Mátészalkai Borestek A Nagy-Egedről érkezett a csúcsbor

A Nagy-Egedről érkezett a csúcsbor

625

Mikuska Pétert régi ismerősként üdvözöltük a Mátészalkái Borestek októberi kóstolóján, hiszen korábban a Demeter Pincészetnél dolgozott, majd egy afrikai kitérő után nevezték ki a Gróf Buttler ügyvezető igazgatójának. Péter igazi újdonságokkal érkezett, hiszen plusz kóstoló tételeket hozott, valamint bemutatta a gb emblémás rikító zöld és lila csavarzáras könnyed, mindennapokra szánt borokat, majd zárásként két csúcsbort, a 2007-es és 2008-as Nagy-Eged Bikavért, utóbbi éppen néhány héttel a borest előtt lett a G&M Kalauz legfrissebb listáján a vörösboroknál holtversenyben az első. 

Az egri Gróf Buttler Borászat idén ünnepelte 15. születésnapját, 1999-ben alapították és rá tíz évre, 2009-ben lett új tulajdonosa a borászatnak. A filozófiájuk az elmúlt másfél évtizedben viszont nem változott: tökéletes és terület hű borok készítése, lehetőleg a legkevesebb beavatkozással. Ők büszkélkedhetnek hazánk legmagasabb szőlőültetvényeivel, hiszen egészen 501 méter tengerszint feletti magasságig húzódnak a telepítések a Nagy-Eged hegyen. A kifejezetten köves, mészkő alapú talaj, a meredek lejtők, a teljes déli kitettség egyfajta speciális mikroklímát ad, ez jelentősen megkönnyíti a borkészítést.

Egerben szinte kötelezően készítenek rozét a helyi borászatok, a gb (így kisbetűvel, ez szerepel a palackon is) 2013-as félszáraz rozé az egyik legkiválóbbak közé tartozik. A csavarzár megkönnyíti a fogyasztók dolgát, könnyebb a hűtőben tárolni és gondoljunk arra, hogy a parafadugó ültetvények egyre jobban kimerülnek. A gb Egri Csillag az új találmány, közel 30 egri borászat készíti, elegáns, tartalmas, könnyen iható fehér házasítás. Az egriek úgy gondolták, ha már adott a Bikavér, emellé érdemes egy gyűjtőnéven szereplő fehér bort is tenni, ez lett az Egri Csillag. A Gróf Buttler Pinot Blanc 2009-es már egy testesebb fehérbor, hordós erjesztésű, az egyik göngyszeme a borászatnak. Szintén a csavarzáras kategóriába tartozik a 2012-es Cabernet, amelyet szintén mindennapokra ajánlott Péter. És utána következtek a nagyágyúk, a Szarkás Kékfrankos 2011-bő, valamint a két Nagy-Eged Bikavér, a 2007-es és a 2008-as. Előbbi szerepelt már Nyíregyházán, hiszen áprilisban az Eger-Szeged Nagy Bikavér Kóstolón a Gróf Buttler ezt a csúcsbort mutatta be! Ezek a borok a pincészet legfontosabb tételei, érett, letisztult, hosszú érési potenciállal rendelkező, komoly vörösborok. Teljesen megérdemelt nyerte el a 2008-as Bikavér a szaklap alapján az első helyezést. A végére levezetésként kóstoltuk a Nagy Eger Kadarkát, amely 2007-es félédes bor, kései szüretelésű töppedt szőlőből. 

 grofbuttler mszalka (33)
További képeinket a fotóra kattintva nézheted meg.

Marso logo 01 allo cube

  Kiemelt támogatók:

  Vela logo mada-banner 170 100
  agroforg  woodex
MEGOSZTÁS