor a szőlőben születik, amit a maga mására kell, hogy alakítson az az útkereső borász.”

A borkóstoló borai:

  • Villányi rosé Cuvée 2017
  • Siklósi Olaszrizling 2017
  • Villányi Kikerics 2016
  • SYMBOL 2015
  • KÉKFRANKOS 2015
  • VILLÁNYI FRANC 2015
  • Hordóminták

Bővebb információ: Máthé Csaba 20/9656-444 (mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor 20/397-1915 (gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS