Borestek Bott Judit kezdi az őszi boresteket

Bott Judit kezdi az őszi boresteket

1072

Bott Judit az őszi Nyíregyházi Borestek első rendezvényének a vendég borásza. Szeptember 20-án, csütörtökön 19 órától a Chloé New Yorkban különtermében 8 nagyszerű bort kóstolhatunk a bodrogkisfaludi borászhölgytől, aki a 3 Grácia egyik tagjaként már járt nálunk.

A Tokaj-hegyaljai Bott Pince borásza a következőképpen vall a borról: A bor közösséget teremt, ezen kívül Hegyalja kultúrájának közvetítője – de a vendégeknek észre kell venniük, hogy a vidék nem csak a borról szól.

A Bott Pince házaspárja, Bott Judit és Bodó József a Csallóközből települtek Magyarországra. Ha szeretnénk hozzá látogatni, azt csak egy séta után lehetséges, ugyanis a Csontos dűlő közepén felújított egykori présházba kizárólag egy kis gyaloglás után szabad belépni. Judit a következőképpen fogalmaz: A mai ember teljesen elszakadt a természettől – aki nálunk kóstolni szeretne, annak ki kell jönnie a szőlőbe, végig kell sétálnia azon a földúton, közben találkoznia kell a szőlővel, a bodzabokrokkal, a kökénnyel. Már csak azért is megéri megtenni ezt az utat, mert közben lehet kóstolgatni az aszúszemeket, mert egy remek Bott-kóstoló van az út végén, és mert a présházat is látni, érinteni kell.

A házaspár 2005-ben még csak egy, maximum két hektáron gazdálkodott, a borukat félliteres palackba zárták, úgy gondolták, így minél több emberhez tud eljutni. Közben megszületett három gyermekük, beilleszkedtek Tokaj-Hegyalján, bővítették a területeket, nemcsak Tokaj környékén, hanem Erdőbényén, Olaszliszkán és Tarcalon is vásároltak szőlőterületeket.

Időközben három fiú gyermekük született, a szőlőművelésnél pedig áttértek a bio művelésre, narancs olajat, algakivonatot használnak és megtanulták, melyik területről érdemes az aszúnak vagy melyik parcellából kell a száraz bornak valót leszedni. Az biztos, hogy minden év augusztus végén már alig marad boruk, hiszen főleg a törzsvásárlók pillanatok alatt elkapkodják. Az elmúlt években 3 Grácia néven közös bort készítenek Berecz Stéphanie-val és Bárdos Sacival, egymást pedig folyamatosan támogatják, segítik a borkészítésben.

A kóstoló borai:

  • Kulcsár hárslevelű 2017
  • Palánkos furmint 2017
  • Élőhegy furmint/hárs 2017
  • Határi furmint/hárs 2017
  • Csontos furmint 2017
  • Teleki furmint/hárs 2017
  • Bott-Rytis furmint/hárs/sárgamuskotály 2016
  • 3 Grácia furmint/hárs 2016

Bővebb információ: Máthé Csaba (mathe.csaba001@gmail.com, 20/9656-444), Nagy Gábor (gazi.kft@chello.hu, 20/397-1915)

MEGOSZTÁS