Borestek Szeremley a világhírű Kéknyelűt is hozza!

Szeremley a világhírű Kéknyelűt is hozza!

898

Az egyik legismertebb balatoni borász dinasztia, a Szeremley mutatja be legjobb borait a Nyíregyházi és a Mátészalkai Borestek május 16-i és május 17-i rendezvényén este 7 órától a Chloé New Yorkban étterem különtermében illetve a Szatmári Múzeumban.

Szeremley László természetesen elhozza magával azt a különleges Kéknyelűt, amit csak balatoni borászok készítenek.

Ha a szüleim korosztályának azt mondom, balatoni bor, ők azt mondják, Szeremley. Ha a Balaton parton kinyitom egy szállodai szoba hűtőjét, jó eséllyel Szeremley bort találok benne. Ha az ország bármely pontján közértben, benzinkúton, vagy akár nagyáruházban bort keresek, biztosan választhatok Szeremleyt, mondja László. Ez, stabilan így van most már több évtizede, és erre a családi borászatot apjától, Hubától megöröklő Szeremley László joggal büszke.

Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják a Szeremley borok ismert karakterét.

Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak “felülről”, hanem “alulról” is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tűzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extra édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.

A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében. Cégük, az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., főként hungaricumairól ismert: a világon csak itt található a nővirágú Kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a Budai Zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg pincészetük kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a Zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét. Édes testvére a késői Olaszrizling citrusokat és trópusi gyümölcsöket idéző ízvilágáról ismert. A Szürkebarát és az aperitifként kedvelt különleges száraz Muscat Ottonel mellett már első évjáratában igen sikeresnek bizonyult a Rajnai és Olaszrizling házasításából született Szemelt Rizling.

Termőre forduló telepítéseik révén, egy régi hagyományt felújítva, Badacsony ismét egyre ismertebb lehet vörösborairól. Fő fajtájuk a Pinot Noir mellett Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon egészíti ki hagyományos, illetve barrique hordóban érlelt Reserve vörösborokkal pincészetük kínálatát.

Bővebb információ: Máthé Csaba (20/9656-444, mathe.csaba001@gmail.com) Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu

MEGOSZTÁS