Mint maguk is hangsúlyozzák, az útkereső időszakban járnak. Ki nem? – tehetjük rögtön hozzá. Az ő esetükben azonban az útkeresés valóan izgalmas állapot, sőt mi több: örömteli. Sauskáék helyzete különleges: maradnak, kutatnak, és néhány hete egy négyes szárazbor-sorral a széles nyilvánosság elé is kiléptek.
![]() Így aztán figyeltünk, s hallgattunk, mert ilyenkor jobban teszi a krónikás, ha nem szól. Szerencsére a befektetői szándék erősebb volt az akadályoknál, és a Sauska Pincészet némi pausa után ismét a széles nyilvánosság elé lépett – méghozzá négy, szépen sorba állított borral. Többségüket kóstoltuk már, de így egymás mellett egy kicsit mást, egy kicsit többet mutattak a korábbiaknál.
A bemutatás sorrendjének köszönhetően, többet láttunk négy különálló tételnél. A 113, a 111 és a 107-re keresztelt borok – illetve a Birsalmás Furmint, amit záróbor volta miatt automatikusan 105-nek tekintettem – beszédesen sorakoztak egymás mellett. A kijelölt optimumhoz, a 100-hoz közelítő számsor betekintést engedett az alkotó gondolataiba.
Sauskáéknál százhoz közeledve változik bor és fogyasztó viszonya. A magasabb számok világában a jól ihatóság az elsődleges erény, ahol a bor még nem telepszik rá a fogyasztói gondolatokra: itt szinte csak van a bor, nem ígényel erőfeszítést tőlünk. Kiszolgál minket.
Ebben a rendben tökéletesen betölti szerepét a 2009-es évjáratú 113-as, ez a furmint-hárslevelű-chardonnay-sauvignon blanc házasítás. Ha nagyon akarnánk, persze darabokra boncolhatnánk, ám nem azzal a borral van dolgunk, ami darabokra akar szakadni fogyasztója előtt. Vajas, trópusi illatú, puha savú házasítás, egyensúlyában enyhe alkoholtöbblettel. Hidegen kell inni és nem szabad követelőzni vele szemben: éppen csak fel akar tűnni, és nem szeretne tartósan belénk kapaszkodni.
![]() Minden rendben is volna, de a harmadik bor, vagyis a 107, számomra egyáltalán nem volt százhét – inkább 115. Sem (kissé bizonytalan) illatában, sem szerkezetében nem zárkózik fel a 111 mellé, főleg pedig nem az elé. Fél csillag visszalépés, vagy ha úgy tetszik: némi bolyongás, a felfedezetlen utak között.
A Birsalmás Furmint aztán visszaáll a sorba, szerintem megállná a helyét 105-ösként is: a 111-es világa egy kicsit több tartalommal, húsossággal, erővel és remek egyensúllyal. Hogy miért nem úgy hívják? Ki tudja, talán mert már megvan a jó út, csak még nem látható tisztán, hogy azon járnak-e.
Az pedig, hogy a Birsalmás tiszta furmintból készült, szerintem sokat egyenesít a birtok filozófiáján. A világfajtákkal való kísérletezés (113, 111, 107) ugyanis izgalmas, de kétélű fegyver: amíg egyetlen birtok „játszik” velük, egyéniségformáló jegyek. Ahogy viszont általánossá válik a nemzetközi fajták használata, a korlátok hiánya felőrölheti a hegyaljai fajtaszerkezetet. Nos ebben a helyzetben a 100-hoz közelítve a furmint arányának – véletlen, vagy szándékos – növekedése, logikus és tiszta építkezési rendet jelöl ki. (Általunk különösen szerethető próbálkozás, hiszen a dűlők besorolásának mi is hasonló szerepet látunk a fajtaszerkezet kezelésében.)
Összességében nagyszerű a hír, hogy Sauskáék ismét kiléptek a tokaji rajongói elé. És a bemutatkozás is izgalmasra sikeredett. Kísérje hát útkeresésüket, a fogyasztó felfedezések hosszú sorozata!
Alkonyi László.
|