Hírek-Borozó Darázskő

Darázskő

852

Fogl János, a tarcali Tokajicum főborásza  mondta el gondolatait az elitbor olvasóinak az aszú nélküli szüretről és a dűlőszelektált furmint készítéséről. 

„2011 egyetlen negatívuma az volt, hogy július végétől egészen novemberig nem volt csapadék, az aszúsodás nem indult be, nem tudtunk aszú alapanyagot szüretelni.
Készült azonban reduktív technológiával száraz muscat lunel (sárgamuskotály), ami magán hordozza az elsődleges muskotály fajtajellegeket, friss és üde. Kései szüretelésben pedig készül a Kedves borunk, ami sárgamuskotály, hárslevelű és egy kicsi furmint házasítása. Szintén nemsokára debütál az idei évjáratból egy édes hárslevelű is. Mindkét bor elkészítésekor túlérett, töppedt szőlőt szüreteltünk, reduktívan kezeltük, így édes borokat kaptunk. Ezek a boraink igazán friss, könnyűivású, kedves borok, 2012-ben lesznek kaphatók” – tudjuk meg Fogl Jánostól, a tarcali Tokajicum főborászától. 
A mádi és a tarcali dűlők furmintjai adják a Darázskő nevű bor alapanyagát. (A Darázskő a nevét a talajban előforduló, vulkanikus eredetű tarcali riolit tufa darabokról kapta, melyet a helybeliek a darázsfészekhez való hasonlósága miatt neveznek így.) Egy kisebb tétel, egy 2009-es hordós érlelésű, a mádi Nyúlászó dűlőből származó dűlőszelektált furmint került nemrég forgalomba. Ez a bor két évet töltött fahordóban, csak a pincénél, egy-két borszaküzletben és a gasztronómiában kóstolható, vásárolható. 
A 2007-es 6 puttonyos aszú az egy éves palackban érlelési folyamat után 2012 tavaszán kerül majd forgalomba.
„A 2011-es telepítéseink során 2,2 hektárral nőtt a területünk a tarcali részünkön, ahova javarészt furmintot telepítettünk. Idén újabb 2 hektárban gondolkodunk Mádon, oda a sárgamuskotályt szánjuk. Minden évben vásárolunk pár hordót, idén is hetvenet, ezekbe került volna az aszú, e helyett majd a Darázskő fog benne érlelődni.”
MEGOSZTÁS