Hírek-Borozó Csütörtökön a legfinomabb furmintokat ízlelgetjük

Csütörtökön a legfinomabb furmintokat ízlelgetjük

628

breitenbach

Február 19-én, csütörtökön az egyik legnagyobb szabású boros rendezvényt szervezzük Nyíregyházán, a Furmint Február regionális kóstolóját! A Hotel Lugas különtermeiben 18 és 22 óra között hazánk legjobb furmintjaiból szemelgethetünk, több mint ötvenet. Ennyi kiváló borász egyszerre még soha nem volt városunkban, úgyhogy ez is kuriózum lesz. 

{jb_redbox}EloquenceSorra mutattuk be a borászatokat, most következzen egy nyíregyházi fiatalember, Kiss János és a Breitenbach Borászat. A Breitenbach Tokaj Kft jelenleg 12,5 ha termőterületen készít borokat.{/jb_redbox}

A borkészítésben legnagyobb szerepet a termőterület és a kézi feldolgozás kapja. Termőterületeik 95% -a történelmi besorolások alapján 1 és 2 osztályú területnek minősülnek. Legjelentősebb dűlők: Lapis 5 ha, Szerelmi 0,46 ha, Dessewffy 0,72 ha, Szent Tamás 2,2 ha, Betsek 0,58 ha, Nyulászó 0,92 ha, Báthory 0,68 ha, Nyerges 0,56 ha, Középhegy 0,56 ha. Hagyományos kézi prést használnak, 225 literes és 500 literes hordókban erjesztenek és érlelnek. Évente 12 -15.000 palack bort készítenek, melyek 80%-a száraz bor, 20%-a Szamorodni és Aszú .Fajta szerkezetük: 60% Furmint,35% Hárslevelű, 5% kövérszőlő és muskotály, és zéta. János az alábbi tételeket kóstoltja: Szerelmi Furmint 2013, Lapis Sec 2013 és Betsek 2013.

{jb_redbox}Somlóról a Tornai Pincészet mutatja be az alábbi borokat: Prémium Nagy-Somlói Furmint 2013, Top Selection Apátsági Furmint 2011, Prémium Nagy-Somlói Juhfark 2013.{/jb_redbox}

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította az azóta szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A somlói bort a hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Tramini. 

breitenbach 1

MeditationTornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést 1946-ban. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. Gazdálkodásuk ars poeticaja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet, mint a Somló hegy meghatározó borászata, több évtizedes tapasztalata alapján kezdeményezője, támogatója a térség termelői együttműködésének. Teszik mindezt azért, hogy a somlói borok úgy hazai, mint nemzetközi szinten megőrizzék évszázados értékeiket. 

A Holdvölgy Pincészet három nagyszerű bort kóstoltat:

MEDITATION 2007 Furmint Birtok 

Nagy valószínűséggel ez a furmint az évjárat egyik legszebb száraz bora. A forró nyár a legtöbb borvidék savait megtépázta, itt erről szó nincsen.  Tipikus furmint, tele gyümölccsel. Alkohol-édessége nem válik egyensúlya kárára. Közepes teste és az acéltartályos érlelés egyaránt a bor előnyére válik. Illatában mézdinnye és egy leheletnyi kajszi adja gazdagsága alapját, ízében nagy rajnai rizlingeket idéz eleganciája és nemes sav világa. Komoly alkalmak bora is lehet.

MEDITATION 2009 Furmint Birtok

Illatában ásványos, mint ahogy kortyban is elsődlegesen minerális, érezni benne a gazdag vulkanikus talajt. De mellette vannak gyümölcsök is, nem csak sziklaszilajság. Alma, barack, némi édesfűszeresség, de főként Tokaj van benne, le se tagadhatja. Érettség, szikárság, csipetnyi kedvességgel.

tornai pincészet

Eloquence 2007 (Édes Szamorodni)

Nagyon szép, arányos, elegáns, krémes textúrájú bor, vibráló savakkal. Trópusi és aszalt gyümölcsös, kajszis, édes fűszeres íz világát a mádi talaj által nyújtott ásványosság új dimenzióba helyezi.

tornai pincészet 1Nézzük, kik azok, akik a nyíregyházi Furmint Februáron kóstoltatni fognak:

  • Árpád Hegy Pince, Szerencs
  • Balassa István, Tokaj
  • Breitenbach Pince, Bodrogkisfalud
  • Carpinus Borászat, Bodrogkisfalud
  • Gizella Pince, Tokaj 
  • Harsányi pincészet, Sárospatak
  • Holdvölgy, Mád
  • Kiss Csaba, Sárospatak
  • Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád 
  • Myrtus Pince, Tarcal
  • Orosz Gábor, Mád 
  • Orsolyák Attila, Istenhegy
  • Pajzos-Megyer, Sárospatak
  • Paulay Borház, Tokaj 
  • Patricius Borház, Tokaj 
  • Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja 
  • Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád 
  • Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj 
  • Tokaj Kereskedőház, Tolcsva 
  • Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr 
  • Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva 
  • Tornai Pincészet, Somló 
  • Tokaj-Portius, Sárospatak

{jb_info}Amennyiben OLCSÓBBAN és BIZTOSAN szeretnél részt venni a furmintok nyíregyházi ünnepén akkor előzetesen regisztrálj, ami annyit jelent, hogy kérjük, küldj, az email címünkre ( mathe.csaba001@gmail.com, vagy gazi.kft@chello.hu) egy előzetes jelentkezést, névvel, létszámmal. {/jb_info}

Ebben az esetben a helyszínen 6.000 forint a belépőjegy ára. Előzetes regisztráció nélkül a rendezvényen már csak korlátozottan tudunk jegyet biztosítani, annak ára: 7.000 Ft. Valamennyi résztvevő karszalagot kap, azzal lehet részt venni a Furmint Februáron. A tervezett 4 óra lehetőség nyújt arra, hogy valamennyi furmintot végig kóstolják a résztvevők, beszélgessenek a borászokkal, illetve ha megéheznek, akkor a Lugas Hotel kínálatából válasszanak. Természetesen főleg tokaji, illetve mádi borászok fogadták el meghívásunkat, de érkezik Somlóról is pincészet.

tornai pincészet

{jb_info}Csak üvegpohárban lehet kóstolni, amit a helyszínen kell megvásárolni – vagy lehet otthonról is hozni –  de a rendezvény után a szervezők ugyanazon árért visszaveszik. Reményeink szerint a Furmint Február állandó esemény lesz Nyíregyházán, és amennyiben igény lesz rá, a rendezvénysorozat az idén bővülhet további hasonló tematikus borkóstolókkal is.{/jb_info}

További folyamatos információ: www.nyhborozo.hu

  • Máthé Csaba 20/ 9656-444
  • Nagy Gábor 20/397-1915
MEGOSZTÁS