Cseh Sörnapok 2014 Hrabalra emlékezünk a Cseh Sörnapokon

Hrabalra emlékezünk a Cseh Sörnapokon

520

Cseh SornapokA csehek ismét meghódítják Nyíregyházát! Május 15-18-a között jöhet a II. Cseh Sörnapok rendezvénye, amely egyúttal emlékezés a 100 éve született Bohumil Hrabalra. A csütörtöktől vasárnapig tartó és szigorúan ellenőrzött cseh sörökből álló rendezvény díszvendége: Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarország és Tisza Tavi Régiója lesz. A programban a már a múlt évben megszokott sörivó verseny mellett Hrabaltól hallhatnak sörszilánkokat a résztvevők. 

Elsőként egy kicsit ismerkedjünk meg Bohumil Hraballal, aki 1914. március 28-án született Morvaországban, Brno-Židenice-n született. A Wikipédia szerint apja neve nem ismert. Nevelőapja František Hrabal sörgyári könyvelő, akihez anyja, Marie 1920-ban ment férjhez. A kis Bohumil nem volt jó tanuló, az iskolánál sokkal jobban érdekelte a sörgyár világa és a munkások történetei, különösen nevelőapjának testvére, Jozef volt rá nagy hatással. A nymburki (más források szerint polnai) sörgyárban eltöltött gyermekkor élményei és a kisvárosi hangulat Hrabal számos későbbi művében alapvető motívumként jelenik meg. Művei közül hazánkban a legismertebb a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok, vagy az Őfelsége pincére voltam. Prágában az Arany Tigris söröző volt a kedvenc törzshelye, ahol a kilencvenes években a világ minden tájáról érkezett turistákkal is találkozott.  Földi pályafutását 1997-ben, a bulovkai kórház ötödik emeletéről kizuhanva fejezte be, amikor a korláton áthajolva éppen galambokat etetett. Utolsó kívánsága az volt, hogy egy csokor hóvirágot és egy pilzenis sörösdobozt tegyenek az urnája mellé. A végső búcsúkor a sírjára egy régi sörösláda is került… 

{jb_info} Hrabalra emlékezünk és megpróbáljuk Nyíregyházára varázsolni a cseh sörözők hangulatát Orvos Miklós és csapata jóvoltából, akik az alábbi söröket fogják kínálni: {/jb_info}

Konrad Kapucín

Konrad KapucínA barnasör aromája enyhén édeskés, ezt fűszeres maláta és keserédes csokoládé íz váltja, majd az utóízben felbukkan a pörkölt maláta és a könnyű, alig észrevehető keserűség.
Alkohol: 4,4%
Balling: 11°

Konrad ESO polotmavé

A különleges řezaný ležák leginkább egy viennára hajaz. Az első kortyokban egy jól kiegyensúlyozott sört élvezhetünk, mely aztán a végén élénk komlós vonulatot mutat fel.
Alkohol: 4,7%
Balling: 11°

Konrad 12° světlý ležák

Típusához képest erős, testes, arany színű sör, sűrű habbal és összetett ízekkel, melyben a maláta frissesége és a komló keserűsége egyformán érvényesülnek
Alkohol: 5,2%
Balling: 12°

Postřižinské Tmavý ležákPostřižinské Tmavý ležák

Sötétbarna színű, közepes testes, kellemes karamellás és gyümölcsös aromájú illat és íz, a keserédes lecsengésű sörben.
Alkohol: 4,5%
Balling: 11°

Postřižinské Francinův Ležák

Aranysárga színű sör, gyönyörű kemény habbal, gyümölcsös, keserédes, fűszeres ízzel. Utóíze enyhén száraz, kellemes.
Alkohol: 5,1%
Balling: 12°

Postřižinské Něžný barbarPostřižinské Něžný barbar

Borostyán színű, illatos, közepesen testes sör, kevés karamellás édességgel, az utóízében felbukkanó finom komló aromával.
Alkohol: 5,3%
Balling: 13°

Žatec  Baronka Premium

A nőies név egy férfiasan testes, pilseni jellegű, komlókarakteres prémium sört takar.
Alkohol: 5,4%
Balling: 12,7°

Žatec StrŽatec Strongong

A német duplabakok világát idéző, erős, karakteres sör, de jól kiegyensúlyozott és veszélyesen itatja magát!
Alkohol: 7,3%  
Balling: 16° 

Žatec Dark

Klasszikus cseh tmave (=feketesör), a szokásosnál sűrűbbre és testesebbre főzve, gazdag karamell malátás ízvilággal.
Alkohol: 5,7  
Balling: 14,5°

Bohemia Regent PrezidentBohemia Regent Prezident

Gazdagon komlózott, mégis malátás karakterű, a szűretlen sörök frissességét idéző sör.
Alkohol: 6%
Balling: 14°

Bohemia Regent  Petr Vok

Az Anton Dreher nevével fémjelezett bécsi típusú – sörök lassan feledésbe merülő ízvilágát idéző, finoman malátás, mahagóni színű sörkülönlegesség. 
Alkohol: 5,2%  
Balling: 13°

Pernštejn GranatPernštejn Granat 

Speciális, testes sör, vörösesbarna színnel. Jellegzetes keserédes íze és finom malátás illata a különleges eljárással készült malátának köszönhető. 
Alkohol: 4,6%
Balling: 13°

Pernštejn Kvasňák 

Az utolsó szépítő szűrés elhagyásának köszönhetően a sör komlós zamatát és malátás karakterét teljesebbé teszi – az ital elvárt zavarosságát is okozó – visszamaradt sörélesztő.
Alkohol: 5,6%
Balling: 12°

Pardubický PorPardubický Porterter

A porter elnevezés itt nem a típusra, hanem a sör erejére utal. A Pardubicky Porter sűrű, fekete ízbomba, melyben azonban szerencsésen ötvöződik a komló keserűsége és a maláta édes íze.
Alkohol: 8%
Balling: 19°

Novopacke Pivo Kumburák 

Klasszikus ležák, friss, élesztős karakterrel, erőteljesen komlós aromával, melyet finoman ellenpontoz enyhén édeskés íze.
Alkohol: 5% 
Balling: 12° 

Podkrkonošský speciál tmavýPodkrkonošský speciál tmavý

Négyféle malátával főzött sör, amelyet, pörkölt maláta illat valamint, hosszantartó keserédes íz jellemez.
Alkohol: 6,3%
Balling: 14°

Novopacke Cherry Beer 

Típusához képest ez a cseresznye ízesítésű sör, egyáltalán nem édes, finom keserűség és visszafogott gyümölcsös aroma jellemzi .
Alkohol: 4,1%

Cerna Hora  VelenCerna Hora  Velen 

A Velen búzasör az egyik első a cseh felsőerjesztésű sörök műfajában. Elvileg a német búzasörök mintájára készül enyhén fűszeres illata és gyümölcsös zamata  már-már a wit – azaz a belga búzasörök – világát idézi.

Cerna Hora Refresh brusnice

A vörös áfonyával és grapefruittal ízesített Refresh 2,2 százalékos alkoholtartalmával remek frissítő ital, melyet a sörkoktélok kedvelőinek ajánlunk.

Cerna Hora Refresh limetka

Az alacsony alkoholtartalmú sör, a klasszikus radlerek mintájára felerészben a helyi ležák, felerészben limeos-narancsos üdítő keveréke.

Kiemelt támogatók:

alpin Vela logo vela auto logo
  woodex 
MEGOSZTÁS