Hajdúnánási Borestek A 2002-es borok megaranyozták a kóstolót

A 2002-es borok megaranyozták a kóstolót

667

kun hn 17 01 (13)

Azon kevesek közé tartozunk, akik 2002-es évjáratú Tokaji Furmintot, Hárslevelűt és Szamorodnit egyazon borkóstoló keretében tudunk kóstolni. Ez számunkra az idei első Hajdúnánási Boresteken adatott meg, ahol Kun Lajos, hajdúnánási családi kötelékkel rendelkező sárospataki borász mutatta meg számunkra ezt a három csodálatos bort a Pince Klubban.    

{jb_redbox}Ez a három fajta 15 éves bor egy pincészetnél nagyon keveseknél található, úgyhogy Hajdúnánáson az idei évet kuriózum boresttel kezdhettük.{/jb_redbox}

A 2002-es Tokaji Furmint a szőlőfajta elsődleges gyümölcs illatát és ízét harmonikusan tartalmazó, reduktív jellegű bor, amely kiegészül aszalt gyümölcsök ízével, finom savakat tartalmazó, telt, kerek, harmonikus, férfias bor. A három hónapos fahordós érlelés különleges harmóniát, íz- zamatgazdagságot kölcsönöz a bornak. Az ugyanebből az évjáratból való Tokaji Hárslevelű reduktív jellegű bor, elsődleges gyümölcs illat és íz harmóniával. A hárslevelűre jellemző illatos, testes, elegáns savakkal. A fahordós érlelés finom, intenzív, telt, aszalt gyümölcsök ízeivel egészítette ki az elsődleges ízeket. A Tokaji Száraz Szamorodni töppedt és aszúsodott szőlőbogyókból készült, korszerű borászati technológiával és a borvidék borászati hagyományainak pontos betartásával, négyéves fahordós érleléssel. Finoman érlelt, aszalt szilvára, más aszalt gyümölcsökre, dióra emlékeztető ízeket tartalmaz, nagyon szép érlelési illattal, zamattal. Kiváló aperitif ital, de a borász fűszeres, magyaros és disznótoros ételekhez ajánlja.

 kun hn 17 01 (55)

{jb_redbox}A ritkaságok mellett természetesen tavalyi évjáratú Furmintot is kóstoltunk, amely reduktív jellegű bor, gazdag bel tartalmi értékekkel, nagyon szép illat-zamatharmóniával. Elsődleges gyümölcs ízek mellett, szép zöldalma íz, citrus ízek, finom savakkal.{/jb_redbox}

Ugyanennek a fajtának a 2011-es évjárata szintén reduktív jellegű bor, ugyancsak gazdag bel tartalmi értékekkel, fejlett komplexitással. Elsődleges gyümölcs ízek mellett,  érett ízek, zamat gazdagság, finom savakkal. A Hárslevelűnél a 2011-es évjárat elsődleges ízeket tartalmazó, reduktív jellegű, illatos, telt, testes, tüzes, nagyon gazdag zamatú bor, amit szép illat- zamatharmónia, aszalt déligyümölcs ízekkel, érett ízek, elegáns savak jellemzik. Érdekes volt a 2015-ös száraz Tokaji Sárgamuskotály, amely friss, üde, reduktív jellegű bor, nagyon szép elsődleges gyümölcs ízekkel, különleges muskotály illattal és zamattal, elegáns savakkal, szép harmóniával. Főleg ínyenc fogyasztók itala.

{jb_redbox}A végére maradtak az édes borok, elsőként a 2015-ös Tokaji Sárgamuskotály, félédes, amely finom elsődleges gyümölcsösséggel, intenzív muskotály illat-és zamatharmóniával, különleges fűszernövény ízekkel, méz ízekkel, 50 g/l maradék cukortartalommal rendelkezik. Ínyenc fogyasztók itala, édes süteményekhez és gyümölcsökhöz, sárgadinnyéhez javasolja Kun Lajos.{/jb_redbox}

A 2008-as 3 puttonyos Tokaji aszúhoz az évjárat jó minőségű szőlőtermést és jó minőségű aszúbogyó képződést biztosított. A korszerű borászati technológia és a tokaji borkészítési hagyományok együttes alkalmazásával kiváló minőségű borokat készítettek. Négyéves fahordós érlelés után került palackozásra, szép érlelési ízekkel, gazdag gyümölcsösséggel, virág illatokkal. 2006-ban viszont kiváló minőségű, de viszonylag kis mennyiségű aszúbogyó termett. Ebből készült az 5 puttonyos Tokaji aszú. Az ötéves fahordós érleléssel és gondos borászati technológiával készült aszúbor különleges illat és zamatgazdagságot ért el. A felhasznált alapanyagoknak és gondos érlelésnek eredményeképpen harsogó, virágillatú, aszalt gyümölcs ízű, diszkrét finomságú 5 puttonyos aszúbort nyertünk. Szerelmes párok és nászutas fiatalok itala.

kun hn 17 01 (35)
Képgalériánkat a fotóra kattintva nézheted meg.

MEGOSZTÁS