Borestek Bikavér barangolás Bolykiékkal

Bikavér barangolás Bolykiékkal

888

Az Egri Bikavérről amit szeretnénk tudni, azt mindent megismerhetünk a Nyíregyházi Exkluzív Borestek november 23-i, pénteki estjén, amikor Bolyki János, Csutorás Ferenc és ifjabb Gál Tibor lesz a vendégünk. Extrém helyen leszünk: az Ózon Hotel vadászházában, ahol 23-án 19 órától kezdjük az estet, s három óra alatt tíz bort fogunk kóstolni.

A modern egri bikavér nagy testtel, közepes-magas csersav- és alkoholtartalommal, szép savakkal rendelkező, karakteres, fűszeres és gyümölcsös aromatikájú, az egri borvidék klímája és viszonyai által meghatározott vörösbor. Az egri bikavér név az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett, védett eredetű minőségi bor, készítésének módja szabályozott és ellenőrzött, a megnevezést az Egri borvidéken kívüli termelők nem használhatják.

Az Egri Bikavér készítési módjáról, történetéről, összetételéről három kiváló borász fog beszélni, Bolyki János, Csutorás Ferenc és ifjabb Gál Tibor. Természetesen mindhármójuk hozza a saját Bikavér borát, de mellette saját boraikat is meg tudjuk kóstolni. És hogy teljes legyen a sor, a 9 nagyszerű bor mellett az egri borászok által közösen készített Bikavért is kóstolhatjuk. Bolyki Jánost és Csutorás Ferencet nem kell bemutatni a nyíregyházi borkedvelőknek, hiszen ők már többször voltak kóstolót tartani, ifjabb Gál Tibor viszont először kóstoltat Nyíregyházán.

A Gál Tibor Pincészetet sokan ismerik és sajnos emlékeznek arra a bizonyos balesetre Dél-Afrikában, amelynek következtében 2005-ben meghalt Gál Tibor és fia, ifjabb Gál Tibor vette át 20 évesen a pincészet irányítását.

2005-ben első éves hallgatója volt a budapesti Corvinus, a régi Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakán. Édesapja halála után tisztává vált, hogy ezzel kell foglalkoznia. A család közösen úgy döntött, hogy a borászat élére kell állnia valakinek és folytatni a pincészet irányítását. Az üzleti részét édesanyja vitte tovább, a borászat arca ő lett. Beintegrálódott a szőlőmunkákba, a pince folyamatokba és a kóstoltatásokba. Az egyetem alatt sokat utazott külföldre, szakmai gyakorlatra és tanulni. Tapasztalatokat szerzett Dél-Afrikában, Új-Zélandon és Toszkánában. Tudatosan kezdte el építeni a borászati ismereteit, melyet az iskola elvégzését követően, otthon is hasznosíthatott. 2009-ben volt az első év, amikor már a szüretet is ő menedzselte. A mai napig ő a Gál Tibor Pincészet főborásza.

Az exkluzív est kóstoló borai:

Bolyki János borai:

  • Cucc gyöngyöző 2017
  • Királyleányka 2017
  • Bolyki és Bolyki Bikavér 2015

ifj. Gál Tibor borai:

  • Fúzió fehér 2016
  • Pinot Noir 2016
  • Titi Bikavér 2016

Csutorás Ferenc borai:

  • Egri Bikavér 2016 Nagyapa bora
  • Egri Kékfrankos 2016 68′
  • Egri Kadarka Grand Superior 2016 Érseki Titokbor

Ráadás:

  • különleges Bikavér

Bővebb információ: Máthé Csaba (20/9656-444, mathe.csaba001@gmail.com), Nagy Gábor (20/397-1915, gazi.kft@chello.hu).

MEGOSZTÁS