Nyíregyházi Borestek Ásványos kőről csorgott szánkba a borcsepp

Ásványos kőről csorgott szánkba a borcsepp

6198

Minden percét gondosan meg kell tervezni Butella Lászlónak, hiszen három borászatnál főborász, a borkészítés tudománya egyfajta logisztikai hálóval párosul. Miközben olyan borok készültek a közreműködésével, mint a Supreme, a Lada, a Vécsey félédes vagy a 2012-es 6 puttonyos aszú. Mindezeket a márciusi Mátészalkai, Hajdúnánási és Nyíregyházi Boresteken kóstolhattuk. 

Mindhárom borászat vezetője bólintott arra, hogy három helyen is legyen borász Butella László, hiszen ahogy fogalmaz, jobb, mintha azt tudnák, hogy a saját pincészet dolgait intéztem. Az biztos, szüretkor se éjjele, se nappal, a tőkék és a prés mellett alszik, talán november közepére akad egy nyugodt éjszakája. Egykoron Áts Károllyal a Royal Tokajinál dolgozott, s amikor a bodrogszerdahelyi Chateau Vecsey tulajdonosai megkeresték azzal, szeretnétek egy borászatot kialakítani és ahhoz Lacit választanák főborásznak, csak annyit mondott: ilyen borászatot képzelik el, ha ezt felépítitek, akkor lehet róla szó. Egy  fél év múlva jöttek: készen vagyunk! Ámulatba ejtő módon hozták létre a hatalmas borospince elé egy modern feldolgozót, ahol már öt éve dolgozik Laci. A nagy borászat mellé jött a kézműves borászatként titulált mádi Kardos, majd a nagy falat, a tarcali Tokajicum. 

És jöttek a borkészítés apró titkai, Laci könnyed stílusban beszélt az ültetés, a szüret, a palackozás előtti utolsó kóstoló pillanatairól. Könnyed borokkal kezdtünk, majd jöttek a Furmintok, amelyekbe Hárslevelűt is belecsempésztek, lekerítve, ízletesebbé téve a beltartalmat. Kardosék Supreme bora talán olyan volt, mintha egy Furminttal átitatott ásványos kőről csorognának szánkba a borcseppek, ráadásul pici sós érzetet hagyva a nyelvünkön. A Vecsey Lada egy nagyon elegáns tétel, majd jött a Félédes és itt egy picit álljunk meg. Laci szerint ez az a bor, ami a párokat összehozza, ezt a feleség, barátnő kifejezetten szereti, a férj, barát pedig még megissza, úgyhogy a két nem számára telitalálat. Csakúgy, mint a késői szüretelésű Tündérmese Kardoséktól. A végére maradt a 6 puttonyos íz bomba a Tokajicumtól, majd egy fantasztikus aszú esszencia cseppek, szinte alkohol nélkül, hihetetlen cukortartalommal! 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”286″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Diavetítés indítása]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

MEGOSZTÁS