Pálinka és Forró ízek kavalkádja 2013 Hazánk 2012-es legjobb pálinkáját is kóstolhatjuk

Hazánk 2012-es legjobb pálinkáját is kóstolhatjuk

1609

palinka-1Kóstoljunk! Ezzel a jelszóval startol csütörtökön a II. Pálinka és Forró Ízek Fesztiválja Nyíregyházán a Korzó melletti szabad területén. Nem árt egy kicsit a pálinka hátteréről is néhány szót ejteni, úgyhogy lássuk, milyen italt is nevezünk pálinkának:

{jb_info}Pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből, törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből lehet előállítani – tartalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint a szociális és munkaügyi miniszter rendelete, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A pálinka előállítását a parlament 2008-ban öt párti egyetértéssel törvényi védelem alá is helyezte (2008. évi LXXIII. törvény a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról). {/jb_info}

palinka-2További feltétel a magyarországi cefrézés, párlás, érlelés és palackozás is. Egyik fajta pálinka készítésénél sem lehet semmiféle cukrot felhasználni. Az egyféle gyümölcsből készült pálinka palackján a gyümölcs nevét és a pálinka szót kell feltüntetni. Vegyes gyümölcspálinkánál az azt alkotó gyümölcsöket a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben kell közölni. (A rendelet pálinkának nevezi a gyümölcspálinkát, és ettől különbözteti meg a törkölypálinkát.) Törkölypálinkánál a címkén a szőlő nevét kötelező, míg a termék származási – földrajzi – helyét fel lehet tüntetni.

Kisüsti az a pálinka, amelyet ezer literesnél kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárlókészülékkel, kétszeri szakaszos lepárlással készítenek. Az érlelt pálinkát vagy 3 hónapig érlelik ezer literesnél kisebb, vagy pedig 6 hónapig ezer literesnél nagyobb fahordóban. Az ópálinkát pedig vagy 1 évig kell érlelni ezer literesnél kisebb vagy pedig 2 évig ezer literesnél nagyobb fahordóban. Az ágyas pálinkát legalább 3 hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel. (forrás: wikipedia) 

palinka-3És lássuk a kóstoltató pálinkásokat:

Természetesen elsőként 2012-ben Magyarország legjobb pálinkáját említjük, a Tuzséri Vilmoskörtét, amelyet érdemes elsőként kóstolni. A tuzsériak emellett hozzák az Alma, Meggy, Vadcseresznye, Bodza, valamint a Besztercei Szilva Pálinkájukat. Tarpáról a Tarpa Manufaktúra Szilva, Alma,Vilmoskörte, Kajszibarack, Meggy és Szőlő Pálinka, de itt lesznek a Fekete Macska fantázianevű pálinkák is, mint a Bájosság, az Érzékiség, a Gyönyörűség, a Tündöklés, a Szenvedélyesség és az Ártatlanság. Bárki kiválaszthatja a jelzők alapján a saját vagy párja tulajdonságát. A Szalontai Pálinkáknak a következő a mottója: Bátorság és szeretet, egyik mint a másik, pálinkával együtt egészségre válik! De nézzük a kínálatot: a prémium pálinkáknál a Feketeribizli, a Birs és a Pirosribizli, a kedvhozó pálinkáknál a Vadkörte, Vilmos és az Alma pálinkákat emelnénk ki. A Tokaji Likőr és Pálinka Manufaktúrától Dércsípte Kökénypálinka, Tűzkapta Berkenyepálinka, Kékruház Szilvapálinka, Pimasz Erdei Som Pálinka mellett kínálnak keserűt, Berbence Bittert, vagy likőrt, például Glam Prémium Meggylikőrt. A Kutro Pálinkákat már a nyíregyháziak ismerik, hiszen tavaly is kóstolhattuk, különleges ízek mellett Zsolti egy különleges fehér forralt bort is készít a nyírségieknek. 

palinka-4A Helvécia Product Kft. kínálatában olyan fantázianevű négy termékcsalád szerepel, mint az “Öreg finánc kedvence”, “Dalfakasztó”, “Leány kacagtató”, vagy a “Vágyfokozó”. A Magyar Talléros is igazán kitett magáért, hiszen elhozza a Debreceni Bőtermő Meggypálinkáját, a Pinova Alma Pálinkáját, az Érdi Bőtermő Meggyét, vagy a Bosc Kobak Körtéjét. Egy igazán érdekes nevű pálinka, a Tatra Tea is szerepel a kóstolásra szánt italok között, amelynél az alkoholfok a 22 és a 72 között váltakozik. Ezek különleges tea alapú gyógynövényekből készülnek, egyedi a kiszerelése is, a 72 fokosnak az erejét a kóstoló inkább másnap érzi. 

És egy újabb különlegesség is ide kívánkozik, az Epervér: Tahitótfaluban termett kiváló minőségű földieperből, hagyományos borászati eljárással készült minőségi eperbor. Céjluk nem kevesebb, mint megőrizni az eper lelkét és újraalkotni azt egy új testben. Az Epervér a borértő ínyenceknek készült minőségi, száraz eperbor.

 A rendezvény kiemelt támogatói:

Marso logo 01 allo cube alpin

volvo

Vela Autó Kft

mada-banner 170 100 Vela logo
woodex corvin-borhaz-logo

Daruber logo

MEGOSZTÁS