Nyíregyházi Borestek A Basilicus boraiban lelket melengető mesére találunk

A Basilicus boraiban lelket melengető mesére találunk

367

kanczler-andras

A 2009-ben létrejött Basilicus Borkultúra Központ kóstoltatja borait március 16-án és 17-én a Mátészalkai és a Nyíregyházi Boresteken a szalkai Szatmári Múzeumban illetve a Hotel Centrál nagytermében mindkét este 7 órától. Kanczler András birtok vincellér mutatja be a 2011-es évjárattól a központhoz tartozó Basilicus Szőlőbirtok gondozásában készült nedűket, amelyeket már megismerhetett a hazai piac. Úgy tartják, hogy ha valaki megkóstolja a Basilicus borait, az lelket melengető mesére talál bennük.

{jb_redbox}A Basilicusnál nem egy modern feldolgozóra kell gondolni, mondja Kanczler András. A borokat hordóban erjesztjük, és egy régi, fekvőkosaras préssel választjuk el a mustot a törkölytől, majd újra csak hordókban ülepítünk és érlelünk.{/jb_redbox}

M011 png

Moments Phorography-34Mindez azért zajlik így, mert igyekszünk minél naturálisabban értelmezni a dűlőkben, ültetvényekben rejlő egyedi adottságokat. Ennek érdekében kerüljük az új fahordó és a komolyabb borászati technológia alkalmazását. Úgy gondolom, Tokaj egyik értéke, hogy jó alapanyagból ilyen felszereltség mellett is kiemelkedő borokat lehet készíteni. Pont ezért tud itt ennyi kis birtok magas színvonalon működni. A borkészítéshez tulajdonképpen elég egy hordó is, de azzal tisztában kell lenni, hogy az egyszerű felszereltség sokkal több munkával jár. Itt ugyanis nem számítógép állítja be a kívánt paramétereket, hanem nekünk kell mindent ellenőriznünk, és szükség szerint cselekednünk.

Moments Phorography-38Mi úgy gondolkodunk, folytatta András, hogy a dűlőkben és szőlőkben rejlő érték olyan adottságot jelent, amit nekünk nem szabad beavatkozással csökkentenünk. Viszont igyekszünk a lehető legtöbbet tenni a termőtáj megismerése érdekében, ezért az egyes présfrakciókat külön hordóban erjesztjük, amelyekből később válogatni tudunk. Minden szőlőben legalább kétszer szüretelünk, mert Tokajban nem egyszerre érnek be a fürtök, se a furmint, se a hárslevelű esetében. A tokaji terroir jelentette értékkel jól kell tudnunk bánni, amihez egy hosszabb tanulási folyamat vezet.

{jb_redbox}A Basilicus Borkultúra Központ és Szőlőbirtok kiemelendő dűlője a Mestervölgy, amely mintegy 250 méter magasan található, talaja pedig  főként nyirok és lösz.{/jb_redbox}

Elegáns, egyensúlyos, az ásványosság tekintetében egyedi karakterű, szárazra iskolázott borok születnek itt, melyek nemrég az amerikai borszakíró, Joe Roberts által népszerűsített Furmint USA-projekt tengerentúli rendezvényén is elnyerte a szakmabeliek elismerését. A Basilicus emellett a Lapis-dűlőből is készít száraz és édes fajtaborokat, cuvée-ket egyaránt.

M 001 s kicsi

{jb_info}Kézműves boraikat egész évben nagy odafigyeléssel készítik, hiszen a folyamat minden egyes mozzanata jelentőséggel bír. Legyen szó egy dűlőszelektált száraz vagy egy gazdag édes borról, Tokaj időtlen történetei beléjük zárva ma is épp oly igazak, mint századokkal ezelőtt. Így nyújtanak teljes élményt akár az otthoni borkóstoláshoz: képpel, ízzel, illattal. Kiemelkedő büszkeségeik: a kitűnő minőségű, dűlőszelektált, száraz Lapis; a színes-játékos, illatos Mestervölgy; vagy az ősi kövérszőlőből született Édes semmittevés.{/jb_info}

PGY 1049 wmA kövérszőlőről András a következőket mondta: Számomra kihívást jelent, hogy hogyan tudok egy régi, ma kevésbé elismert szőlőből jó bort csinálni. Úgy gondolom, ezt a Basilicus 2011-es, kövérszőlőből készült Édes Semmittevés fantázianévre keresztelt borával sikerül megvalósítanom. Sok évjáratban és bortípusban próbálkoztam már a kövérszőlővel. Végül arra a következetésre jutottam, hogy minél édesebb a belőle készített bor, annál jobb. Száraz borként kevésbé találtam rajta fogást, mert általában alacsony savak jellemzik, így szükségesnek tartom az esetében a töppedéssel létrejövő koncentrációt. A borkészítéskor a kövérszőlőnél arra kell figyelni, hogy vékony héjjal rendelkezik, ezen azonban nem szabad áztatni, még akkor sem, ha édes bort akarunk belőle készíteni, mert a héjból kevésbé attraktív ízek kerülhetnek a borba. Úgy gondolom, hogy a kövérszőlő a legszebb arcát 90-100 gramm/liter maradék cukor mellett mutatja. 

A Basilicus borsora:

  • Tokaji Cuvée Egyszervolt 2011
  • Tokaji Furmint Lapis 2012
  • Tokaji Sárgamuskotály hordó minta 2015
  • Tokaji Hárslevelű hordó minta 2015
  • Tokaji Furmint hordó minta 2015
  • Tokaji Cuvée Mindenjó 2011
  • Tokaji Kövérszőlő Édes Semmittevés 2012,
  • Tokaji Sárgamuskotály Randevú 2012
  • Tokaji Szamorodni édes 2012

M 045 s

{jb_info}További információ: Máthé Csaba (20/9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), vagy Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu). {/jb_info}

MEGOSZTÁS