Mátészalkai Borestek Fecsegő borral érkezik Lenkey Géza

Fecsegő borral érkezik Lenkey Géza

255

Március 19-én a Mátészalkai Boresteken, míg március 20-án a Nyíregyházi Boresteken mutatja be legjobb borait Lenkey Géza Mádról. A szalkai borest hagyományosan a Szatmári Múzeumban, míg a nyíregyházi a Hotel Korona Krúdy Termében lesz, mindkettő 19 órától. 

Lenkey Géza édesapja 1999-ben alapította a pincét, melyet halála (2001) után vett át fia, Géza és két testvére. Jelenleg 10 hektáron gazdálkodnak, szőlőparcelláik a mádi Korposd-, Holdvölgy-, Úrágya-Köves-, Kishegy-, Vilmány-, Bomboly- és a bodrogkeresztúri Hegyfarok-dűlőkben találhatóak. A fajtaösszetételt illetően a furmint (50%) és a hárslevelű (45%) szinte fej-fej mellett a legmeghatározóbbak, ezeket követi a sárgamuskotály, mintegy 5%-kal. Ezen kívül néhány sor egyéb, Tokaj-Hegyalján nem hivatalosan elfogadott szőlője is van Gézának (zenit, zengő, cserszegi fűszeres, ottonel muskotály, Zala gyöngye), amelyet a Korai örömök elnevezésű borban egyesít. A bor nevét a fent említett korai érésű fajták után kapta.

Korlátok nélkül

2002 óta egységesedett a szőlőművelés az eltérő dűlőkben, ami azt jelenti, hogy rövid csapra metszenek, tavasszal hajtást, nyáron fürtválogatást végeznek. A hozamokat két eltérő szinten állították be, a mindennapokra szánt boroknál (Fecsegő, Az élet szép) nincs hozamkorlátozás, ami azt jelenti, hogy kb. 35-45 mázsát szüretelnek egy hektárról, a komolyabb borok készítéséhez szánt szőlőnél viszont van hozamkorlátozás, kb. feleannyi termést szednek (kb. 20-25 mázsát hektáronként).

Lenkey Géza , ha hivatalosan nem is, de organikus felfogásban műveli a szőlőket, tehát, ha teheti, nem használ szintetikus permetezőszereket, gyomirtót vagy rovarirtót, s borainak erjedését is jórészt a természetre és a vadélesztőkre bízza, sőt almasavat sem igen bont.

Termékpaletta: a mindennapok borai kontra komoly borok

A termékpaletta viszonylag széles, de két alapvető irány látszik a borok pozícionálásánál: a Korai örömök, Az élet szép és a Fecsegő a mindennapok borai, míg a hordóválogatások (Tízhordó), a dűlőszelektált borok, a borkülönlegességek (pl. Fordítás) és egyéb fantázianévre keresztelt (Dáriusz, December, Túlélő) tételek inkább különleges alkalmakra – amelyek egyébként lehetnek hétköznapok is – szólnak.

A cikk elején említett beskatulyázhatatlan karakter megnevezés nem véletlen, ugyanis a termékpaletta sokszínű, érezni a borokon az évjáratok adta lehetőséget vagy kényszert, de kísérletező kedvből sincs hiány Gézánál. Talán abban megállapodhatunk, hogy a Lenkei pince egy kézműves családi vállalkozás, amely egyedi, de néha nem könnyen értelmezhető borokat kínál.

Frissesség és oxidatív érlelés

A sort a Korai örömök három eltérő évjáratú és karakterű borával kezdtük. A 2009-es és 2010-es összetétele megegyezett, zengő, zenit, cserszegi fűszeres, ottonel muskotály, Zala gyöngye alkották a házasítást, míg a 2011-es annyiban módosult, hogy egy kevés furmint is került a borba. Géza elmondása szerint azért döntött így, mert attól tartott, hogy a meleg évjárat miatt esetleg túlságosan kiégnek majd a savak, de legnagyobb meglepetésére nem így történt. Azért biztosra ment, és tett egy kis furmintot is a borba. A borok karaktere alapvetően a könnyedséget, a frissességet és az illatosságot hansúlyozta. A két régebbi évjárat borai már mutattak némi palackérettséget is, ami leginkább gyógynövényes és kifejezőbb ásványos jegyekben nyilvánult meg.

Az élet szép és a Fecsegő egy termőhelyről, a bodrogkeresztúri Hegyfark-dűlőből származik, itt nem volt hozamkorlátozás a szőlőben. A két bor karaktere között az alapvető különbséget az egy hónap különbséggel szüretelt szőlő adja. A Fecsegőhöz leginkább szeptember elején, míg Az élet széphez október elején szüretelik a szőlőt. Ez az egy hónap szépen meg is látszott a tartalmon, a későbbi szüret komolyabb mélységeket és némi maradékcukrot is hozott a borba.

Mindkét bor 80% furmintot és 20% hárslevelűt tartalmazott. A feldolgozás során acéltartályt és hordót (kb. 30%) is használt Géza, amely remek struktúrát adott a boroknak. A 2011-es Az élet szép a kóstolt borok közül mindenképpen a tuti befutók közé tartozott. Kerek volt, harmonikus és jó ivású, jó értelemben véve populárisra volt hangolva. Az élet szép nevű bor különlegessége még, hogy ez volt Géza első bora, amelyet 1,5 literes kiszerelésben hozott forgalomba, még 2007-ben.

A sárga irigység kerülgetheti a többi borászt

Az este egyik legkomolyabb meglepetését egy „kísérleti” bor hozta, mégpedig egy 2007-es sárgamuskotály. A kísérleti része arról szólt, hogy Géza 5 éves palackérlelést irányozott elő a bornak, amely meg is hálálta ezt. Fantasztikusan kifejező és érett volt a bor, a fajta minden erényét megmutatta, amelyet a palackos érlelés szépen ki is domborított. Egyre gyakrabban találni friss, harmonikus és elegáns reduktív sárgamuskotályt Hegyaljáról. Ez a bor azonban valami egészen más. Igazán szép és érett fehérbor karakterét mutatta. Virágos, mézes, trópusi gyümölcsös (licsi, mangó, passion fruit) karaktere elbűvölő volt. Kóstolva hasonlóan összeérett és harmonikus volt, igazi érett fehérbor. Kora ellenére a savak tökéletesen frissen tartják, még mindig kellő lendülettel ruházzák fel. Kifejezetten szép és izgalmas sárgamuskotály. A kóstoló egyértelműen egyik legjobb bora volt, s ezt leginkább harmóniájának és szép fejlettségének köszönhette, s nem sokrétegűségének vagy hihetetlen koncentráltságának.

A sorban ezután egy hordóválogatás furmint következett, a Tízhordó 2009. Ez a különböző dűlőkből szüretelt, hordónként külön kezelt furmintok legjobbjaiból lett összeválogatva. A bor nyolc hónapot fejlődött a hordóban, majd egy hosszabb palackos érlelés következett.

A hordó jelenléte tagadhatatlan, illatban szép vaníliás és grillázsos karaktert mutat, de kóstolva érezni, hogy a hordó még ül rajta. Tüzes, eleven bor, melynek kell még egy kis idő, amíg teljesen lesimul. Komoly ígéret.

Az igazi túlélő

A 2008-as Túlélő szintén egy klasszikusnak mondható tokaji házasítás: 60% furmint, 30% hárslevelű és 10% sárgamuskotály. Lenkey Géza elmondása szerint ez volt az első év, amikor tudatosan igyekeztek vegyszerek nélkül művelni a szőlőt. Ezzel nem is lett volna semmi gond, ha nem az utóbbi évtizedek legsúlyosabb lisztharmattámadása érte volna a növényeket. Küzdelmes évjárat volt, ezt jelzi a bor neve is. A dupla vagy tripla válogatás után annyi alapanyag maradt, hogy 3200 palack bort sikerült készíteni egy 10 hektáros területről! Ez aztán a természetes hozamkorlátozás!

Megosztó bor. Nehezen nyílik, fémes, fás, érlelt – nem egy modern bor benyomását kelti a kóstolóban. Kevés volt az idő arra, hogy jobban megismerkedjünk vele. Jó lenne még egyszer, több napig kóstolva újra értékelni.

A száraz borok közül utolsóként a 2005-ös December következett. A szőlőt mínusz öt fokon szedték, már fagyott állapotban. A szőlő ekkor 22-23 mustfokos volt. Ez a bor szintén Géza kísérletező kedvét és útkeresését mutatja. 5 évig tartotta hordóban a bort, majd tavaly decemberben lepalackozta. A hosszú hordós érlelés egyértelműen szamorodnis jegyekkel ajándékozta meg a bort. Érdekessége, hogy egyszerre mutatta a frissességet és az oxidatív érlelés jegyeit. Szikár, erőteljes bor, melyhez hasonló türelem és ízlés kell, mint egy jó száraz szamorodnihoz. Körtebefőttes, érett almás jegyek, fűszerekkel, ásványos karakterrel, érlelési jegyekkel. Nagyon izgalmas volt a lecsengés hecsedlis karaktere, melyet a lendületes savak jó messzire repítettek. Megosztó bor, melyhez kell egyfajta „borérettség”. Egy borral ismerkedő fiatal, nem biztos, hogy értené ezt a tételt. Izgalmas bor.

 

A sort egy desszertbor zárta. A Dáriusz 2008 szintén egy házasítás, 81% furmint és 19% hárslevelű. Szintén abból a lisztharmatos nehéz évjáratból származik. Géza elmondása szerint ettől a bortól komoly alázatot tanult. Sokáig féktelennek tűnt a bor, majd szét feszítette a hordót. A bor húga kisfia után kapta a nevét, aki birkózásban és sakkban is kiváló. Ez a kettőség jellemzi ezt a bort is, egyszerre vasgyúró és szofisztikált, fineszes is. Azzal gyakrabban találkozni, hogy egy érett alapanyag mézességet mutat illatban, mégis száraz a bor. Ilyen volt például Bolyki Jani Metatémája vagy jó néhány komoly somlai is. Ez a bor viszont pont az ellenkezőjét mutatta, az illat alapján inkább gondoltuk volna, hogy száraz, de megkóstolva az erjedésből visszamaradt cukor gyorsan eltűntette a kételyeket.

Szép teltséget, remek sav-cukor arányt mutat. Komoly, izgalmas desszertbor, amely igazán csikókorban van még. Fogyasztásra abszolút érett, de aki teheti, fektesse még el egy darabig, jól jár vele.

(forrás: www.metropol.hu)

MEGOSZTÁS