Hajdúnánási Borestek A Sike borokban élet lakozik

A Sike borokban élet lakozik

962

siketamás front

Sike Tamás, az egyik legismertebb egri borász kóstoltat május 12-én, csütörtökön este 7 órától a Hajdúnánási Boresteken a PinceKlubban. A dunántúli származású borász egykoron szakács szeretett volna lenni, álma most is az, hogy a Szépasszonyvölgyben lévő pincéjében ne csak borait, hanem a maga készítette étkeit is kóstolják a vendégek. 

{jb_redbox}Fiatalemberként a szőlészet és borászatból csak az életfogytiglan kapálást látta, manapság már azt vallja, hogy a borban élet lakik.{/jb_redbox}

Abban benne van a borász minden gondolata, az egész lelkével, stílusával. Aki pedig ebből vásárol, tulajdonképpen a borászt vásárolja meg, annak munkáját, életét, mindennapjait. Az egri szakközépiskolában szőlő-, gyümölcstermelő és borász képesítést szerzett, az Egervin volt az első munkahelye, az ott eltöltött 22 évből az utolsó hatot főborászként dolgozta végig. 1997-ben két másik kollégájával együtt lehetőséget kapott arra, hogy elkészítse saját borát, amihez a nevét is adta a címkén.

{jb_info}2004-ben az egri hegyközség az Év borászának választotta. A nagycég után saját borászatot alapított, az első időszakban csak szőlészettel foglalkoztak, jelenleg 27 hektáron gazdálkodnak.{/jb_info}

siketamás 12004-ben vásárolták meg a Szépasszonyvölgyben a több mint százéves pincét, amit 100 méteresre kibővítettek, az elejében borkóstolást tartanak, hátul érlelődik az évi 120-130 ezer palack bor. Több mint harminc éve borászkodik, munkásságát várhatóan nagyobbik lánya, Alexandra, leendő vejével, Nagy Gáborral fogja tovább vinni, a fiatalok esküvője egyébként május végén lesz.

{jb_redbox}Első borát 2001-ben készítette, éppen lányának lagzijára, de azt már megitták! Az egri közel 40 fajta szőlőből 16-ot választott ki, azokat ültette, ezek között van a két legismertebb fehér magyar fajta, az Olaszrizling és a Hárslevelű, az illatos fajtákból a Muscat Ottonelt és a Cserszegi Fűszerest választotta, de van Szürkebarát és Chardonnay is.{/jb_redbox}

A vörösöknél a Kadarka, a Cabernet Sauvignon, a kis burgundi néven elhíresült Pinot Noir, vagy a nagy burgundi néven ismert Kékfrankos és a Syrah említhető. Szerinte óriási élmény, amikor a borász meg tudja valósítani önmagát. Minden évben megterem a szőlő, s ennek feldolgozása örökös izgalmat, folyamatos küzdelmet jelent számára. Nagyon büszke a 2006-os Szürkebarátra, a két 2009-es fehér óborra, az egerszalóki Olaszrizlingra és a Chardonnay-ra, vagy a 2009-es classic Egri Bikavérre, illetve a desszert kategóriában a 2008-as Pinot Noir aszúra, ami igazi különlegesség! Borai 50 százalékát exportálja, elsősorban Lengyelországba, de a németek, a belgák, a svédek, illetve az angolok polcára is kerülnek belőle.  

A kóstolásra szánt borok:

  • Sauvignon Blanc  2015
  • Csillag 2014
  • Olaszrizling superior 2011
  • Pinot noir rosé 2015
  • Bikavér 2011
  • Pinot noir 2009
  • Cabernet Franc selection 2006
  • Hárslevelű 2006 

{jb_info}Bővebb információ a borestről Máthé Csabától a 20/9656-444-es telefonszámon, a mathe.csaba001@gmail.com email címen, vagy Nagy Gábortól a 20/397-1915-ös telefonszámon és a gazi.kft@chello.hu email címen lehet.  {/jb_info}

siketamás 3

MEGOSZTÁS