

Hazánkban Tarpán, a „pálinka fővárosában” pénteken adták át rendeltetésének a Szatmár-Beregi Pálinkaházat, amelyben egy gasztronómiai bemutatóhelyet alakítottak a híresen zamatos szatmár-beregi gyümölcsökből készített lekvárok és pálinkák bemutatására. A szezonban mostantól itt működtetett vendégfogadás keretében az ideérkező turistacsoportok meg is kóstolhatják a fenti hagyományos gyümölcstermékek felhasználásával készült különböző népi ételeket és e hagyományokból újragondolt ételkülönlegességeket. A tájékozódást és a tájegységgel való ismerkedést a technikai újdonságnak számító, érintőképernyős számítógépes adatbank is segíti.
A pálinkaház kertjében a Szatmár-Beregi Lovagrend felkérésére a neves nyíregyházi kertész, Pethő Ferenc professzor egy gyümölcsfajta múzeumot, azaz egy szilvafa fajtagyűjteményt alakított ki, amelyben a térségre jellemző régi és új szilvafajtákat, köztük is a híres „nem tudom szilva” különféle változatait tekinthetik meg az érdeklődők. A turisztikai attrakcióként elkészült pálinkaház – mely egyszersmind a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend központja is – mintegy 15 millió forint európai uniós forrás felhasználásával jött létre. A határ mind a két oldalán megvalósuló fejlesztés remélhetőleg kedvezően hat majd Szatmár és Bereg vendégforgalmára magyar és román viszonylatban egyaránt.
Galambos Béla