Régi magyar, talán elfeledett, de ismét újra felfedezett szőlőfajtákat és az abból készült exkluzív borokat mutatja be dr. Bihari Zoltán a Nyíregyházi Borestek őszi, nyitó estjén szeptember 6-án, pénteken, 19 órától a Chloé New Yorkban étterem kistermében.
Elég, ha a felsorolásba olyan borok neveit tesszük be, mint a Fehér járdovány, a Purcsin, vagy a Lisztes fehér. Az borest különlegessége, hogy Zoltán bemutatja a Tokaj terroir című nemrég megjelent könyvét.
Bihari Zoltán felmenői legalább 500 éve élnek a Tokaji Borvidéken. Az évszázadok óta Mádon élő család mindig is foglalkozott szőlővel. Bihari Zoltán gyermek kora óta a szőlőben és a pincében szívta magába Tokaj-Hegyalja szellemét, lelkiségét. Agrár, majd biológus diplomát szerzett a Debreceni Egyetemen. 2011-ben a tarcali Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet megalakításában vett részt igazgatóként, majd a kutatóintézetet 8 évig vezette. A Debreceni Egyetem Mikrobiológiai Tanszékének címzetes docense.
A kutatóintézet részt vesz olyan régi szőlőfajták újratelepítésében illetve az abból készült borok készítésében, vizsgálatában, mint a Sárga ortlibi, a Polyhos furmint, vagy a már említett Purcsin vörösboros és rozé változatában. A Sárga ortlibi (vagy Kniperlé) nevét az elzászi borokban járatos fogyasztók jól ismerhetik. A fajta Tokaj-Hegyaljára csak a XIX. században került.
Behozatalának fő oka az Ortlibi vélt kiváló aszúsodó-képessége lehetett. Talán kevesen tudják, hogy néhány évszázada még jelentős mennyiségben készítettek vörösbort Tokaj-Hegyalján, az egyik legjelentősebb vörösborszőlő-fajta éppen a Purcsin volt, vélhetően helyi fajta volt. A jelenlegi elképzelések alapján már borvidékeken érdemes lenne kipróbálni.
A kutatóintézet 6 bora mellett kettőt Hudák Pétertől, a Paulay Borház tulajdonosától kapjuk, még pedig a Lisztes fehért és az Arborétum Cuvée-t.
Péter a Melegoldal nevű dűlőbe már telepített Lisztes fehért, a Verebes dűlő 5%-ban régi hegyaljai fajták találhatók, úgy mint; bakator, polyhos, budai gohér, török gohér, lisztes fehér, piros lisztes és járdovány. A Lisztes fehér, vagy más néven Fehérszőlő, illetve Fosóka valamikor a Balaton környékén volt elterjedve, de Tokaj-Hegyalján is megtalálható volt, a szőlő elég rothadékony.
Zoltán a „Tokaj terroir” című könyvet idén készítette el, amely összegzi valamennyi jelenlegi tudományos ismeretet a Tokaji borvidék múltjából, kezdve az 1200 éve elkezdett szőlőműveléstől napjainkig. Terjedelmes fejezet szól az 1850-es évek előtt termesztett hegyaljai szőlőfajtákról, a szőlőtermesztés és bortermelés eszközeiről, a dűlőkről és a pincékről. A geológiai ismeretektől az élesztőkig és az aszúkészítésig összegezve vannak a legfontosabb információk. Fontos, hogy eredeti dokumentumok feldolgozása alapján született a könyv, így pontosítva, korrigálva van számos téves korábbi hivatkozás. 160 oldalon ismertet első közlésként a dűlők besorolásával kapcsolatos táblázatokat, térképeket, színes fotókat. A rendezvényen a könyv megvásárolható.
A kóstoló borai:
- Kövérszőlő
- Sárga ortlibi
- Fehér járdovány
- Purcsin (vörösbor)
- Purcsin (rozé)
- Polyhos Furmint
- Lisztes fehér
- Arborétum cuvée
Az idei év második felének tervezett borestjei:
- szeptember 27-e Pajzos Megyer Simon Veronikával
- október 4-e Kaló Imre
- október 24-e Balla Géza
- november 7-e Gere Pincészet
- december 12-e Zsolték Villányból: Maul Zsolt és Tiffán Zsolt.
Bővebb információ és előzetes jelentkezés: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com, 20/9656-444) és Nagy Gábor (gazi.kft@chello.hu, 20/397-1915).