Borestek Purcsint, Polyhost és Lisztes fehéret kóstolhatunk

Purcsint, Polyhost és Lisztes fehéret kóstolhatunk

1058

Régi magyar, talán elfeledett, de ismét újra felfedezett szőlőfajtákat és az abból készült exkluzív borokat mutatja be dr. Bihari Zoltán a Nyíregyházi Borestek őszi, nyitó estjén szeptember 6-án, pénteken, 19 órától a Chloé New Yorkban étterem kistermében.

Elég, ha a felsorolásba olyan borok neveit tesszük be, mint a Fehér járdovány, a Purcsin, vagy a Lisztes fehér. Az borest különlegessége, hogy Zoltán bemutatja a Tokaj terroir című nemrég megjelent könyvét.

Bihari Zoltán felmenői legalább 500 éve élnek a Tokaji Borvidéken. Az évszázadok óta Mádon élő család mindig is foglalkozott szőlővel. Bihari Zoltán gyermek kora óta a szőlőben és a pincében szívta magába Tokaj-Hegyalja szellemét, lelkiségét. Agrár, majd biológus diplomát szerzett a Debreceni Egyetemen. 2011-ben a tarcali Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet megalakításában vett részt igazgatóként, majd a kutatóintézetet 8 évig vezette. A Debreceni Egyetem Mikrobiológiai Tanszékének címzetes docense.

A kutatóintézet részt vesz olyan régi szőlőfajták újratelepítésében illetve az abból készült borok készítésében, vizsgálatában, mint a Sárga ortlibi, a Polyhos furmint, vagy a már említett Purcsin vörösboros és rozé változatában. A Sárga ortlibi (vagy Kniperlé) nevét az elzászi borokban járatos fogyasztók jól ismerhetik. A fajta Tokaj-Hegyaljára csak a XIX. században került.

Behozatalának fő oka az Ortlibi vélt kiváló aszúsodó-képessége lehetett. Talán kevesen tudják, hogy néhány évszázada még jelentős mennyiségben készítettek vörösbort Tokaj-Hegyalján, az egyik legjelentősebb vörösborszőlő-fajta éppen a Purcsin volt, vélhetően helyi fajta volt. A jelenlegi elképzelések alapján már borvidékeken érdemes lenne kipróbálni.

A kutatóintézet 6 bora mellett kettőt Hudák Pétertől, a Paulay Borház tulajdonosától kapjuk, még pedig a Lisztes fehért és az Arborétum Cuvée-t.

Péter a Melegoldal nevű dűlőbe már telepített Lisztes fehért, a Verebes dűlő 5%-ban régi hegyaljai fajták találhatók, úgy mint; bakator, polyhos, budai gohér, török gohér, lisztes fehér, piros lisztes és járdovány. A Lisztes fehér, vagy más néven Fehérszőlő, illetve Fosóka valamikor a Balaton környékén volt elterjedve, de Tokaj-Hegyalján is megtalálható volt, a szőlő elég rothadékony.

Zoltán a „Tokaj terroir” című könyvet idén készítette el, amely összegzi valamennyi jelenlegi tudományos ismeretet a Tokaji borvidék múltjából, kezdve az 1200 éve elkezdett szőlőműveléstől napjainkig. Terjedelmes fejezet szól az 1850-es évek előtt termesztett hegyaljai szőlőfajtákról, a szőlőtermesztés és bortermelés eszközeiről, a dűlőkről és a pincékről. A geológiai ismeretektől az élesztőkig és az aszúkészítésig összegezve vannak a legfontosabb információk. Fontos, hogy eredeti dokumentumok feldolgozása alapján született a könyv, így pontosítva, korrigálva van számos téves korábbi hivatkozás. 160 oldalon ismertet első közlésként a dűlők besorolásával kapcsolatos táblázatokat, térképeket, színes fotókat. A rendezvényen a könyv megvásárolható.

A kóstoló borai:

 • Kövérszőlő
 • Sárga ortlibi
 • Fehér járdovány
 • Purcsin (vörösbor)
 • Purcsin (rozé)
 • Polyhos Furmint
 • Lisztes fehér
 • Arborétum cuvée

Az idei év második felének tervezett borestjei:

 • szeptember 27-e Pajzos Megyer Simon Veronikával
 • október 4-e Kaló Imre
 • október 24-e Balla Géza
 • november 7-e Gere Pincészet
 • december 12-e Zsolték Villányból: Maul Zsolt és Tiffán Zsolt.

Bővebb információ és előzetes jelentkezés: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com, 20/9656-444) és Nagy Gábor (gazi.kft@chello.hu, 20/397-1915).

MEGOSZTÁS