Hírek-Borozó A keleméri bárányok hallgatnak

A keleméri bárányok hallgatnak

1043

kelemeri baranykak 46

Aranyszalag díjra jelölték . Igen, nyíregyháziak, erősítem meg egy vendéget, amikor azt tudakolta: tényleg Nyíregyházán lakik a Balogh házaspár, akik a keleméri Széki puszta tanyán bárányokkal foglalkoznak?

A feleség, Balogh-Nagy Erzsébet, a bárány tenyésztésért felelős, olyan neves éttermekbe szállít bárányhúst, mint az Anyukám mondta, a Borkonyha, a Costes, az Ikon, az Onyx, a Sárga Borház, a Gusteau, a Mák Bisztró, a Borkonyha. A Michelin csillagosok is tőle rendelnek bárányhúst! Jó lenne, ha Nyíregyházán is megkóstolhatnánk, sóhajtunk fel!

Április 8-án Kelemérre voltunk hivatalosak, a Keleméri Báránykák bemutatkozására. Miskolctól, Putnoktól még északabbra, egészen a szlovák határ mellett kutatva találjuk meg a lankás vidéket, amelyet a férj, Balogh István nemes gesztusként, amolyan nászajándékba vásárolt a nejének. István a nyírmadai korommal foglalkozó Carbon Black tulajdonos-ügyvezetője, aki imádja a természetet, a biogazdálkodást.  A házaspár három helyszínen 800 hektáron gazdálkodik, ez már nem hobbi, hanem életforma, a cél a minőségi magyar termék előállítása. 

kelemeri baranykak 48

A házigazdák már Húsvéti hangulatban fogadnak, mellettünk a már említett éttermek képviselői, a ház mellett az Anyukám mondta mobil kemencéje, ahol nemcsak az étterem csapata, hanem Ruprecht László chéf szorgoskodik, készül a báránysült. Bárdos Saci pezsgőborával fogadnak, majd Saci 2012-s Hárs és Kövérszőlő borát kóstolhatjuk, de ahogy a jelenlévő mádi Orosz Gáborra pillantunk, már tudjuk, Gabi 2012-es „illatbombás” Sárgamuskotálya sem hiányozhat. Csomor Csilla színművésznő, Erzsike barátnője köszönti a nagyérdeműt, információt kapunk a területről, a bárányokról, kortyolgatunk a borokból és indulunk terepszemlére. Bár a dress code világosan előírta, gumicsizma kötelező, mi inkább kényelmes, túracipőben járjuk be a lankás domboldalt.

kelemeri baranykak 63

Hogy mitől jobb a keleméri bárány, mint a többi? Talán mert a többitől inkább szabadulnak meg, teszik fel az Olaszországba menő húsvéti kamionokra, a kelemérinél a jó genetika, az igényes tartás, az egészséges táplálék meghozza eredményét. A szellős istállóban láthatjuk a bárány nyírást, s azt is megtudjuk, a legelőre járó juhok gazdag, gyógyfüvekben is gazdag táplálékhoz jutnak (8-10 féle gyógynövény terem a területen). Ebből készül a téli takarmányuk is, a réti szénabála. Kapnak persze szemes takarmányt, bio vetőmagból, amit a házigazdák termesztenek egy másik birtokrészen. Bár semmilyen támogatási rendszer nincs a minőségi bárány tenyésztésre, Erzsikéék nem adják fel, a jelenlévő éttermek legnagyobb megelégedésére folyamatos a beszállítás. 

kelemeri baranykak 73

A Michelin csillagos éttermekbe való beszállítás mellett még egy elismerés: jelölték a keleméri bárányokat az Aranyszalag minőségi tanúsítványra, amelyek a kiváló magyar termékhez tartoznak, döntés várhatóan idén április végén lesz.

Ahogy ballagunk a dombról lefelé néhány szót váltunk a meghívott kiváló borászokkal, a már említett Orosz Gáborral, Árvay Jánossal, vagy dr. Molnár Péterrel, akik a tavasz eleji szárazságra panaszkodnak, de egyszersmind bizakodóak a 2014-es termést illetően. Kortyolunk még kettőt a Hársból és a Sárgamuskotályból, Ruprecht Laci tálalja a bárány pecsenyét, még megízlelünk egy finom, cukormentes süteményt, majd búcsúzunk. 

Ahogy visszapillantunk, a domboldalon a hangosan bégető és a bundájuktól megszabadított bárányokat a pásztorkutya tereli vissza a juhhodályba.  

kelemeri baranykak 90
Képeinket a fotóra kattintva lehet megnézni

MEGOSZTÁS