Nyíregyházi Borestek Fahordót és feleséget ritkán cserél a borász

Fahordót és feleséget ritkán cserél a borász

452

lérántpince-új

Fahordóink 30-50 évesek, mert jó fahordót és feleséget ritkán cserél a borász, vallja Léránt Károly badacsonyi borász, aki április 23-án Mátészalkán a Szatmári Múzeumban, április 24-én Nyíregyházán a Korona Hotel Krúdy Termében tart borkóstolót Szeremley Lászlóval együtt. Mindkét kóstoló este 7 órakor kezdődik.

lérántpince-új6

{jb_redbox}Léránt Karcsi már tiszteletbeli nyíregyházinak számít, hiszen a karácsony forgatagban több éve kóstoltatja borait, a Nyíregyházi Borozó tavalyi rendezvényein pedig végig ott volt. Legtöbbször ő zárta hajnali órákban a nagyszabású kóstoltatásokat. Lánya, Kató már több éve aktívan bekapcsolódott a borászkodásba, őt is lassan tiszteletbeli nyíregyháziként köszönthetjük, hiszen most is édesapjával együtt érkezik. {/jb_redbox}

lérántpince-új4

lérántpince-új1Léránt Károly az alábbi borokat kóstoltatja: 

  • Badacsonyi Kékfrankos rozé
  • Badacsonyi Olaszrizling
  • Badacsonyi Kéknyelű
  • Badacsonyi Ottonel muskotály (félédes)
  • Badacsonyi Ürmös
  • Badacsonyi Cabernet Sauvignon (barrique)

A Léránt család a badacsonyi hegy D-Ny-i oldalán fekvő szőlőterületeken folytat szőlőtermelést és borkészítést az 1880-as évektől. 2 hektáron van szőlőterületük, illetve a sajátjuk mellé felvásárolnak még pluszban szőlőt. A szőlőterületüket a család műveli kézi erővel és némi gépi segédlettel. A boraik az ősi magyar szőlőfajtáinkból és az újfajta szőlőből is készülnek. A szőlőfeldolgozás a dédapa 200 éves pincéjében történik, a régi fahordók és az új technológia összevonásával.

lérántpince-új3

Boraikat palackban és folyóborként is értékesítik. A borkóstolásra és beszélgetésekre, a bor dicsőítésére a badacsonyi hegyoldalban, a Szépkilátó Borozóban van lehetőség. A bor mellé, sajttálat, sonkatálat, medvehagymás pogácsát és pincepörköltet kínálnak.

Fő fajtáik az Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kéknyelű, Ottonel Muskotály, Cserszegi Fűszeres, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Ürmösbor. 

Az Ürmösbor Badacsonyi specialitás, aki először találkozott vele garantált, hogy nem utoljára. Ahogy Unicumot, ezt is melegen ajánlják gyomorbántalmak ellen. Késői szüretelésű Olaszrizling az alapja, amibe 13 féle fűszert és gyógynövényt – pincénként változó, hogy milyet – áztatnak. Étvágygerjesztőnek vagy étkezés utáni levezetőnek egyaránt ideális. Kóstolása után kicsit úgy érzi az ember, mintha „ánizs felhőbe” burkolták volna.

 lérántpince-új2

MEGOSZTÁS