Hírek-Borozó Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére

786

Füstölt lesőharcsa, vadnyúl erőleves, algalapban tálalt székelykáposzta, szarvas lábszár és persze rengeteg Vida bor – ez és ennél sokkal több is az asztalra került vasárnap a Corinthia Hotelben. Február 5-én, Budapesten immár hagyományosan az Év Bortermelőjét ünnepelte a Magyar Bor Akadémia és a hozzá csatlakozó vendégsereg. 2012-ben a rendezvényt az ünnepélyes oklevél átadás nyitotta, amelyet a 2011-es Év Bortermelője, a szekszárdi Vida Péter vehetett át.

A gálaebéd üdvözlőfalatkái mellé ez alkalommal is az aktuális év döntőseinek borait kóstolhatták a vendégek, így a győztes Vida Péter mellett Áts Károly, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva, Heimann Zoltán boraival lehetett közelebbi ismeretséget kötni.
A gasztronómiai tudatosság azonban kétség kívül a menü ültetett fogásai esetében csúcsosodott ki. Az öt fogást a győztes borász borai kísérték, amelyek mellé neves séfek által megálmodott ételek kerülnek.
Az U26 Étteremből érkező Bernát Dániel András, aki immár másodszorra főzött a gálaebéden, a 2008-as évjáratú Öreg Tőkék Kadarkájához vadpontyot és füstölt lesőharcsát tálalt haltejjel, szűz és paprikás halkocsonya kockákkal, sült paprikával valamint érlelt balzsamecetes salátával. Az étellel kapcsolatban annak kreátora elmondta, mind svéd, mind japán ihletésű elemek szerepelnek benne, és ugyancsak megcsillan a Mediterráneum az olívaolaj és a balzsamecet formájában.
 
A levest Ványi László, a Thermal Hotel Visegrád séfje alkotta meg, aki a 2007-es Vida Pinot Noir mellé „Vadnyúl hazafelé” szlogennel vadnyúlból készített erőlevest, amelyet pástétommal és lilaburgonyával gazdagított. A szakács a fogást kommentálva megjegyezte, bár az ember szükségszerűen általában a pillanatnak főz, ez alkalommal olyan levest igyekezett készíteni, amelyre még évekig emlékezni fognak.
Takács Lajos a budapesti Olimpia Étterem főszakácsa az első alkalommal megjelenő, dűlőszelektált, 2007-es évjáratú Hidaspetre Kékfrankoshoz főzött, méghozzá kacsát székelykáposztával. A székelykáposzta a menüben idézőjelben szerepelt, és ennek meg is volt az oka, Takács Lajos ugyanis a klasszikus magyar fogást nemzetközi ötletekkel tette egyedivé, a mellehúsát currys kacsacombbal töltötte meg, a mazsolás, ananászos savanyú káposztát pedig pirított algaalapba csavarta, végül pattogtatott gerslivel tálalta.
A séf a koncepciót aképpen ismertette, hogy ahogy manapság a borászok munkájukba integrálják a külföldön megszerzett tudást, a hazai konyha is ugyanúgy gazdagítható idegen kultúrák technikáival, ízeivel.
 
Bolyki Péter, a Corinthia Hotel sous chefje által elkészített rozé sorbet után – amelyet a 2011-es Rosé Cuvée kísért –  a La Vida Merlot következett. A bor mellé Buday Péter, a Larus Étterem séfje készített szarvas lábszárat vargányás pitével, húsos szalonnában sütött mandulás datolyával, ringló szilvalekvárral, paszternák pürével és merlot mártással. A borhoz igazán szívesen főzött a szakács, mert mint elmondta, a merlot egyik kedvenc szőlőfajtája, fogyasztása azt az érzést kelti benne, mintha bársonyt inna.
A napot és a menüt a korábbi Év Bortermelőinek borai valamint sajtok, sonkák és desszertek végeláthatatlan sora zárta.
Tóth Adrienn
 
 
 
MEGOSZTÁS