Hírek-Borozó Már 40 furmintot kóstolhatunk!

Már 40 furmintot kóstolhatunk!

836

varkoly ádámVarkoly Ádám

Újabb pincészetek jelentkeztek a nyíregyházi Furmint Februárra, úgyhogy várhatóan 21 borász fog kóstoltatni! Ennyi neves borász még soha nem volt egyszerre Nyíregyházán és ennyi szenzációs furmintot még soha nem lehetett egyszerre kóstolni a Nyírség fővárosában. Február 19-én a Hotel Lugas nagytermében több mint 40 furmintot fogunk kóstolni, amire összesen 4 óránk lesz, hiszen a kóstolóra 18 és 22 óra között van lehetőség. Mindet végig lehet kóstolni, csak azért nem árt az óvatosság, érdemes csak néhány kortyot megkóstolni, utána pedig jöhet a visszakóstolást. Közben lehet hidratálni, beszélgetni, megpihenni és természetesen falatozgatni a Hotel Lugas kínálatából. 

{jb_info}A kínálatból már bemutattunk több furmintot is, jöhetnek a következők. Az Árpádhegy két Furmintot hoz: Veres Furmint 2012, dűlőszelektált Furmint a mádi Veres dűlőből. {/jb_info}

keresztes ákos
Keresztes Ákos

A másodtöltésű 220 l szerednyei hordóban erjesztették és érlelték 8 hónapot. A másik: Birtok Furmint 2013. Két dűlő házasítása ez a bor, az egyik a mádi Király dűlő, a másik pedig a tarcali Zafír dűlő. 500 l-es másodtöltésű hordóban erjesztették és érlelték 6 hónapot. Az Árpádhegy Varkoly István és családja tulajdonában lévő pincészet 13 ha területtel rendelkezik a Tokaj-hegyaljai borvidéken. Ebből 7 hektár I. osztályú dűlőkben található szőlőültetvények, a további 6 hektár jelenleg betelepítésre váró parlag. Az ültetvények a mádi Király, Betsek, Veresek, a bodrogkeresztúri Sajgó, a tarcali Zafír és Mézesmál határában terülnek el. A birtok magas minőségű késői szüretelésű félédes és édes, valamint száraz és félszáraz borokat hoz létre a borvidéken elterjedt szőlőfajtáiból, a Furmintból, a Hárslevelűből a Sárga muskotályból és a Kövérszőlőből. A kiemelkedő évjáratokban Aszú és Fordítás is készül. A birtok elsődleges célja a legmagasabb minőség elérése, amely szigorú terméskorlátozással valósul meg.

 myrtus pince 2

{jb_info}A Carpinus Borászat két éve indította el családi pincészetét. Két elhivatott, szakmai gyökerekkel rendelkező testvérpár, Bai Edit és Bai István neve fémjelzi a pincészetet. {/jb_info}

A borászatuk nevét a jelenleg legnagyobb területünkről, a Gyertyános dűlőről kapta. Tokaj-hegyalján 5 ha területük 5 különböző helyen, a Gyertyános, Lapis, Deák, Budaházy és Dereszla dűlőkben helyezkedik el. Termesztett szőlőfajtáik: Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Sauvignon Blanc. Célunk és filozófiánk a lehető legtökéletesebb bort elkészíteni bemutatva Tokaj-hegyalja változatos termőhelyi adottságait az egyes fajtákra kivetítve. A boraink stílusát a frissesség, az elegancia és a harmonikus élvezhetőség jellemzi. Edit és István két Furmintot hoz: Furmint 2013 (száraz), és Késői szüretelésű Furmint 2013-ast. 

{jb_info}myrtus pince 1Keresztes Ákos, a Myrtus Pincészetet mutatja be: A családi pincét és szőlő területet 2007-ban vettük át. Ebben az évben készültek első boraink is. Két és fél hektáron gazdálkodunk tarcali szőlőkben.{/jb_info}

A pince szintén Tarcalon, a Keresztúri pincesoron található, ahol a hozzá tartozó vendégházakban fogadni tudjuk a minket meglátogatókat. Két Furminttal érkezünk: a 2013-as évjáratú szárazzal, amely tizennyolc éves tőkékről szüretelt furmint a Vigyorgó dűlőből. Benne a termőhely ásványos komolysága és a fajta izgalma. Szőlővirág illatú, jólesően iható, barátságos tokaji bor. A 2008-as Furmint félszáraz szintén Vigyorgó dűlő. 2/3 elsőtöltésű hordó, 1/3 acéltartályos erjesztésű. Fél éves érlelés után került palackba, az egyik első borunk.

Nézzük, kik azok, akik a nyíregyházi Furmint Februáron kóstoltatni fognak:

  • Árpád Hegy Pince, Szerencs
  • Balassa István, Tokaj
  • Barta Pince, Mád 
  • Breitenbach Pince, Bodrogkisfalud
  • Carpinus Borászat, Bodrogkisfalud
  • Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor 
  • Gizella Pince, Tokaj 
  • Holdvölgy, Mád
  • Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet, Mád 
  • Myrtus Pince, Tarcal
  • Orosz Gábor, Mád 
  • Orsolyák Attila, Istenhegy
  • Paulay Borház, Tokaj 
  • Patricius Borház, Tokaj 
  • Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja 
  • Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád 
  • Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj 
  • Tokaj Kereskedőház, Tolcsva 
  • Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr 
  • Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva 
  • Tornai Pincészet, Somló 

 

Bai IstvánBai István

{jb_info}Előzetes regisztráció szükséges a rendezvényen való részvételhez, ami annyit jelent, hogy kérjük a borkedvelőket, küldjenek az email címünkre (mathe.csaba001@gmail.com, gazi.kft@chello.hu) egy előzetes jelentkezést. Ebben az esetben a helyszínen 6.000 forint a belépőjegy ára. Előzetes regisztráció nélkül a helyszínen már csak korlátozottan tudunk jegyet biztosítani, annak ára: 7.000 Ft. {/jb_info}

Valamennyi résztvevő karszalagot kap, azzal lehet részt venni a Furmint Februáron. Azt kérjük, a karszalag a rendezvény végéig maradjon mindenkin rajta, ezt ellenőrizni fogjuk! A tervezett 4 óra lehetőség nyújt arra, hogy valamennyi furmintot végig kóstolják a résztvevők, beszélgessenek a borászokkal, illetve ha megéheznek, akkor a Lugas Hotel kínálatából választhatnak. Természetesen főleg tokaji, illetve mádi borászok fogadták el meghívásunkat, de érkeznek Somlóról is borászok. 

{jb_redbox}Csak üvegpohárban lehet kóstolni, amit a helyszínen kell megvásárolni, de a rendezvény után a szervezők ugyanazon árért visszaveszik. Reményeink szerint a Furmint Február állandó rendezvény lesz Nyíregyházán, amely már idén bővülhet hasonló tematikus borkóstolással!{/jb_redbox}

MEGOSZTÁS