Nyíregyházi Borestek Takler, Eszterbauer, Bodri, Mészáros jön Nyíregyházára!

Takler, Eszterbauer, Bodri, Mészáros jön Nyíregyházára!

963

Ütősen kezdjük a 2018-as évet! Szekszárdról Takler András, Eszterbauer János, dr. Bodri István és Mészáros Pál Nyíregyházán egy exkluzív Etalon Vertikális Kóstolón, ahol a közösen megalkotott bor mellé a nagyszerű szekszárdi palackban hozott különlegességeket is lehet kóstolni.

A dátum: 2018. január 11-e, csütörtök, 19 óra, Chloé New Yorkban nagyterem. Csakúgy, mint a Szepsy kóstolónál, ezúttal is előre jelentkezés és utalás szükséges a részvételhez.

A 2014-es áprilisi Eger-Szekszárd Nagy Bikavér Kóstolón volt ilyen ütős szekszárdi borász gárda Nyíregyházán, amikor Bodri Orsit, Eszterbauer Jánost, Sebestyén Csabát, Takler Andrást, Takler Ferencet és ifjabb Vida Pétert üdvözölhettük és kóstolhattuk remekműveit.

Budapest, 2016. december 2.
Mészáros Pál szekszárdi borász az év bortermelõje a Magyar Bor Akadémia budapesti rendezvényén 2016. december 2-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hasonlóan szenzációs lesz az év első nyíregyházi boros rendezvénye, ahol az Etalon Exkluzív Vertikális Kóstoló mellett mind a négy borász plusz egy-egy remekművet kóstoltat még pedig egyedi szekszárdi palackban.

Érdemes egy kicsit bemutatni a különleges szekszárdi palackot, amely három éves munka után készült el 2015-ben. A burgundi formájú, Szekszárd felirattal ellátott egységes üvegekbe pedig csak a borvidék jellegzetes fajtaborai, a kadarka, a kékfrankos, illetve az azok felhasználásával készülő szekszárdi bikavér kerülhet. A jellegzetes helyi fajták előtérbe helyezésének nem a bordeaux-i fajták, mint például a cabernetek, vagy a merlot kiváltása a célja. Az olyan helyi fajtáknak, mint a kadarkának, a kékfrankosnak, és a szekszárdi bikavérnek a borvidék egyediségének megmutatásában van óriási szerepe, jelentősége. Ezeknek hála a világpiaci fogyasztók számára is jól azonosíthatóvá, egyedivé válik a szekszárdi borvidék. Érdekesség, hogy elkészült a szekszárdi palack nagytestvére, a dupla magnum, vagyis a háromliteres változat is, ami szintén zöld színű és burgundi formájú.

Az Etalon sztori 2011-ben kezdődött, amikor négy mesterborász, Takler Ferenc, Eszterbauer János, Mészáros Pál és Vida Péter készítettek egy mesterművet, amelybe egyenlő arányban adták bele produktumukat. A Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Kékfrankos remekül emeli ki egymás előnyös tulajdonságait. Először csak egy egyszerű cuvée-t szerettek volna készíteni, aztán sorra jöttek az évjáratok. Időközben a borász vonósnégyes egyik tagja, Vida Péter helyett dr. Bodri István lépett be, a név, az Etalon és az elképzelés, hogy egy igazán komoly bort készítsenek, nem változott. Nos, az Etalon Nyíregyházára érkezik egy exkluzív vertikális kóstoló keretében.

Csakúgy, mint a Szepsy kóstolón, ezúttal is limitált a létszám, így a szekszárdi kóstolóra a jegyigénylés menete a következő:
Kérjük, hogy jegyigénylését küldje el a mathe.csaba001@gmail.com email címre, ahonnan a visszaigazolás után kérjük, a belépőjegy árát, 10.000 forintot szíveskedjenek elutalni a szervező Nyíregyházi Borbarátok Egyesület, a Tiszántúli Takarékszövetkezetnél vezetett 68800109-11108092 számú számlájára. A közleménybe írják be a résztvevő borbarát nevét!

Jelentkezési határidő: 2018. január 8-a, hétfő!
Bővebb információ: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (gazi.kft@chello.hu) email címen.

MEGOSZTÁS