Mátészalkai Borestek A Disznókővel 1413-at idéztük

A Disznókővel 1413-at idéztük

303

1413! Kolumbusz Kristóf még tervben sem létezett, amikor az első említést tették a Disznókőről. Mindezt egy történész fedezte fel még 2012-ben és a hírt a Disznókő Szőlőbirtoknak dokumentálta, ahol elgondolkoztak azon, a 700 éves évforduló tiszteletére érdemes lenne egy bort piacra dobni. Végül az évszám megmaradt, egy 2012-es édes szamorodnit palackoztak 1413 névvel, de a kibocsátás dátuma 2014 novemberében volt, amikor Budapesten tartottak egy nagyszabású kóstolót. Sebaj, ezen már ne múljon, nem kötözködtünk az évszámon, hanem intenzíven kóstoltuk.

Az idei Mátészalkai Borestek utolsó vendége Kovács Zoltán, a Disznókő főborásza volt, aki ilyen kuriózummal lepte meg a jelenlévőket. Csak főleg édes borokra számítsanak, kezdte bevezetőjében, de azért indításként egy-egy száraz furminttal és hárslevelűvel kezdődött a kóstolás, majd jött az édes szamorodni. Az alapanyagot hozzá a kizárólag a Disznókő Szőlőbirtokon termett, nemesen rothadt és kézzel válogatott furmint szőlőből készült. Egy gazdag, nagyon friss, fogyasztásra kész, de palackban még hosszan érlelhető bort kaptunk, amelyet számos gasztronómiai kiválósághoz kipróbáltak. A legextrémebb talán a keleti fűszerezésű ételek voltak, hihetetlenül jól passzolt hozzá. 

Azért gondoltunk azokra is, akik a száraz borokat kedvelik, s mivel az elmúlt három évben bevezettük azt a szokást, hogy a decemberi, utolsó boresten tokaji és egri borokat mutatunk be, két csúcs bikavért is „becsempésztünk” a borsorba. Előbb a Bolyki és Bolyki Bikavért, majd Demeter Csaba Bikavér válogatását. Mindkettőt az áprilisi Eger-Szekszárd Nagy Bikavér Kóstolón a résztvevők már ízlelhették, de úgy gondoltuk, ez a két bor megérdemli az újrázást. Gyorsan kiöblítettük a poharakat és megdupláztuk a poharakat, hiszen két-két 5 illetve 6 puttonyos aszú következett, s őket egyszerre kóstoltuk, néztük az azonosságokat és a különbözőségeket. 2006-os és 2007-es 5 puttonyost, majd 1999-es és 2002-es 6 puttonyost kóstoltunk. A 2006-ost egy eddigi legmelegebb és legszárazabb őszön szüretelték, kristálytiszta szerkezetű, szinte tökéletes aszút kaptak. 2007-ben igen forró és száraz volt a nyár, viszont a szüreti időszakban sok eső esett, a belőle készült aszú rengeteg gyümölcs aromáját tartalmazza. 

És utána jött a két bombázó: az 1999-es aszú talán a 90-es évek legjobbja, a forró és száraz nyárnak köszönhetően a szőlőszemek hamar betöppedtek, ennek köszönhetően háromszor lehetett az aszúszemeket leszedni. Zoltán szerint még sok ideje van ennek az évjáratnak, úgyhogy megegyeztünk: húsz év múlva újra kóstoljuk! A 2002-es évjáratú 6 puttonyos aszúhoz a szemeket meleg, napos szeptember után csapadékos októberben szedték, ami a botrytis fejlődésnek a tökéletes feltételek biztosította. 

P1290066
Képgalériánkat a fotóra kattintva nézheted meg.

 támogatók:

Marso logo 01 allo cube

  Kiemelt támogatók:

  Vela logo mada-banner 170 100
  agroforg  woodex
MEGOSZTÁS