Hajdúnánási Borestek Öt csillagot kapott Lamport József

Öt csillagot kapott Lamport József

652

thummerer hnanas 2016 (1)

Kellemes humorral fűszerezve tartotta az áprilisi Hajdúnánási Boresteket a badacsonyi származású Lamport József, az egri Thummerer Pincészet főborásza, akinek édesanyja még most is készít kis szériás badacsonyi borokat. Ahogy belemélyedtünk a borászat titkaiba, nemcsak a borkészítés alapjait ismerhettük meg, hanem a főborász életrajzába is bepillanthattunk a kíváncsi borkóstolók jóvoltából. Ő kóstoltatott Egri Csillagot, mi pedig öt csillagot adtunk neki az estért!

{jb_redbox}Számunkra legendás pincészet az  1984-ben alapított egri Thummerer, hiszen a borestek rendezvény sorozatunkat Thummerer Vilmossal kezdtük, aki manapság már nem vállal borbemutatókat, Lamport József viszont annál inkább.{/jb_redbox}

Olyannyira, hogy egy egész napos borbírálatról érkezett, majd 40 bort ízlelgetett a szájában, természetesen egyiket sem nyelte le. A főborász tizenkét éve Egerben lakik, megszokta a környezetet, s büszkén sorolta a Thummerer Pincészet esti kóstolásra szánt borainak hazai és nemzetközi sikereit. A borászat Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A pince „magja” egy 2000 m2-es, több mint 100 évvel ezelőtti, riolittufába kézzel vájt, páratlan látványt nyújtó egykori uradalmi pince, érintetlen, eredeti állapotában megőrizve. 2004-ben újabb 2200 m2-rel lett kibővítve, szintén a vulkanikus kőzetbe vájt pincerésszel. A kiegyenlített klíma ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez. Thummereréknél nem is lehet más a mottó, mint: „kiváló szőlő, tehetséges borász, lelkiismeretes pincemester.” 

thummerer hnanas 2016 (21)

{jb_redbox}Bokrétával, egri cuvée-vel kezdtük a kóstolót, Királyleányka és Muscat Ottonel fele-fel arányú házasításával. Az Egri Borvidék Borverseny 2014-es aranyérmesét nyugodtan ajánlhatjuk egy nyári családi estéhez, vagy akár egy kellemes arányban készített fröccshöz is. Következett az Egri Csillag, majd ennek Grand Superior változata. A Csillag megalkotásáról az egri borászok 2010-ben döntöttek.{/jb_redbox}

Az Egri Borvidék az Egri Csillag nevet a Bikavérhez hasonlóan közösségi márkanévként használja. A bor védett eredetű, a megalkotott szabályozás legalább 4 szőlőfajta-összetevőt ír elő. A muskotályos jellegű fajtákat 30%-ban maximálja, előírás továbbá, hogy az összetevők fele kárpát-medencei fajta legyen. A közösen létrehozott szabályok betartásán túl törekedtünk egy olyan bor megalkotására, amely jellegében nem csak a borvidék, hanem a Thummerer Pince stílusát is elénk tárja, mondta Lamport József. Így esett a választás a Királyleányka, Leányka fajtákra. Ez a két fajta alkotja a bor 50 %-át. Ugyanakkor az illatok kiemelkedésén túl törekvésük volt egy komolyabb megjelenítésre is, nagy gondot fektettünk az ízek sokszínűvé, izgalmassá tételére, teltségének fokozására. Ezek alapján került a választás a Chardonnay, Sauvignon blanc, és Tramini fajtákra. Ez alkotja a tétel másik felét. Érdekesség, hogy jelenleg Egerben közel 30 borász készít Egri Csillagot, éppen április utolsó hét végéjén tartják az Egri Csillag Fesztivált. A fehérek után következett a tavaly év végén palackozott 2015-öss Kékfrankos-Merlot Rozé, majd áttértünk a vörös borokra. 

thummerer hnanas 2016 (29)

Érkezett a szenzációs Cabernet Franc-Merlot válogatás, majd a Bikavér 2011-es Superior változata. Az utóbbi években aranyérmeket gyűjtött a 2007-es Cabernet Franc válogatás, amelynél az érett szőlő és a 28 napos héjon erjesztés gazdag zamatokat eredményezett. Lesimult tanninok, a palackérlelés során szépen megjelent a franc-ra jellemző mély-meleg illat, csokoládés jelleg. A végére maradt a 2009-os Vili papa cuvée, a pincészet csúcsbora. A 14,5-es alkohol tartalmú bor Cabernet franc, Merlot, Cabernet sauvignon fajtákból készült. Extrém sötét rubin szín, igen intenzív illat, gyümölcsösséggel, fűszerekkel. Ízben jelentős extrakt édesség! Tanninja bársonyos, izgalmas, kellemes hosszú utóíz. Komplex és koncentrált. Potenciálja 20 év körüli.

Thummererék is csatlakoztak a pálinka készítő pincészetekhez, mondta a főborász, aki hozzátette: megítélésük szerint a pálinkának a borhoz hasonló utat kell bejárnia ahhoz, hogy sikeres lehessen, ennek záloga szintén a minőségszemlélet. Jelenleg 90 hektár saját telepítésű szőlőültetvénnyel rendelkeznek, melyhez korszerű szőlőfeldolgozó és a 4200 m2-es tufapince tartozik. A pálinkakészítés gondolatát erősítették a jó adottságok, egyrészt, mert a pince a főzde tőszomszédságában van, másrészt a rendelkezésre álló kiváló alapanyag miatt. Fő termékeik az évjáratos fajta szerint szelektált törköly-és seprőpálinkák. És még egy újdonság: készül a Thummerer prémium pezsgő, amelyet talán idén ősszel vagy jövő tavasszal már mi is kóstolhatunk!

 thummerer hnanas 2016 (34)
Borestünk képeit a fotóra kattintva nézheted meg.

MEGOSZTÁS