A nyíregyházi Furmint Februáron az előzetesen várt 15 borász helyett már 18 borász érkezik, s még nincs vége a sornak! Február 19-én a Hotel Lugas nagytermében bővült a furmint kínálat, várhatóan közel 40 bort fogunk kóstolni! Erre 18 és 22 óra között van lehetőség, tehát 4 óra alatt ízlelgetünk. Ahhoz, hogy valamennyit végig tudjuk kóstolni, mindegyikből érdemes néhány kortyot megkóstolni és utána jöhet az úgynevezett visszakóstolás. Szenzációs élmény lesz, annyi bizonyos!
Orsolyák Attila 1 hektáron, a Szent Tamáson, 0,3 hektáron pedig Istenhegyen szüretel, éves szinte kb. 1000 palack bort készít, ami többnyire budapesti színvonalas éttermekben, illetve közvetlenül a fogyasztókhoz kerülnek. Utóbbiba kapcsolódunk be mi is, hiszen Az én világom 2012-es száraz, illetve egy késői szüretelésű 2013-as borát kóstolhatjuk. A Szent Tamástól, ahol ifj. Szepsy István a főborász, a következő két bort kóstolhatjuk: Mád Tokaji száraz Furmintot 2013-ast, Dongó Tokaji száraz Furmintot.
A Barta pince története egy parlagon lévő terület megvásárlásával kezdődött 2003-ban. Ez a terület az egyik legnagyobb presztízsű hegyaljai dűlő, az Öreg Király vagy más néven Nagy Király dűlő. Az 1950-es években elhagyott dűlő olyan történelmi tulajdonosokkal dicsekedhet, mint a Rákócziak, a Szerb fejedelmek, a Csákyak és az egyház. A borkészítés a Mád központjában elhelyezkedő XVI. századi eredetű Rákóczi kúriában történik. A kúria, valamint a hozzá csatlakozó borház és pince eredetileg is borfeldolgozási célokra épült, mely azonban fokozatosan főúri lakóhellyé alakult az évszázadok során. Mai formáját az 1700-as évek folyamán nyerte el. A Rákóczi szabadságharc idején, 1708 januárjában és márciusában több alkalommal is itt szállt meg II. Rákóczi Ferenc. A borászat a lehető legtermészetesebb módon készíti borait a történelmi környezetben olyan szőlőterületről, amely Tokaj 17-18. századi fénykorában egyike volt a legnagyobb becsben tartott területeknek. Ők a 2013 Barta Öreg Király dűlő Furmintot és a 2010 Bart Öreg Király dűlő Édes Szamorodnit fogják bemutatni.
Nézzük, kik azok, akik a nyíregyházi Furmint Februáron kóstoltatni fognak:
- Árpád Hegy Pince, Szerencs
- Balassa István, Tokaj
- Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
- Gizella Pince, Tokaj
- Holdvölgy, Mád
- Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád
- Barta Pince, Mád
- Orosz Gábor, Mád
- Paulay Borház, Tokaj
- Patricius Borház, Tokaj
- Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja
- Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
- Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
- Tokaj Kereskedőház, Tolcsva
- Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
- Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
- Orsolyák Attila, Istenhegy
- Tornai Pincészet, Somló
{jb_info}Előzetes regisztráció szükséges a rendezvényen való részvételhez, ami annyit jelent, hogy kérjük a borkedvelőket, küldjenek az email címünkre (mathe.csaba001@gmail.com, gazi.kft@chello.hu) egy előzetes jelentkezést. Ebben az esetben a helyszínen 6.000 forint a belépőjegy ára. Előzetes regisztráció nélkül a helyszínen már csak korlátozottan tudunk jegyet biztosítani, annak ára: 7.000 Ft. Valamennyi résztvevő karszalagot kap, azzal lehet részt venni a Furmint Februáron. Azt kérjük, a karszalag a rendezvény végéig maradjon mindenkin rajta, ezt ellenőrizni fogjuk! A tervezett 4 óra lehetőség nyújt arra, hogy valamennyi furmintot végig kóstolják a résztvevők, beszélgessenek a borászokkal, illetve ha megéheznek, akkor a Lugas Hotel kínálatából választhatnak. Természetesen főleg tokaji, illetve mádi borászok fogadták el meghívásunkat, de érkeznek Somlóról is borászok. {/jb_info}
{jb_redbox}Csak üvegpohárban lehet kóstolni, amit a helyszínen kell megvásárolni, de a rendezvény után a szervezők ugyanazon árért visszaveszik. Reményeink szerint a Furmint Február állandó rendezvény lesz Nyíregyházán, amely már idén bővülhet hasonló tematikus borkóstolással!{/jb_redbox}