Aranyszalag Minőségi Tanúsítványt a nyíregyházi Balogh-Nagy Erzsébet a keleméri Île de France-báránya kapta az október elején megjelent Gault&Millau Magyarország 2015-ös étterem- és borkalauza alapján.
Október 9-én jelent meg a Gault&Millau Magyarország 2015-ös étterem- és borkalauza. A kiadványt bemutató gálán a legjobbnak tartott szakmai teljesítményeket is díjazták. Az anonim szakértők értékelése alapján:
- Az év konyhafőnöke 2015-ben Ádám Csaba (Olimpia étterem);
- Az év borászata a tokaji Bott Pince;
- Az év étterme a Borkonyha (konyhafőnök: Sárközi Ákos; tulajdonosok: Kalocsai Zoltán és Horváth Tamás).
A kalauz értékelése szerint a legjobb hazai éttermek a következők:
- Costes restaurant,
- Onyx étterem,
- ZONA Bisztró
17-17 ponttal,
- Alabárdos étterem,
- Borkonyha,
- Laci!Konyha!
- Olimpia Vendéglő
- Salon Restaurant 16-16 ponttal.
15 pontosok: Aranykaviár étterem, Babel, Csalogány 26, LouLou Restaurant.
{jb_info}A Gault&Millau Magyarország étterem és borkalauz célja, hogy a független értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, tükröt tartson a magyar éttermi világnak. További célja az, hogy a jó éttermek támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára.{/jb_info}
A könyvbemutató gálán átadták a Magyar Gasztronómiai Egyesület Hagyomány és evolúció díját az esemény díszvendégének, az osztrák Eckart Witzigmannak. (A világhírű osztrák-német konyhafőnök munkásságáról, a hazai vendéglátásra gyakorolt hatásáról részletes írást közlünk.)
{jb_bluebox}A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) minden évben az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adja át az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is. A tanúsítványt a leghozzáértőbb hazai gasztronómiai szakemberek tesztjei, kóstolásai alapján ítélik oda legkiválóbb minőségűnek talált hazai termékeknek.{/jb_bluebox}
{jb_info}Az Aranyszalag Minőségi Tanúsítványt idén Balogh Nagy Erzsébet keleméri Île de France-báránya és Baumgartner Antal tisztavérű szőke mangalicája kapta.{/jb_info}
{jb_info}A Gault&Millau Magyarország 2015 étterem- és borkalauz Feltörekvő étterem díját a gyulai Patrióta étterem, A vidék étterme 2015 elismerést a békéscsabai Brill étterem, az Alternatív vendéglátás elismerést pedig a Pesti Burger és Bár kapta.{/jb_info}
A Gault&Millau kalauz teljes 2015-ös tartalmát elérik a gomijo.hu/kalauz-2015 címen. Az idei tesztek, toplisták, értékelések is itt találhatók meg. A tesztek elérése kuponkód köteles, és a friss tesztek miatt kizárólag a 2015-ös kódokkal érhető el. A friss kódokkal elérhető egy-egy étterem tavalyi és tavalyelőtti tesztje is, ugyanakkor a borászatok tartalmát, így az egyes tételek tesztjeit, valamint a borászat tételeinek tavalyi és idei összehasonlítását bármely regisztrált felhasználónk számára ingyen biztosítjuk. (http://www.gaultmillau.hu/)