Varkoly Ádám
Újabb pincészetek jelentkeztek a nyíregyházi Furmint Februárra, úgyhogy várhatóan 21 borász fog kóstoltatni! Ennyi neves borász még soha nem volt egyszerre Nyíregyházán és ennyi szenzációs furmintot még soha nem lehetett egyszerre kóstolni a Nyírség fővárosában. Február 19-én a Hotel Lugas nagytermében több mint 40 furmintot fogunk kóstolni, amire összesen 4 óránk lesz, hiszen a kóstolóra 18 és 22 óra között van lehetőség. Mindet végig lehet kóstolni, csak azért nem árt az óvatosság, érdemes csak néhány kortyot megkóstolni, utána pedig jöhet a visszakóstolást. Közben lehet hidratálni, beszélgetni, megpihenni és természetesen falatozgatni a Hotel Lugas kínálatából.
{jb_info}A kínálatból már bemutattunk több furmintot is, jöhetnek a következők. Az Árpádhegy két Furmintot hoz: Veres Furmint 2012, dűlőszelektált Furmint a mádi Veres dűlőből. {/jb_info}
Keresztes Ákos
A másodtöltésű 220 l szerednyei hordóban erjesztették és érlelték 8 hónapot. A másik: Birtok Furmint 2013. Két dűlő házasítása ez a bor, az egyik a mádi Király dűlő, a másik pedig a tarcali Zafír dűlő. 500 l-es másodtöltésű hordóban erjesztették és érlelték 6 hónapot. Az Árpádhegy Varkoly István és családja tulajdonában lévő pincészet 13 ha területtel rendelkezik a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Ebből 7 hektár I. osztályú dűlőkben található szőlőültetvények, a további 6 hektár jelenleg betelepítésre váró parlag. Az ültetvények a mádi Király, Betsek, Veresek, a bodrogkeresztúri Sajgó, a tarcali Zafír és Mézesmál határában terülnek el. A birtok magas minőségű késői szüretelésű félédes és édes, valamint száraz és félszáraz borokat hoz létre a borvidéken elterjedt szőlőfajtáiból, a Furmintból, a Hárslevelűből a Sárga muskotályból és a Kövérszőlőből. A kiemelkedő évjáratokban Aszú és Fordítás is készül. A birtok elsődleges célja a legmagasabb minőség elérése, amely szigorú terméskorlátozással valósul meg.
{jb_info}A Carpinus Borászat két éve indította el családi pincészetét. Két elhivatott, szakmai gyökerekkel rendelkező testvérpár, Bai Edit és Bai István neve fémjelzi a pincészetet. {/jb_info}
A borászatuk nevét a jelenleg legnagyobb területünkről, a Gyertyános dűlőről kapta. Tokaj-hegyalján 5 ha területük 5 különböző helyen, a Gyertyános, Lapis, Deák, Budaházy és Dereszla dűlőkben helyezkedik el. Termesztett szőlőfajtáik: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Sauvignon Blanc. Célunk és filozófiánk a lehető legtökéletesebb bort elkészíteni bemutatva Tokaj-hegyalja változatos termőhelyi adottságait az egyes fajtákra kivetítve. A boraink stílusát a frissesség, az elegancia és a harmonikus élvezhetőség jellemzi. Edit és István két Furmintot hoz: Furmint 2013 (száraz), és Késői szüretelésű Furmint 2013-ast.
{jb_info}Keresztes Ákos, a Myrtus Pincészetet mutatja be: A családi pincét és szőlő területet 2007-ban vettük át. Ebben az évben készültek első boraink is. Két és fél hektáron gazdálkodunk tarcali szőlőkben.{/jb_info}
A pince szintén Tarcalon, a Keresztúri pincesoron található, ahol a hozzá tartozó vendégházakban fogadni tudjuk a minket meglátogatókat. Két Furminttal érkezünk: a 2013-as évjáratú szárazzal, amely tizennyolc éves tőkékről szüretelt furmint a Vigyorgó dűlőből. Benne a termőhely ásványos komolysága és a fajta izgalma. Szőlővirág illatú, jólesően iható, barátságos tokaji bor. A 2008-as Furmint félszáraz szintén Vigyorgó dűlő. 2/3 elsőtöltésű hordó, 1/3 acéltartályos erjesztésű. Fél éves érlelés után került palackba, az egyik első borunk.
Nézzük, kik azok, akik a nyíregyházi Furmint Februáron kóstoltatni fognak:
- Árpád Hegy Pince, Szerencs
- Balassa István, Tokaj
- Barta Pince, Mád
- Breitenbach Pince, Bodrogkisfalud
- Carpinus Borászat, Bodrogkisfalud
- Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
- Gizella Pince, Tokaj
- Holdvölgy, Mád
- Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád
- Myrtus Pince, Tarcal
- Orosz Gábor, Mád
- Orsolyák Attila, Istenhegy
- Paulay Borház, Tokaj
- Patricius Borház, Tokaj
- Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja
- Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
- Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
- Tokaj Kereskedőház, Tolcsva
- Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
- Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
- Tornai Pincészet, Somló
Bai István
{jb_info}Előzetes regisztráció szükséges a rendezvényen való részvételhez, ami annyit jelent, hogy kérjük a borkedvelőket, küldjenek az email címünkre (mathe.csaba001@gmail.com, gazi.kft@chello.hu) egy előzetes jelentkezést. Ebben az esetben a helyszínen 6.000 forint a belépőjegy ára. Előzetes regisztráció nélkül a helyszínen már csak korlátozottan tudunk jegyet biztosítani, annak ára: 7.000 Ft. {/jb_info}
Valamennyi résztvevő karszalagot kap, azzal lehet részt venni a Furmint Februáron. Azt kérjük, a karszalag a rendezvény végéig maradjon mindenkin rajta, ezt ellenőrizni fogjuk! A tervezett 4 óra lehetőség nyújt arra, hogy valamennyi furmintot végig kóstolják a résztvevők, beszélgessenek a borászokkal, illetve ha megéheznek, akkor a Lugas Hotel kínálatából választhatnak. Természetesen főleg tokaji, illetve mádi borászok fogadták el meghívásunkat, de érkeznek Somlóról is borászok.
{jb_redbox}Csak üvegpohárban lehet kóstolni, amit a helyszínen kell megvásárolni, de a rendezvény után a szervezők ugyanazon árért visszaveszik. Reményeink szerint a Furmint Február állandó rendezvény lesz Nyíregyházán, amely már idén bővülhet hasonló tematikus borkóstolással!{/jb_redbox}