Nyíregyházi Borestek Hagymási József elküldte ünnepi borsorát

Hagymási József elküldte ünnepi borsorát

419

Hagymási József boraszDecember 14-én, pénteken 19.00-tól a Korona Hotelben kóstoltatja kiváló borait Tokaj Hegyalja és az Egri Borvidék két emblematikus borásza Bárdos Sarolta, és Hagymási József, aki egyébként 2012-ben elnyerték saját borvidékük legmagasabb szakmai elismerését. A nagy érdeklődéssal várt kóstolóra a Nyíregyházi Borestek évadzáró, ünnepi rendezvénye keretében kerül sor!

 A két patinás borvidék eszenciáját illusztráló különleges, – 6 fehér és 6 vörös borból álló – borsorral lép a borínyencek plénuma elé a két közismert borász, remélve, hogy az esztendő utolsó Borestje is emlékezetes élményt nyújt a nyíregyházi borbarátoknak.

Hagymasi pince

{jb_info}A jó borok mellé, ahogy kedves vendégeink már megszokhatták, remek borkorcsolyákat szolgálunk fel, és a közelgő ünnepek felvezetéseként különleges karácsonyi hangulatú falatkák is emelik az est fényét.{/jb_info}

Az egri rozékirályként is emlegetett Hagymási József már az egri borvidék újjászületésekor is ott bábáskodott a “bölcsőnél”, hiszen a a 90-es évekre már komoly tapasztalatokkal bírt, az Egri Borkombinát művezetőjeként.

{jb_redbox}Hagymasi pince2Elmondása szerint sokat köszönhet a kombinátos éveknek, hiszen itt tanulta meg az alapokat, és itt lett először országos borászverseny első helyezettje, Gál Tiborral együtt. Aztán felgyorsultak az események: házasság, katonaság, gyerekek, diploma, kinevezés a Szőlészeti Borászati Kutatóintézet borászatkutatási és üzemi borászat vezetésere. Majd jött egy váratlan felkérés, a fővárosi GUNDEL Étteremhez kapcsolódó szőlőbirtok és borpince kialakítására. Eger- Mád, micsoda kihívások! Két fantasztikus borvidék, két szőlőbirtok, két pince, két világ.{/jb_redbox}

1999 aztán a váltás éve. Teljes energiával a családi gazdaság megvalósítása felé vették az irányt. Egy sikeres pályázat segítségével kialakították az alapokat a borászkodáshoz, elkezdték az új, modern birtokszerkezet felépítését. Az alapot akkor egy szűk öt hektárnyi szőlőterület adta.

2000-től aztán megszülettek az első saját név alatt forgalmazott borok.
Eleinte nagyobb borászati vállalkozásokat is elláttak kész borral, majd egyre több értékesítés történt saját borból saját csatornákon keresztül. Közben bővült a szőlőterület, mára elérte a 27 ha birtoknagyságot, amely 3 nagyobb tömbben található. Fontosabb területek a Kisrózsás, Öreghegy ,Hempergő és Újfogás dűlőkben találhatók. Főbb fajták: Olasz rizling, Sárga muskotály, Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Chardonnay, illetve Kadarka, Menoir, Syrah, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet sauvignon és Merlot.

{jb_redbox}Többségében vulkanikus eredetű – riolit tufa – altalajt vékony barna erdei talajréteg borítja. Boraink ennek köszönhetően egyediek, ásványos jellegűek, teltek, gyümölcsösségüket hosszabb érlelés után is megtartják.{/jb_redbox}

Hagymasi pince3A feldolgozó pince Egerben a Kőkút úton található, ahol a szőlőfeldolgozástól a palackozásig mindent a család végez, munkatársak segítségével.
Mostanra a Pincészet egy modern, klimatizált, épített feldolgozóból és egy ehhez kapcsolódó hagyományos tufába vájt pincerészből áll, melynek összkapacitása 240 000 l.

Végezetül ide kívánkoznak Hagymási József
megszívlelendő gondolatai a borkészítés lényegéről:

“A bor egy könnyű üzlet, az egyetlen probléma az első 100 év! Borászatba születvén egyetérthetünk abban, hogy ez így is van. Jó bort készíteni egyenlő az éveken át tartó törekvéssel, kísérletezéssel, türelemmel, elkötelezettséggel, szenvedéllyel és kreativitással. De ez az erőfeszítés megéri és jóleső érzést kelt az emberben. Hát nem az élet egyik legnagyszerűbb öröme kinyitni egy palack bort és élvezettel elfogyasztani azzal, akit szeretünk?”

A költőien hangzó kérdésre vendégeink választ is adhatnak ha megkóstolják Hagymási József borait december 14-este a Hotel Koronában a Nyíregyházi Borestek ünnepi évadzáró rendezvényén.

Íme a borsor:

  1. Egri Csillag 2011
  2. Egri Rozé 2012
  3. Egri Kadarka 2011
  4. Egri Bikavér 2008
  5. Egri Kékfrankos 2008
  6. Föld és Lélek 2007(cab.fr.+syrah+kadarka)

A borest ára: 6000 Ft.

Információ: www.nyhborozo.hu,

  • Máthé Csaba 20/ 9656-444
  • Nagy Gábor 20/397-1915

Szeretettel várunk minden borbarátot!

borok

MEGOSZTÁS