Mátészalkai Borestek Angyali üdvözlet borcseppekben

Angyali üdvözlet borcseppekben

360

Angyali üdvözletként kóstolunk finom borcseppeket június 8-án, szerdán, 19 órától a Mátészalkai Boresteken a Szatmári Múzeum nagytermében. A nyári szünidő előtti utolsó borkóstolón Rátkáról az Angyal Borászat legfinomabb tízes sorát Bukovinszki Tamás mutatja.  

“Amikor Nagyapám, Angyal Ernő olthatatlan kíváncsiságom kielégítéséül megengedte, hogy ráncba szedjem az öreg pincét, már biztosan sejtett valamit. Egy mindig megújuló szenvedélyt kaptam tőle a szőlővel és a borral örökül. Nem tehette volna gondosabban és következetesebben, mikor hagyott ráérezni az ízére. Szerelem volt nekem ez az első pillantásra, Ő pedig hagyományt teremtett általam.” 

Így nyilatkozik a kezdetekről a borászat tulajdonosa, dr. Ináncsy Ernő. A nagyapa vezetéknevét vette fel a borászat és ha már Angyalról van szó, akkor ehhez illő neveket választottak a címkékre is, amelyhez különleges tervezés is társul, mint például az Érintés, Üdvözlet, Ragyogás, Mosoly, Üzenet, Teremtés, Vonzás. Szóval ha elé tesszük azt, hogy Angyal, akkor már a mennyekben érezhetjük magunkat, hát még ha a borokat is kóstoljuk.  

A borászat közel harminc hektáros birtokán a Hegyalja jellegzetes három szőlőfajtáját, – Furmintot a területek 60%-án, Hárslevelűt a területek 30%-án és Sárga muskotályt pedig a területek 10%-án – termeszti.

A szőlő ültetvények Szerencs város és Ond község déli és dél-keleti dűlőiben helyezkednek el. Évszázados hagyományaikhoz hűen a szőlő első vágását Péter és Pál napján kezdik. A szüret kezdete előtt, – ami a régiójukban október elején kezdődik – három-négy héttel a szőlő kiablakolásával segítik a fürtök megfelelő érését.

Amennyiben az évjárat engedi a szüretet aszúzással kezdik az asszonyok, ezt követően szüretelők népes hada lepi el dűlőiket, akik betakarítják gyümölcs javát.

A késői szüretre kiválasztott dűlőket – miután megcsípte a dér –csak ezután takarítják be, ezen tételekből készítik közkedvelt desszert borainkat. 

A borászati munka a gyümölcs feldolgozásával kezdődik és a palackos érleléssel ér véget.

A ládában beszállított szőlőt, zúzó bogyózással tárják fel, melyet egy napon keresztül saját levében áztatnak. Az áztatást követően, pneumatikus présükkel kíméletesen választják el a mustot a törkölytől. Az így kapott mustot tisztítják, majd irányított erjesztéssel erjesztik. Legkiválóbb törkölyeiket, – mely a ház pálinkájának alapja – , bérfőzéssel állítják elő. A muskotály kivételével, tölgyfahordós érlelésnek vetik alá boraikat, ennek hosszát és mértékét mindenkor az adott bor jellege és szakembereik elvárásai határozzák meg.

A muskotályt a furminttól és a hárslevelűtől eltérően egyáltalán nem hordózzák, reduktív eljárással készítik el.

A borkülönlegességeket minden esetben legalább két évig nem túl idős négy-hét éves hordókban érlelik készre. Ezekből készülnek az Aszúk és a Szamorodnik. Az érlelést lezáróan, a borokat palackozzák, majd egy újabb úgynevezett – négy hónapos – palackos érlelés követően boraik a polcokra kerülnek.

MEGOSZTÁS