Nyíregyházi Söröző 2013 A belgák büszkén vonulnak be Nyíregyházára

A belgák büszkén vonulnak be Nyíregyházára

437

KRIEK

La Chouffe

  • 8% világos ale
  • Achouffe sörfőzde (1970), Achouffe, Liege

Utazás a törpék országában. A mesebeli lények aranyszínű, szűretlen főzetén kitöltéskor keletkező nagy, fehér habkorona gyorsan eltűnik. Íze kellemesen gyümölcsös, fűszeres, finoman édeskés. A korty végén jelentkező erősen keserű íz pillanatokon belül elillan. Könnyed teste nem árulkodik arról, hogy valójában milyen erős sörrel van dolgunk, csak erősen alkoholos utóíze ébreszt rá, hogy ez az ital nem csak egy törpét képes ledönteni a lábáról. Az ardenneki aprónép valószínűleg gyűszűben méri saját sörét, mivel egy felnőtt embernek szánt üveg több generációnyi törpét szenderítene mély álomba.


Houblon Chouffe Bush

  • 12% erős ale
  • Dubuisson Sörgyár (1769) Pipaix, Hainaut

Belgium és a világ (egyik) legerősebb söre. Világos, vörösrézszínű ital. Kitöltés után habja gyorsan eltűnik. Komplex illatában az alkohol dominál, de mellette erős gyümölcsös illat is érezhető, valamint háttérben virágillat (petúnia), illetve a komló kesernyés illata is. Ízében is az alkohol dominál, együtt a mérsékelt malátaédesség mellett jelentkező, szépen lekerekített, de robusztus keserűséggel. Igen komplex, karakteres sör. Leginkább száraz cherryhez hasonlít, melyet a jó emésztés céljából szívesen innánk egy kiadós lakoma végén. Elegáns, gazdag és rendkívüli. Általában az ünnepek, évfordulók itala.


Chapeau (kajszibarack, vagy málna vagy ananász)

  • 3,5% gyümölcslambic
  • de Troch Sörfőzde (1820) Wambeek, Brabant

Akinek a megszokott európai gyümölcsökből készült sörök után még mindig hiányérzete van, azoknak ajánljuk a Exotic Lambic-ot. Igazán egzotikus sör, 20% ananász-dzsúz gazdagítja a lambic-ízeket. Világos-arany színű, intenzív ananászillattal. A lambic eredeti savasságát tejcukor közömbösíti. Rendkívüli ital rendkívüli embereknek.


Barbar Bok

  • 8% mézzel ízesített vallon bak-stílusú ale
  • Brasserie Léfebre, Quenast-Rebec, Brabant

Ez az árpából és kisebb részben búzából főzött felső erjesztésű sör annak ellenére viseli a bak nevet, hogy a bak-sörök manapság hagyományosan alsó erjesztésű technológiával készülnek. De ez egyáltalán nem válik kárára: sokat nyer gazdagságban és komplexitásban.Sötét árnyalatú, vörösesbarna ital, bézsbe hajló vastag krémes habbal. Erősen mézes illata a sörbe főzött 2,5% méznek köszönhető. Sokoldalú ízvilágában a méz édessége mellett a narancshéj és a stájer komló keserűsége is megjelenik, a pemetefű fűszeressége pedig nemcsak torokfájósoknak okoz örömet. A masszív test, az egész szájat betöltő teltség-érzet, a nyelőcsövet melegítő alkoholosság igazi téli itallá teszik a Barbart.


Gulden Draak

  • 10,5% erős barna ale
  • Brouwerij Van Steenberge

Az „aranysárkány” annyira gazdag és egyedi ízvilággal rendelkezik, hogy a saját maga alkotta alkategória egyedüli képviselője. Angliában az ilyen főzetet árpabornak nevezik. A pohárból a sörfőző szerint a diadal édes illata száll fel, ízében a sötét karamellmaláta dominál, mellette csokoládé és kávé. Sűrű, krémes és nehéz sör, mely számos díjat nyert és nagy elismerésnek örvend a világ minden táján.


Gulden Draak 9000

  • Tripel Karmeliet
  • 8% apátsági tripel
  • Boostels sörfőzde (1679) Buggenhout, Nyugat-Flandria

Az egykori Dendermonde-i apátság receptje alapján készült sör főzéséhez háromféle gabonát – árpát, búzát és zabot – használtak fel. Habja hosszú, tartós, krémszerű, színe világos narancssárga. Malátás-narancsos illat. Gyönyörűen kiegyensúlyozott ital, melyben a finom savak és a diszkrét keserűség mögött visszafogottan rejtőzködik a nem kevés alkohol. Pikánsan csípős utóízébe szegfűszeg és fahéj is vegyül. Rafináltan csábító ital.


Kwak

  • 8% flamand félbarna ale
  • Boostels (1791) Buggenhout, Kelet-Flandria

Sötét rézszínű ital, kis habtartóssággal. Alapvetően orvosságos illata mögé rejtőzve muskotályos mustillat bujkál. A sör belső strukturáltsága csak hosszas kóstolgatás után válik nyilvánvalóvá. Alapvetően malátaédes jellege mögött diszkrét komlókeserűség húzódik meg, amely az utóízben válik hangsúlyossá. Ebben az utóízben még egy kis csokoládé és banán is felfedezhető. Gazdag, komplex, méltán híres ital. Nagy sör! A társas beszélgetések itala.


Petrus Dubbel

  • La Trappe Tripel
  • 8% trappista tripel
  • Brouwerij de Koningshoeven, Berkel-Enschot (1884), Zuid-Brabant, the Netherlands

Rézvörös sör, narancsos reflexekkel. Valódi illatbomba: narancs, aszalt szilva és konyak aromái kergetőznek egymással, de ízében is ugyanezek a jellegek fedezhetők fel. A korty lenyelése után hangsúlyos, de finom savasság és lágy, sejtelmes keserűség marad vissza a szájban. Nem mindennapi ital, az ünnepek dísze, egy szép este megkoronázása lehet.
A sörökről bővebben a belgasorokhaza.hu oldalon olvashatnak.

Belga Sor Plakat

1
2
3
MEGOSZTÁS