Mátészalkai Borestek Nagyágyúkat vetettek be Thummererék

Nagyágyúkat vetettek be Thummererék

758

A Mátészalkai Borestek történetében már megszokott, hogy a résztvevők különböző ünnepek alkalmával közös dalolással indítják a rendezvényt. Ez történt a novemberi Thummerer Pincészet kóstolóján is, így ünnepelték a jelenlévő Erzsébet nevű borkedvelőt. Lamport József, a Thummerer Pincészet főborásza, aki idén az Év egri borásza címet kapta, bemutatkozásnál külön kiemelte, hogy üdvözlésként helyesen ejtettük nevét, hiszen legtöbbször egy ismert politikus hölgy nevével helyettesítik vezetéknevét!

József akkurátusan mutatta be a borkészítés művészetét, szólt az időjárásról, a szőlőszedésről, a batonage-ról, a hordós és tartályos érlelésről! Hihetetlen előadó, művészi szintre emelte a borról szóló előadását, szavalt, idézeteket mondott és természetesen bemutatta a Thummerer Pincészet tíz gyöngyszemét. Külön fejezetet szentelt az Egri Csillag összeállításának, készítésének, részletesen elemezte a Chardonnay elkészítésénél a battonage-t, amikor a seprűn érlelt bort bizonyos időközönként felkavarják, így jobban érintkezik a borral. A finomseprőn tartás nemcsak a bor íz képének tesz jót, hanem az eltarthatóságának is: a battonage technika révén nő a színstabilitás és csökken a bor húzóssága-fanyarsága, illetve olyan szerves vegyületek szabadulnak fel közben, amelyek édes, fűszeres, érett gyümölcsaromákkal gazdagítják a bort.

A negyedik bor az Egri Muskotály 2013-as volt, amely egy édes bor. Lamport József már előre jelezte, lehet, hogy mindez eretnekség, de a muskotály az alacsony alkohol- és a szőlőből származó maradék cukortartalmával a borkóstolással csak most ismerkedők számára is kedvessé teszi ezt a könnyű bort. Thummererék a rozét Kékfrankosból és Merlot-ból készítik, a Kékfrankos gyümölcsös jegyei és a Merlot fűszeressége jól egészítik ki egymást. A végére a négy nagyágyú maradt, a két Bikavér, a Cabernet Franc válogatás és a Vili Papa Cuvée. Az utóbbi Cabernet franc, Merlot, Cabernet sauvignon fajtákból készült, extrém sötét rubin szín, igen intenzív illat, s izgalmas, kellemes hosszú utóíz jellemzi. Méltó zárása volt a Thummerer kóstolónak!

P1280969
Képgalériánkat a fotóra kattintva nézheted meg.

Marso logo 01 allo cube

  Kiemelt támogatók:

  Vela logo mada-banner 170 100
  agroforg  woodex
MEGOSZTÁS