Mátészalkai Borestek Lajvér a Napa Völgyét hozta Szálkára

Lajvér a Napa Völgyét hozta Szálkára

406

Tíz Lajvér Avantgarde bort kóstolhatunk Detrik Attila jóvoltából a februári 10-i Mátészalkai és a február 11-i Nyíregyházi Boresteken, olyanokat, amelyek új fejezetet nyitnak a Szekszárdi borvidéken. Szálkán, a festői Lajvér patak völgyének domboldalába simuló pincészet modern vonalai egy fantasztikus, vadonatúj technológiájú és még annál is modernebb szemléletű borászatot rejtenek. Mindkét borest este 7 órakor kezdődik a Szatmári Múzeumban illetve a Hotel Centrál nagytermében.  

A Lajvér Borászat épületét egyenes vonalai, szögletes formái látványosan kiemelik a tájból, míg az egymásba kapaszkodó lépcsőzetes kontúrok izgalmas párbeszédet folytatnak a domboldal teraszaival. Mindez tudatos és célratörő mérnöki munka és tulajdonosi szándék nyomán formálódott ilyenre, hisz a cél a kezdetektől az volt, hogy a természet adta lehetőségeket a legmodernebb formában fogalmazzák meg és adják tovább azoknak, akik nyitottak erre az új nyelvre.

A cél egy kaliforniai stílusú borászat megteremtése volt, annak minden vonatkozásában. Ez a minőségi szemléletben, technológiai színvonalban és a borok stílusában egyaránt megjelenik. A gyümölcsös, illatban, ízben, zamatban gazdag, telt borokhoz a Szekszárdi borvidék hagyományai és adottságai tökéletes alapot adnak. Így már nem kell Napa Völgybe utaznia a kaliforniai borok rajongóinak sem, hisz a hazai üzletek polcain is megtalálja a mind csomagolásában, mind stílusában nemzetközi formátumú borokat, szekszárdi kiadásban is.

A Lajvér Avantgarde technológiájának különlegességét egy izgalmas kettősség adja. A kímélő, alapvetőn kis, kézműves borászatokra jellemző kézimunkán alapuló technológiát sikerült „nagyüzemi” méretűre emelni, így biztosítva mindkét méret előnyeit a fogyasztónak: kímélő technológia, igényes kézi munka, nagyobb odafigyelés a kézművesség jegyében, míg a megbízható, állandó minőség és elfogadható árak a nagyobb üzemméretnek köszönhetően.

Az újító, avantgárd szemlélet folytatódik a pincészet falain belül is, áthatja a belsőépítészetet, a pincészet teljes arculatát és összpontosul a borokban. A bátran kísérletező, fiatal és tehetséges borászok célja, hogy újszerű házasításokkal, új ízekkel, de a legjobb szekszárdi hagyományok alapjain kiváló minőségű borokat alkossanak. Olyan borokat, melyekben egyszerre van jelen a borvidék és a terroir karaktere, az ízekben, gyümölcsökben gazdag aromák, a test, és az izgalmas savak játéka, ugyanakkor soha sem túlzók, vagy túlburjánzók, mindig elegánsak és érthetők maradnak. A tartalom és forma összhangját a modern csomagolás dizájn teszi teljessé, melyen egyszerre jelenik meg a modern technológia, a XXI. század formanyelve és köszönnek vissza az épület szinteltolásos, lépcsőzetes, ″kocka″ formái. A Lajvér Avantgarde a szekszárdi borok hagyományait fogalmazza újra modern formában, a ma emberének.

A 25 ha új telepítésű szőlőben a következőket fajtákat ültettek: Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Rajnai rizling, Kékfrankos, Kadarka, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Syrah

Szálka, Tolna megyében, a szekszárdi dombvidék déli részén fekszik Szekszárdtól és Bonyhádtól egyformán 12 km-re. Keletre a Sárköz termékeny síksága, nyugatra a Völgység, északra pedig a Hegyhát húzódik. Határa változatos, dombokkal, völgyekkel szabdalt, erdőkkel sűrűn borított területének legnagyobb részén gyenge minőségű barna erdőtalajok vannak. Szálka mellett a szekszárdi dombvidék leghosszabb északkelet-délnyugati irányú völgyének elzárásával szabálytalan alakú víztározó jött létre. Ez a mesterséges tó ma a falu legnagyobb vonzereje. A falu két völgyben fekvő, hosszan elnyúló V alakot formáz. Az erdő és a tó kitűnő mikroklímát biztosítanak a falunak. Erdeiben sokféle vad található. Különösen szarvas állománya híres, területén lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt.

Nézzük a kóstolásra szánt borokat:

  • Olaszrizling     2015
  • Cuvée Blanc   2015
  • Rosé              2015
  • Merlot           2013   
  • Vörös Cuvée  2011 
  • Bikavér          2011
  • Rajnai Selection        2014
  • Kékfrankos Selection 2012
  • Cabernet Sauvignon Selection 2012
  • Bikavér Selection 2012   

 

MEGOSZTÁS