A szervezőktől megkaptuk a hozzájárulást, hogy 2015. február 19-én, csütörtökön 18-22 óra között Furmint Február regionális kóstolót rendezhessünk a nyíregyházi Lugas Hotelben, ahol 24 borász 50 különböző remek furmintot kóstoltat. Az előzetesek alapján kb. 100-120 furmint kedvelőt várunk a rendezvényre. Ezzel a rendezvénnyel is szeretnénk megmutatni, hogy Nyíregyházán borszerető és borértő közönség van!
{jb_info}A Furmint Február nyíregyházi kóstolóján résztvevők közül négyen megalakították a Sárospataki Borteraszt. {/jb_info}
A Tokaji Borvidék varázslatos kisvárosában, Sárospatakon egyre több olyan pincészet tevékenykedik, amelyek a helyi hagyományoknak és egyúttal a nemzetközi trendeknek is megfelelően készítik boraikat. A festi Bodrog-parti kisvárosban összefogott négy színvonalas helyi borászat, a Tokaj-Portius, a Pajzos-Megyer, Kiss Csaba és a Harsányi pincészetek és 2014-ben megalakították a Sárospataki Borteraszt.
{jb_redbox}A Borterasz célja a helyi borok népszerűsítése, valamint a város borvidéki jelenlétének erősítése. Első alkalommal 2014. augusztusában a Makovecz téren felállított modern pavilonban kínálták boraikat a Zempléni Fesztivál látogatóinak.{/jb_redbox}
A nyíregyházi Lugas Hotel Furmint Február rendezvényén a Tokaj Portius, a Harsányi és a Megyer Pincészetek, valamint Kiss Csaba borait kóstolhatják a borkedvelők.
{jb_info}Ismerkedjünk meg a borterasz résztvevőivel. {/jb_info}
A Megyer Pincészetet 1991-ben alapította 12 befektető, közülük Jean-Michel Arcaute borász több bordói borászatot és egy borkereskedő céget vezetett, Jean-Louis Laborde 2000-ben a Megyernél 100%-os tulajdonrészt szerzett, azóta – már fiával együtt – irányítja a pincészetet.
A mostani, nyíregyházi Furmint Február kóstolón a Megyer 2013-as ropogós, lendületes száraz és félédes Furmintját, valamint egy 2013-as kései szüretetet kóstolhatnak a borkedvelők.
A Harsányi Pincészet Harsányi Birtok Furmintot (száraz), valamint Harsányi Dűlőszelektált Cziróka Furmintot (félszáraz) hoz a február 19-i kóstolóra. A sárospataki Cziróka dűlőt 1749 óta jegyzik. Vulkanikus talaja és nyugati lejtői miatt a birtok egyik legkedvesebb területe, igazi családi ereklye. A Harsányi szőlőbirtok Sárospatakon, a Tokaji Történelmi Borvidék területén helyezkedik el. A Megyer-hegy lábánál, a Ciróka- , a Kútpatka- , valamint a Király-hegy dűlőben találhatóak ültetvényeik, melyek kedvező adottságai elősegítik az általuk képviselt minőség elérését. A birtok különlegessége, hogy 163 éve a család tulajdonában áll, az első nagyközönség számára is elérhető évjárat azonban a 2012-es évig várni kellett. Pincészetük jól ötvözi az évszázados családi hagyományokat a modern szemlélettel és technológiával. A kézművesség náluk nem pusztán organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést is.
A Kiss Csaba borászat és a pince megálmodásánál, létrehozásánál, a családi tradícióik tisztelete és a jövő építése volt jelen, ami boraik ízeiben is visszaköszön. A férfias Furmint, a kedvenc Cuvée, a lágy Hárslevelű, az illatos Sárgamuskotály, és a szemtelenül édes Zéta vagy a hagyományos Aszú mind-mind pincéjük borkínálatának részét képezik. A Gombos hegyi pincesor, a Világörökség része,
A Gombos-hegyi pincesoron épült 2006-ban a Portius Pince, mely külső és belső világában egyszerre ötvözi a modern és a hagyományos Tokaj-hegyaljai borvilág jellemzőit.
{jb_redbox}Különös atmoszféra lengi körül a pincét, melyet a birtok névadójának Robert Wojciech Portius XVII. századi lengyel borkereskedőnek köszönhet. Ezzel a névválasztással adózik a tulajdonos-borász a Tokaj-hegyaljai hagyományoknak és a történelmi lengyel-magyar barátságnak. {/jb_redbox}
A pincészet 7 hektáron, kiemelkedő adottságú történelmi dűlőkben gazdálkodik. Az egykori Waldbott-birtok Kincsem dűlőjének hárslevelűjéből készülő elegáns, magas struktúrájú borok a borász legkedvesebbjei közé tartoznak. A vegetációs időszakban többszöri hajtás-és fürtválogatás folyik a sárospataki Megyer dűlőben és a Király-hegy lankáin is. Így az itt szüretelt furmint szőlőből készült borok is közkedveltek az idelátogató lengyel és magyar közönség körében. A vulkáni kőzetek változatosságának, a természet tiszteletének és gondos, szakértői borászmunkának eredményeként készülnek el a Portius Pincészet elegáns, izgalmas, markáns borai. Tokaj-Hegyalja olyan szellemi örökséget és feladatot adott az itt élő borászoknak, amelyet csak felelősséggel lehet végezni. Valamennyi szőlővel, borral foglalkozó embernek hivatása, hogy olyan borok kerüljenek ki a pincéikből, amelyet a világon mindenütt ugyanazon a néven ismernek: TOKAJ.
Nézzük, kik azok, akik a nyíregyházi Furmint Februáron kóstoltatni fognak:
- Árpád Hegy Pince, Szerencs
- Balassa István, Tokaj
- Barta Pince, Mád
- Breitenbach Pince, Bodrogkisfalud
- Carpinus Borászat, Bodrogkisfalud
- Gizella Pince, Tokaj
- Harsányi pincészet, Sárospatak
- Holdvölgy, Mád
- Kiss Csaba, Sárospatak
- Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád
- Myrtus Pince, Tarcal
- Orosz Gábor, Mád
- Orsolyák Attila, Istenhegy
- Pajzos-Megyer, Sárospatak
- Paulay Borház, Tokaj
- Patricius Borház, Tokaj
- Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja
- Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
- Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
- Tokaj Kereskedőház, Tolcsva
- Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
- Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
- Tornai Pincészet, Somló
- Tokaj-Portius, Sárospatak
Amennyiben OLCSÓBBAN és BIZTOSAN szeretnél részt venni a furmintok nyíregyházi ünnepén akkor előzetesen regisztrálj, ami annyit jelent, hogy kérjük, küldj, az email címünkre ( mathe.csaba001@gmail.com, vagy gazi.kft@chello.hu) egy előzetes jelentkezést, névvel, létszámmal. Ebben az esetben a helyszínen 6.000 forint a belépőjegy ára. Előzetes regisztráció nélkül a rendezvényen már csak korlátozottan tudunk jegyet biztosítani, annak ára: 7.000 Ft. Valamennyi résztvevő karszalagot kap, azzal lehet részt venni a Furmint Februáron. A tervezett 4 óra lehetőség nyújt arra, hogy valamennyi furmintot végig kóstolják a résztvevők, beszélgessenek a borászokkal, illetve ha megéheznek, akkor a Lugas Hotel kínálatából válasszanak. Természetesen főleg tokaji, illetve mádi borászok fogadták el meghívásunkat, de érkeznek Somlóról is pincészetek, a listát a kóstolásra váró furmintokkal együtt hamarosan Ti is láthatjátok.
Csak üvegpohárban lehet kóstolni, amit a helyszínen kell megvásárolni – vagy lehet otthonról is hozni – de a rendezvény után a szervezők ugyanazon árért visszaveszik. Reményeink szerint a Furmint Február állandó esemény lesz Nyíregyházán, és amennyiben igény lesz rá, a rendezvénysorozat az idén bővülhet további hasonló tematikus borkóstolókkal is.
További folyamatos információ: www.nyhborozo.hu
Máthé Csaba 20/ 9656-444
•Nagy Gábor 20/397-1915