BorKorzó 2015 A csajozós bor újra a BorKorzón!

A csajozós bor újra a BorKorzón!

1725

 

Augusztus 28-án, pénteken ötödik alkalommal nyitjuk meg a Nyíregyházi BorKorzót a Korzó melletti szabad területen. Az év legnagyobb szabású nyíregyházi boros rendezvényén idén 9 napon keresztül 20 borászat legfinomabb borait kóstolhatjuk délután négy óra és éjfél között. Szeptember 5-ig fröccsözünk, borozunk, kóstolunk, egy szóval borral köszöntjük a nyár végét. 

Korábbi írásainkban bemutattuk azokat a borászokat, pincészeteket, akik kóstoltatnak a BorKorzón, de még nem értünk a sor végére.

Következzenek Frittmannék, már csak azért is, mert alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, amely áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében.

Ebben az évben készült el a Frittmannék felújított borháza is, melyben egy borkóstolóterem, barrique-, és ászok pincerész illetve szobák kaptak helyet. 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették mind ezt. „Nálunk a borász szerepe az, hogy minden szüret ajándékából a lehető legjobb bort alkossa meg. Mindehhez ügyes kéz, kezdeményező szellem, precízió, egy csepp ravaszság és a természet színeinek és rendjének együtt érző megértése szükségeltetik.”- mondta Frittmann János.

A FRITTMANN névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítik.

Ezen a magyarországi legnagyobb borvidéken már a szüleik nagyszüleik is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól, a két legifjabb fiú is borászatot tanult és mára bekapcsolódtak a pincészet mindennapi életébe, így szinte az egész család szerepet vállal a borászat életében. A szülőktől örökölt családi birtokuk bővítésével jelentős pincészetté nőtték ki magukat. Ez idáig már 45 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában, továbbá egyes fajtáikhoz a környező gazdáktól integrálnak válogatottan jó minőségű szőlőt. Ebből a jó minőségű szőlőből készült borokat kóstolhatjuk a BorKorzón. 

Ha már az előző cikkünkben Bolyki Jánost említettük, aki valamennyi BorKorzón részt vett, akkor a sorból ne hagyjuk ki a mádi Orosz Gábort, aki saját illetve Bodvin márkanéven forgalmazza borait. A klasszikus katicás furmintját, vagy ahogy ő nevezi, a csajozós bort évek óta kedveljük, a késői szüretelésű cuvée-t pedig a hölgyek örömére újra kóstolhatjuk. 

Ahogy megszokhattátok, csak üvegpohárban lehet kóstolni, természetesen az otthonról hozottat is elfogadjuk. A Korzó mosdója éjfélig nyitva van!

MEGOSZTÁS