Nyíregyházi Borestek Fellebbent a fátyol Bárdos Sarolta ünnepi borairól is

Fellebbent a fátyol Bárdos Sarolta ünnepi borairól is

378

bardos sarolta2December 14-én, pénteken 19.00-tól a Korona Hotelben kóstoltatja kiváló borait Tokaj Hegyalja és az Egri Borvidék két emblematikus borásza Bárdos Sarolta, és Hagymási József, aki egyébként 2012-ben elnyerték saját borvidékük legmagasabb szakmai elismerését. A nagy érdeklődéssal várt kóstolóra a Nyíregyházi Borestek évadzáró, ünnepi rendezvénye keretében kerül sor!

{jb_info}A két patinás borvidék eszenciáját illusztráló különleges, – 5 fehér és 7 vörös borból álló – borsorral lép a borínyencek plénuma elé a két közismert borász, remélve, hogy az esztendő utolsó Borestje is emlékezetes élményt nyújt a nyíregyházi borbarátoknak.A jó borok mellé, ahogy kedves vendégeink már megszokhatták, remek borkorcsolyákat szolgálunk fel, és a közelgő ünnepek felvezetéseként különleges karácsonyi hangulatú falatkák is emelik az est fényét.{/jb_info}

bardos hordo

A 2012-es év Tokaji Bortermelője, Bárdos Sarolta, kicsi gyerekként ismerkedett meg a tokaji szőlők varázslatos világával, hiszen bodrogkeresztúri lévén, szüleinek, nagyszüleinek mindig volt egy kis háztáji szőlője a borvidéken. A Kertészeti Egyetem elvégzése után több belföldi és külföldi borászatban pallérozhatta a megszerzett elméleti tudást, majd a Béres Szőlőbirtok, és a Dégenfeld Pincészet borászati munkáját vezette, sokáig az épülő, dédelgetett családi birtok munkáival párhuzamosan.

{jb_redbox}Az 1999-ben és 2004-ben 6 hektáron beültetett Barakonyi és Csirke-mál dűlő termőre fordulása, 2007-óta már csak a saját álombirtok, a Tokaj Nobilis mindennapi munkáival foglalatoskodik.{/jb_redbox}

bardos borokElmondása szerint, amikor elhatározták, hogy létrehozzák a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot, férjével Dr. Molnár Péterrel, akkor egy olyan kézműves borászatot álmodtak meg, ahol egyedi minőségű borokat alkotva, kifejezéshez jut a dűlő, a fajta, és a házaspár bensőséges viszonya a természethez. A kezdeti cél, maximum évente 20.000 palack egyedi minőségű bor előállítása, napjainkra megvalósult, arról hogy mindez az ínyenc fogyasztók asztalára kerüljön, hazai és külföldi éttermek, és vinotékák tömege gondoskodik.
A borászati ars poetica sikerességét jelzi, hogy a különböző évjáratú borok számtalan külföldi és hazai elismerésben részesültek. Hogy mást ne mondjunk, a Tokaj Nobilis borait az utóbbi években rendre Pannon Csúcsbor címmel jutalmazza a Pannon Bormustra nemzetközi zsűrije!
A 6 hektáros szőlőterület főbb fajtái, fumint, hárslevelű, sárgamuskotály és kövérszőlő, fajta összetételűek, ebből a furmint uralkodik a maga közel 60%-os részarányával. A szőlőművelés hagyományos módon történik, szigorú terméskorlátozással általában tőkénként maximum 8 fürt érhet be egy évben.

bardos saroltaA borászat talán legfontosabb része a fahordós erjesztő, hiszen a legtöbb bor fahordóban erjed és érlelődik több hónapig. Száraz boraikat finom seprőn tartják, amit rendszeresen felkavarnak. és még legalább 5 hónapig hordóban tartják.A késői szüretelésű borok fajtánként szüretelve külön erjednek hordókban, a házasítás március-áprilisban történik. Évjárattól függően készítülnek a késői szüretelésű borok Sárga muskotályból, Kövérszőlőből. Több fajta házasításából született egyik díjnyertes boruk az Amicus.
A szigorú terméskorlátozásnak köszönhetően a legtöbb évben sikerül aszúszemet szedni, gondos válogatás után 5-6 puttonyos aszú készül belőle.
A hagyományos típusu pincében a kierjedt és többször fejtett aszúk érlelődnek, évjárattól függően 2-2,5 évig. A lepalackozott borok további 3-6 hónapig pihennek, mielőtt forgalomba kerülnének.
A rendkívül tömör és ásványos borok hosszabb érlelést igényelnek, lassan nyílnak, ezért száraz borok értékesítése csak 15-18 hónapos érlelés után kezdődik.

Bárdos Saci nagy eséllyel indulhatna a borásznők szépségversenyén is, de ő inkább csendben készíti jobbnál jobb borait, azzal szeretne hódítani, és örül a szakma elismerésének.

Hivatásáról így vallott egy interjúban: ” Három gyermekem van, Réka, Sarolta, és a Tokaj Nobilis bor. Rendkívűl összetett a feladat, mert mindegyik más igényeket támaszt. Egy ‘one man show’ szereplője vagyok, egyszerre, édesanya, főborász, szőlész, marketinges, és feleség. Persze ez lépésről, lépésre alakult ki az életemben, de szerencsére nagyon élvezem ezeket a feladatokat, és segítségben sem szenvedek hiányt. Talán ezért is könnyebb e szerteágazó területeken a mindennapokban is helyt állnom, ami manapság nem is kevés.”

A kiváló borásznő borait december 14-este a Hotel Koronában a Nyíregyházi Borestek ünnepei évadzáró rendezvényén kóstolhatják vendégeink.

Íme a borsor:

  1. Birtokbor 2010, száraz
  2. Susogó Furmint, 2011, száraz
  3. Furmint, Barakonyi dűlő, 2011
  4. Sárga muskotály, félszáraz, 2011
  5. Kövérszőlő 2008, édes
  6. Amicus, Késői szüretelésű, 2008

A borest ára: 6000 Ft.

Információ: www.nyhborozo.hu,

  • Máthé Csaba 20/ 9656-444
  • Nagy Gábor 20/397-1915

Szeretettel várunk minden borbarátot!

bardos szolo

MEGOSZTÁS