Hajdúnánási Borestek A babtermelő borász a csokit is becsempészte

A babtermelő borász a csokit is becsempészte

1005

Orosz Csaba, egy igazi poncichter, vagyis egykoron babtermelő szőlősgazda leszármazottja mutatta be februárban a soproni új hullám borait. A Zöldveltelini sokaknak teljes újdonságot jelentett, s a Zweigelt sem volt mindennapos. A borestek különlegességét főleg az adta, hogy erről a honi borvidékről még nem sikerült meghívni borászt, most ez is megadatott számunkra. A másik különlegesség, hogy szinte alig iszunk soproni bort, a keleti határvidékre minimális jut belőle. 

A Zöldveltelini igazából Ausztria specialitása, a sógorok ezzel tarolnak a világban, de a történelmi gyökerek összefonódása, valamint a határ közelsége miatt a soproni borvidéken viszonylag nagy mennyiségben megtalálható. A Winelife Borászat kínálatában pedig szintén vastagon ott van az illatában a virágos jegyekre, ízében alapvetően minerális, fehér borsra emlékeztető bor. A másik kevésbé ismert fajta, a Zweigelt jellegzetesen bíbor tónusú, színanyagban gazdag bor, illatában a meggyet és a piros bogyós gyümölcsöket idézi. A Winelife a soproni borászatok két meghatározó bora mellé természetesen a Kékfrankosokat is hozta, a Rozét, egy válogatást és egy dűlőszelektáltat. A Rozé a rozéteszten 4 csillaggal vizsgázott, majd nem is olyan rége a VinCe magazin olvasóitól megkapta a legötletesebb rozé díjat! Különleges a palack, a címke, na és az elnevezés, a RO. Orosz Csabáék egy külsős segítségével ötletes, rövid, figyelem felkeltő elnevezéseket adtak a boraiknak, nekem a Zweigelt tetszett a legjobban, egy nagy 2-es, mögötte egy kis w betű!

A poncichter elnevezés mindenkinek tetszett, egykoron a soproni szőlősgazdák a tőkék közé babot ültettek, ezért hívták őket németesen babtermelőknek. Csabi nem is tagadja, gyermekkorában a bab mindennapos eledel volt náluk, változatos elkészítésében módban. Ez volt az egyik jelentősége a termesztésnek, a másik, hogy a bab gyökerében nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, ami nem csak a babnak, hanem a szőlőnek is hasznos, hiszen így sok mikroelemhez jut mindkét növény, másrészt a bab felszíni hajtása növeli az élő vagy zöld trágyának nevezett „felületet”. Csabiék a borászatot 2011-ben alapítottak, édesapja, aki korán meghalt, Kecskemétről származik, anyagi ágon a híres Stubenvoll családból származnak, a nagypapának híres borozója volt Stubi néven Sopronban. Csabi és testvére mellé Linzer Sámuel borász társult, aki szintén poncichter család sarja, úgyhogy ők hárman „gründolják” a Winelife Borászatot. 

Ha már szóltunk a Kékfrankosról, amely nélkül nincs soproni borászat, akkor figyelemre méltó volt a P.S. névre keresztelt bor, amely egy prémium Kékfrankos. Linzer Sámuel ezzel az alkotással szeretne tisztelegni elhunyt édesapja emléke előtt, a bor palackozás előtt másod töltésű tölgyfahordóban ért nyolc hónapon keresztül, a nevét a magyar fordításban az Utóiratról kapta. A végére maradt az édes vörös, a Néró, amelyhez egy különleges csokoládé is társult, amit ebben a borban áztattak. Az biztos, hogy ezeket a soproni borokat a helyszínen is meg kell kóstolnunk, főleg ha összekötjük az utat egy Fertő-tavi kerékpár túrával!

phoca thumb l orosz csaba (29)Képgalériánkat a fotóra kattintva nézheted meg.

 

MEGOSZTÁS