Mátészalkai Borestek Tízhordó töltettel érkezett Lenkey Géza

Tízhordó töltettel érkezett Lenkey Géza

288

A Fecsegő a minden napok bora, a Korai örömök a társasági élet kedvence, a Tízhordó a komoly, elmélyült társalgásé, a Túlélő a napi életünk párhuzama, a Kishegy izgalmas, a Bomboly szenzációsan ásványias, a Hárslevelű meglepő, a December hihetetlenül szikár, a Dárius bombasztikus, a 6 puttonyos Aszú maga a tökély.

Szóval ezeket hozta Lenkey Géza a Mátészalkai Borestek március 19-i kóstolójára. A közel kétméteres borász alig 15 évvel ezelőtt kezdte a mesterségét, édesapja alapította a pincét, korai halála három gyermeke vette át a pincészetet. Volt vásárló a pincészetre, de Lenkey Géza már úgy le velük tárgyalni, bármennyit kínálnak is, nem eladó.

Az Öreg becenévre keresztelt pincészet szép lassan fejlődött, a 10 hektáros területről azóta 28 fajta bort jegyeznek. Különlegesek, egyediek, áruház láncokban nem, viszont éttermekben, borszaküzletekben kapható borok ezek, amelyek mind-mind szerethetők.

Dűlőszelektált borok ezek, Géza nem sajnálja őket akár kis szériában, mondjuk ezer palackos tételben kihozni. A legnagyobb szériájú bora sem éri el a négyezres palackszámot. Borainál használ acéltartályos és hordós feldolgozást is, s nem restelli a hosszabb palackos érlelést sem.

A név választásai egyediek, izgalmasak, mindig kötődnek a területhez, vagy éppen a családhoz. A Tízhordónál a különböző dűlőkből szüretelt, hordónként külön kezelt furmintok legjobbjait válogatta össze, a bor például még nyolc hónapot fejlődött hordóban.

A Mátészalkai Boresteken következő kóstolója április 23-án lesz, amikor a Szeremley Borház és a Léránt Pincészet mutatkozik be, Szeremley László és Léránt Károly kóstoltat. 

img 2253
Képgalériánkat a fotóra kattintva lehet megnézni.

MEGOSZTÁS