BorKorzó 2015 Bolykiék jövőre tervezhetik Borisz borát!

Bolykiék jövőre tervezhetik Borisz borát!

1684

bolyki indian nyar 2013K

Pénteken az V. Nyíregyházi BorKorzó nyitó napján az első koccintása Bolyki János egri borásznak szól, aki egy hetes friss apuka, feleségével, Anettel Borisz fiúkra fordítják egész napjukat. Jani azért nem feledkezett el pelenkázás közben rólunk sem, hiszen ő az a borász, aki kezdetektől kóstoltatja borait a BorKorzón, sőt részt vett a hagyományos borbálunkon, borestünkön és oszlopos tagja volt az Eger-Szekszárd Nagy Bikavér Kóstoló egri borász csapatának. Ha már ő nem lehet itt, a borait elküldte, úgyhogy Janikám, az Indián nyarat kóstolgatva azt kívánjuk, jövőre már ízlelgethetnénk Borisz borát is!

Előző cikkünkben Boxi bácsi, alias, Bock József borairól írtunk.

Villányból egy másik ikonikus borászat, a Vylyan is teljes hadrendbe áll augusztus 28-szeptember 5-e között a Nyíregyházi BorKorzó ideje alatt.

A birtok névválasztását a borvidéki kötődés és hagyománytisztelet határozza meg; a „Vylyan” egy régi helytörténeti munkában fellelt XV. századi Villány-megnevezés. Írásmódja – lúdtollal írva, két ipszilonnal – sugallta logónk kalligrafikus ábrázolását. Ültetvényeik a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található. Debreczeni Pál a borvidék adottságaira alapozva, egy meghatározó, stílusteremtő, világviszonylatban is figyelemreméltó vörösboros birtok alapítását tűzte ki célul. Rögtön az alapítástól a magas minőség volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeiket 1992-ben telepítették és boraikkal 1997-ben léptek a piacra. A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.

bolyki jani borkorzóra

A Vylyantől egy bort emelünk ki, a 20 éve született birtokbort, a Montenuovot. E bor egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. E bor a fajsúlyos és a lendületesen gyümölcsös házasítások közötti arany középúton jár. Klasszikusan elegáns és lendületes világára mindig jellemző a sokrétűség, s így az ételpárosítások terén igazi Jolly Joker. „Amikor 20 évvel ezelőtt engedélyt kértünk a Montenuovo családtól a név használatára, még nem tudtuk, milyen mély rétegek vannak a dél-baranyai mintagazdaságot felépítő Montenuvo Nándor történetében” – mondja Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója. 

Ahogy eddig megszokhattátok, csak üvegpohárban lehet kóstolni, mi is kínálunk helyben megvételre üvegpoharat, de természetesen az otthonról hozottban is lehet ízlelgetni. A Korzó mosdója minden nap éjfélig nyitva lesz, és ahogy a korábbi híradásainkban is említettük, ezúttal vasárnap is nyitva vagyunk!

vylyan borkorzó

 

MEGOSZTÁS